Daržovės yra neatsiejama raciono dalis. Jos organizmui itin vertingos, be to – lengvai virškinamos. Bene populiariausios daržovės visame pasaulyje būtų kopūstai. Iš jų galima ruošti ne tik salotas, bet ir įvairius karštuosius patiekalus.

 

kopustai

Gūžinio kopūsto maistinė vertė (100 g)

 

Apie 25 kcal

Angliavandenių – 21 g

Baltymų – 3,1 g

Riebalų – 0,8 g

 
Naudingos medžiagos 100 g
Vitaminas C 36,6 mg
Vitaminas E 0,2 mg
Vitaminas K 76 mcg
Kalcis 40 mg
Geležis 0,5 mg
Magnis 12 mg
Fosforas 26 mg
Kalis 170 mg
Natris 18 mg
Cinkas 0,2 mg
Manganas 0,2 mg
Riebalų rūgštys omega 6 17 mg

 

Neišmatuojama nauda

 

Gerina smegenų veiklą. Raudongūžiuose kopūstuose gausu vitamino K ir antocianinų, kurie gerina protines funkcijas ir koncentraciją. Šios medžiagos saugo nervines ląsteles nuo Alzheimerio ligos ir silpnaprotystės.

 

Saugo nuo vėžio. Kopūstuose randama tokių junginių kaip lupeolis, sinigrinas ir sulforafanas. Jie skatina fermentų veiklą ir užkerta kelią vėžiniams navikams vystytis. JAV atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad moterys, kurios reguliariai valgė kopūstų patiekalų, rečiau susirgdavo krūties vėžiu.

 

Gerina virškinimą. Šviežios kopūstų sultys gerina žarnyno peristaltiką, padeda nuo vidurių užkietėjimo.

 

Gydo opas. Šviežių kopūstų sultys padeda gydyti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę. Jose yra daug vitamino U, kuris ir padeda gydyti opas, skatina jų surandėjimą. Kopūstų sultys taip pat naudingos sergant skrandžio uždegimu, spazminiu ir opiniu kolitu.

 

Gydo uždegimus. Šviežiomis kopūstų sultimis, skiestomis šiltu vandeniu, galima skalauti burną, gerklę, esant jų uždegimams.

 

Raugintų kopūstų privalumai

 

Manoma, kad rauginti kopūstai naudingesni už šviežius. Rūgimą skatinančios pieno rūgšties bakterijos sintetina naujas medžiagas, todėl rauginti kopūstai pasipildo vitaminais B1, B2, B3, B6, B9. Taip pat raugintuose kopūstuose randama vitamino B12, kuris lėtina senėjimo procesą. Tokie kopūstai gerina virškinimo trakto veiklą ir šalina iš organizmo šlakus. Dauguma vertingų medžiagų išlieka raugintų kopūstų sultyse, kurios padeda išvengti vidurių užkietėjimo, kepenų ligų.

 

kopustai (1)

Bandelės su kopūstų įdaru

 

100 g apie 170 kcal

8 žmonėms

Ruošti 1 val. 30 min.

 

Tešlai:

  • 2 kiaušiniai
  • 250 ml kefyro
  • Šaukštelis cukraus
  • Šaukštelis druskos
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 200 g miltų

Įdarui:

  • 300 g kopūsto
  • 400 g kiaulienos faršo
  • Svogūnas
  • Česnako skiltelė
  • Šaukštelis žolelių mišinio
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 500 ml aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Tešlai kiaušinius išplakti su kefyru, cukrumi ir druska. Tada suberti kepimo miltelius, po truputį berti miltus ir minkyti tešlą, kol nelips prie rankų. Gautą tešlą laikyti šiltai apie 20 min.

 

Įdarui kopūstą susmulkinti, užpilti verdančiu vandeniu, kelias minutes palaikyti, kol suminkštės ir nukošti. Tada kopūstą sumaišyti su faršu, smulkintu svogūnu, česnaku, pagardinti žalumynais, druska ir pipirais.

 

Tešlą plonai iškočioti, išpjauti norimo dydžio apskritimus, įdėti paruošto įdaro ir gerai užspausti kraštelius. Pyragėlius virti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.

 

kopustai (3)

Troškinys su jautiena

 

100 g apie 220 kcal

4 žmonėms

Ruošti 1 val.

 
  • 400 g jautienos
  • Šaukštas aliejaus
  • Svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • 500 g kopūsto
  • Raudonoji paprika
  • 3 morkos
  • 200 ml pomidorų padažo
  • Šaukštelis žolelių mišinio
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Jautieną supjaustyti gabalėliais, apibarstyti žolelėmis, pipirais ir palikti pastovėti apie 10 min. Tuomet įkaitintame aliejuje kepti jautieną su smulkintu svogūnu ir česnaku, kol mėsa apskrus. Suberti smulkintą kopūstą, papriką, tarkuotas morkas, įpilti apie 50 ml vandens ir uždengus troškinti apie 20 min. Tada troškinį pagardinti druska, pipirais, supilti pomidorų padažą ir išmaišyti. Troškinti dar kelias minutes.

 

kopustai (2)

Žalioji sriuba

 

100 g apie 60 kcal

6 žmonėms

Ruošti 1 val.

 
  • Svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • Žalioji paprika
  • Raudonoji paprika
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 1,5 l daržovių sultinio
  • 100 g briuselinių kopūstų
  • Morka
  • 400 g kopūsto
  • 4 bulvės
  • 20 g smulkintų petražolių
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Svogūną, česnaką, paprikas susmulkinti ir kepinti įkaitintame aliejuje kelias minutes. Daržovių sultinį užvirti, suberti keptas daržoves ir virti apie 5 min. Tada į sriubą sudėti briuselinius kopūstus, tarkuotą morką, smulkintą kopūstą ir bulves. Galiausiai suberti petražoles, pagardinti druska ir pipirais. Viską virti dar apie 15 min.

 

Įdomu

 
  • Suskaičiuojama apie 100 skirtingų kopūstų rūšių visame pasaulyje, tačiau patys populiariausi yra baltieji, raudonieji ir savojiniai kopūstai.
  • Nuo romėnų laikų įsigalėjusi tradicija pagirių simptomus mažinti kopūstais. Populiariausias patiekalas pagirių simptomams mažinti – raugintų kopūstų sriuba.
  • Egipte kopūstai buvo laikomi delikatesu ir buvo tiekiami desertui.
  • Kopūstai laikomi nacionaliniu rusų valgiu. Jie kopūstų suvalgo maždaug 7 kartus daugiau negu Šiaurės Amerikos gyventojai. Per metus Rusijos gyventojas vidutiniškai suvalgo apie 20 kg kopūstų.
  • Lotyniškas žodis caput reiškia „galva“. Būtent iš jo ir kilo kopūsto pavadinimas.
  • Kopūstų sultys naudojamos kosmetikoje. Tikima, kad jos padeda atitolinti senėjimo procesus.
  • Senovės romėnai didelių švenčių metu virdavo didžiulį katilą kopūstų troškinio ir vaišindavo visus susirinkusiuosius.
  • Visame pasaulyje labai populiari šviežių arba raugintų kopūstų sriubos dieta. Tačiau nevertėtų pamiršti, kad vien tik iš sriubos visų reikalingų medžiagų organizmas negauna.
 

egle_kliukaite_is_asmeninio

Specialistės komentaras

Eglė Kliukaitė,Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė

 

Kopūstuose randama vitamino K, kuris organizme palaiko normalų kraujo krešėjimą, skatina žaizdų gijimą, didina atsparumą įvairioms infekcijoms. Taip pat šiose daržovėse randama itin reikalingos žmogaus organizmui folio rūgšties. Vitamino C ir sieros gausa padeda pašalinti iš organizmo toksinus, laisvuosius radikalus ir šlapimo rūgštis. Tačiau kopūstai gali sukelti pilvo pūtimą, tad jų nerekomenduojama valgyti esant virškinimo trakto ligoms ar po operacijų. Kopūstuose esantis vitaminas C yra askorbinogeno pavidalo, kuris pasižymi dideliu atsparumu ir neišyra net verdant. Taip pat kopūstų sudėtyje randama cholino (100 g net 10,7 mg), kuris gerina atmintį, stabdo plaukų slinkimą ir reguliuoja riebalų rūgščių apykaitą.

 

Kopūstai – puikus pasirinkimas siekiantiems padailinti kūno formas. Švieži kopūstai turi labai mažai kilokalorijų, o raugintuose kopūstuose kilokalorijų suskaičiuojama perpus mažiau. Be to, rauginant kopūstus naudingos medžiagos nesuyra, todėl ir tokiu būdu paruoštų kopūstų vertė organizmui itin didelė.
 

Spausdinti