Kasmet, likus 7 savaitėms arba 46 dienoms iki šv. Velykų, švenčiamos Užgavėnės arba žiemos išvarymo šventė. Sakoma, kad per Užgavėnes reikia valgyti daug ir sočiai, ir net 9 kartus, nes po to prasidės Gavėnia ir reikės pasninkauti. Ko gero, mėgstamiausias Užgavėnių valgis – įvairūs blynai. Blynus galima kepti iš skirtingų miltų tešlos, galima dėti skirtingus įdarus. Jie gali būti saldūs, sūrus arba pikantiški. Viskas priklauso nuo to, ką labiausiai mėgstate!

 

uzgavenes

Tradiciniai mieliniai blynai

 
  • 1 l pieno
  • 20 g sausų mielių
  • 2 kiaušiniai
  • 3 šaukštai grietinės
  • 360 g miltų
  • 4 šaukštai cukraus
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • Aliejaus kepti
  • Sviesto pagal skonį
 

Gaminimas

 

Į šiltą pieną suberti miltus, mieles ir 2 šaukštus cukraus. Uždengti rankšluosčiu ir palikti šiltoje vietoje 1 val. Išplakti kiaušinius su likusiu cukrumi ir druska iki putų konsistencijos ir tada, įdėjus grietinės, vėl išplakti. Sudėti į iškilusių mielių masę, gerai išmaišyti ir palikti dar 30 min. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir su šaukštu dėti tešlą į įkaitintą aliejų. Kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Iškepusius blynus šiek tiek aptepti sviestu ir patiekti su mėgstama uogiene arba grietine.

 

6 porcijų

100 g apie 290 kcal

Paruošimo laikas: apie 120 min

 

Marokietiški blynai be pieno

 
  • 600 ml šilto vandens
  • 300 g miltų
  • 100 g manų kruopų
  • 1 – 2 kiaušinių tryniai
  • Druskos pagal skonį
  • Šaukštelis sausų mielių
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 3 šaukštai cukraus
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Miltus, manus, cukrų, druską, kepimo miltelius ir mieles sumaišyti. Trynius sumaišyti su šiltu vandeniu. Į trynių masę supilti sausąjį miltų mišinį ir išmaišyti skystą tešlą. Uždengti rankšluosčiu ir palikti šiltoje vietoje 40 min. arba kol iškils tešla. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir su šaukštu dėti tešlą į įkaitintą aliejų. Kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

   

6 porcijų

100 g apie 260 kcal

Paruošimo laikas: apie 120 min

 

Blynai iš grikių miltų

 
  • 120 g kvietinių miltų
  • 120 g grikių miltų
  • 200 ml miltų
  • 200 ml vandens
  • Druskos, cukraus pagal skonį
  • 30 ml aliejaus
  • 30 g šviežių mielių (arba 5 – 7 g sausų mielių)
 

Gaminimas

 

Šiltame vandenyje išmaišyti mieles. Šiltame piene išmaišyti kiaušinius, druską, cukrų, po to supilti abiejų rūšių miltus ir vėl išmaišyti. Supilti skietas vandeniu mieles ir išmaišyti. Uždengti rankšluosčiu ir palikti šiltoje vietoje 50 min. arba kol iškils tešla. Aliejų supilti į tešlą ir kepti keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

 

porcijų

100 g apie kcal

Paruošimo laikas: apie min

Spausdinti