Kitoks pasninkas
2020-12-07 08:25Nuo lapkričio 30 d. prasidėjo advento laikotarpis, kuris tęsis iki šv. Kūčių. Tai – ramybės ir susilaikymo nuo pramogų metas, o kiekvieną penktadienį laikomasi pasninko. Šią dieną negalima valgyti mėsos ir pieno gaminių bei patariama nepersivalgyti. Tad kokie patiekalai puikiai tiks pasninkaujant?
Žuvies ir bulvių apkepas
100 g 677 kcal
Ruošti 1,5 val.
8 porcijos
- 200 g baltos žuvies filė
- 200 g lašišos filė
- 300 ml vandens
- 760 g bulvių
- 40 ml alyvuogių aliejaus
- 40 g miltų
- 150 g žirnių
- Petražolių
- 3 kietai virti kiaušiniai
- 60 ml citrinų sulčių
- 50 g maltų džiūvėsėlių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Petražolių papuošti
Gaminimas
Žuvies filė pagardinti prieskoniais ir užpilti vandeniu. Uždengti folija ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 170 °C temperatūros. Žuvį susmulkinti, skysčio neišpilti. Bulves išvirti sūdytame vandenyje. Pakaitinti aliejų, suberti miltus ir nuolat maišant kepti 2–3 minutes. Supilti likusį skystį ir citrinos sultis, sudėti žuvį, žirnius, smulkintas petražoles ir kiaušinius. Pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Sutrinti bulves. Į kepimo indą dėti žuvies masę, ant jos bulvių košę, apibarstyti džiūvėsėliais ir kepti 20–25 min. tos pačios temperatūros orkaitėje. Papuošti petražolėmis.
Tunų kukuliai
100 g 84 kcal
Ruošti 45 min.
8 porcijos
- 400 g bulvių
- 190 g konservuotų tunų
- Laiškinis svogūnas
- 30 g petražolių
- Kiaušinio trynys
- 2 šaukšteliai miltų
- 90 g maltų džiūvėsėlių
- Kiaušinis
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
Gaminimas
Bulves išvirti sūdytame vandenyje. Nusausinti ir sutrinti kartu su tunais, smulkintu svogūnu, petražolėmis, kiaušinio tryniu ir prieskoniais. Formuoti mažus rutuliukus. Juos išvolioti miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Kepti 3–4 min. aliejuje. Iškepusius dėti ant popieriaus, kad susigertų riebalų perteklius.
Pyragėliai su krevetėmis
100 g 430 kcal
Ruošti 2 val.
8 porcijos
- 2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus
- Svogūnas
- Raudona saldžioji paprika
- 2 skiltelės česnako
- Pomidoras
- Šaukštelis pomidorų pastos
- 50 žaliųjų alyvuogių
- 250 g krevečių
- 20 g kalendrų
- Kiaušinio trynys
- 1,5 šaukštelio vandens
- 750 g šaldytos sluoksniuotos tešlos
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Pakaitinti aliejų ir suberti smulkintą svogūną, papriką, česnaką. Kepti 7–8 min., sudėti smulkintą pomidorą, pastą, alyvuoges. Po 3 min. suberti nuluptas krevetes ir kepti apie 5 minutes. Suberti kalendras, pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir palikti valandai. Trynį išplakti su vandeniu. Tešlą iškočioti. Išpjauti 11 cm skersmens apskritimus, dėti šaukštą įdaro, sandariai užlenkti kraštus. Ištepti plakiniu ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros.
Įdaryti baklažanai
100 g 417 kcal
Ruošti 2 val.
6 porcijos
- 3 dideli baklažanai
- 2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 2 šaukšteliai rūkytos paprikos miltelių
- 400 g ryžių
- 100 ml pomidorų padažo
- 120 g žemės riešutų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šviežių bazilikų lapų papuošti
Gaminimas
Baklažanus perpjauti per pusę ir išskobti minkštimą. Jį susmulkinti. Įkaitintame aliejuje pakepinti smulkintą svogūną. Po 5 min. suberti smulkintą česnaką, paprikos miltelius ir baklažano minkštimą. Po 5 min. suberti ryžius ir supilti padažą. Pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir kepti apie 10 minučių. Baklažanus įdaryti, uždengti folija ir kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Foliją nuimti, užbarstyti smulkintų riešutų ir kepti dar apie 15 minučių. Papuošti bazilikais.
Kitokie kiaušiniai
100 g 185 kcal
Ruošti 30 min.
6 porcijos
- 2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus
- 260 g pievagrybių
- 50 g špinatų
- 6 kiaušiniai
- Bazilikų lapų papuošti
Gaminimas
Pakaitinti aliejų, suberti smulkintus grybus, pagardinti prieskoniais ir kepti apie 4 minutes. Nuimti nuo ugnies ir sumaišyti su smulkintais špinatais. Mišinį supilti į kepimo formeles, ant viršaus įmušti po kiaušinį. Kepti 8–10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Papuošti bazilikų lapais.
Grybų pyragas
100 g 272 kcal
Ruošti 1,5 val.
8 porcijos
- 2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus
- 4 skiltelės česnako
- 2 svogūnai
- 1,5 kg mėgstamų grybų
- 400 g bulvių
- 200 ml daržovių sultinio
- Šaukštelis balzamiko acto
- 40 g petražolių
- 160 g džiūvėsėlių
- 750 g sluoksniuotos tešlos
- 30 g sezamų sėklų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Pakaitinti aliejų, suberti smulkintą česnaką ir svogūnus. Po 5 min. suberti smulkintus grybus ir bulves. Po 10–15 min. supilti sultinį, actą, pagardinti prieskoniais. Virti apie 5 min., kol mišinys sutirštės. Nuimti nuo ugnies, suberti smulkintas petražoles, džiūvėsėlius ir viską išmaišyti. Tešlą iškočioti. Sudėti įdarą, užlankstyti ir apibarstyti sezamų sėklomis. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C temperatūros.
Aštri morkų sriuba
100 ml 415 kcal
Ruošti 2 val.
8 porcijos
- Svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- 1 kg morkų
- 2 šaukšteliai maltos ciberžolės
- 2 šaukšteliai kmynų
- Raudona aitrioji paprika
- Šaukštelis rudojo cukraus
- 3 šaukšteliai geltonųjų garstyčių sėklų
- 80 ml alyvuogių aliejaus
- 1,5 l daržovių sultinio
- Bazilikų lapų
Gaminimas
Sumaišyti pjaustytą svogūną su česnaku, paprika, morkomis, ciberžole, kmynais, cukrumi ir 2 šaukšteliais garstyčių. Įpilti 60 ml alyvuogių aliejaus ir viską išmaišyti. Dėti ant kepimo skardos ir kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Iškepus suberti viską į sultinį ir virti 15–20 minučių. Sutrinti ir pavirti dar 2–3 min. ant silpnos ugnies. Papuošti bazilikų lapais.