Bostono universiteto dietologai įspėja moteris nepiktnaudžiauti apelsinų sultimis. Per didelis suvartojamų sulčių kiekis gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.

 

Net dvidešimt dvejus metus mokslininkai analizavo ryšį tarp moterų sveikatos ir mitybos. Tyrime dalyvavo per 80000 dailiosios lyties atstovių. Nustatyta, kad apelsinų sultys didina artrito riziką.

 

Tos moterys, kurios kasdien gėrė po stiklinę (250 ml) apelsinų sulčių, 41 procentu buvo labiau linkusios sirgti podagra. Tos, kurios gėrė po dvi stiklines (500 ml) turėjo 2,4 karto didesnę riziką.

 

Prieš metus tie patys tyrėjai publikavo statistinius duomenimis apie artrito paplitimą tarp moterų: 3,5 proc. moterų amžiaus grupėje nuo 60 iki 69, 4,6 proc. – 70 – 79 metų, 5,6 proc. – nuo 80 metų ir vyresnės.

 

Dar prieš šią statistiką buvo žinoma, kad nesaikingas apelsinų sulčių vartojimas kenkia dantų emaliui ir lemia dantų ėduonies atsiradimą. Daugelis mitybos specialistų laikosi nuomonės, kad šviežiai spaustų apelsinų sulčių, kaip ir bet kokių kitų rūgščių gėrimų, negalima gerti ant tuščio skrandžio, nes rūgštys gali pažeisti skrandžio gleivinę. Nuolatinis ir ilgalaikis vartojimas nevalgius ateityje gali sukelti gastritą ir opas.

 

Be to, mokslininkai įspėja, kad sultyse yra ne mažiau cukraus nei gazuotuose gėrimuose. Pavyzdžiui, 250 ml apelsinų sulčių yra 115 kalorijos. Žmonės dažniausiai neįvertina, kad net ir natūraliose sultyse yra labai daug cukraus. Tikriausiai tokia nuomonė vyrauja dėlto, kad apelsinų sultys ilgą laiką buvo laikomos sveiku produktu. Vartojant daug saldaus maisto, tarp jų ir apelsinų sulčių, padidėja rizika susirgti diabetu.