Kinų kulinarijos gardėsiai
2022-09-13 08:05Kartais norisi paragauti skanėstų iš tolimų kraštų. Daugelį vilioja egzotiška kinų virtuvė, bet dažniausiai skanaujami tik nesaldūs patiekalai, o desertai tarsi pamirštami. Visai be reikalo, nes tikrai verti smaližių dėmesio!
Kepti vontonai
- Kiaušinis
- 80 g džiovintų vyšnių
- 120 g šaldytos vontonų tešlos
- 25 anakardžių
- Cinamono pagal skonį
- Rudojo cukraus pagal skonį
- Miltelinio cukraus pagal skonį
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Vyšnias sumaišyti su smulkintais anakardžiais, cukrumi ir trupučiu cinamono. Tešlą atitirpinti, supjaustyti kvadratėliais. Į vidurį dėti vyšnių ir riešutų įdaro, sulenkti, užlankstyti kraštelius. Aptepti plaktu kiaušiniu ir kepti gerai įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.
4 porcijos
100 g 453 kcal
Ruošti 30 min.
Saldūs koldūnai su juodųjų sezamų įdaru
Rutuliukams:
- 60 g juodųjų sezamų sėklų
- 3 šaukštai minkšto sviesto
- 3 šaukštai miltelinio cukraus
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- 285 g lipnių ryžių miltų
Nuovirui:
- 3 dideli mandarinai
- 1,5 l vandens
- 5 šaukštai ryžių vyno
- 2 cm šviežio imbiero
- 8 šaukštai medaus
- 2 cinamono lazdelės
- 3 žvaigždiniai anyžiai
- 3 kardamonų ankštys
GAMINIMAS. Sezamus pakepinti sausoje keptuvėje ir sumalti kavamalėje. Gautus miltus sumaišyti su abiejų rūšių cukrumi ir sviestu. Masę gerai ištrinti šaukštu. Gautą įdarą uždengti maistine plėvele ir 1 val. šaldyti.
Nulupti mandarinus, pašalinti sėklas ir baltas plėveles. Sutarkuoti imbierą. Išimti kardamonų sėklas. Puode sumaišyti ir užvirinti vandenį su visais kitais ingredientais. Atidėti.
Iš atšaldyto įdaro formuoti 15–18 vienodų rutuliukų. Apvolioti ryžių miltais. Sudėti į kiaurasamtį, apipurkšti vandeniu ir dar sykį apvolioti. Taip volioti, kol pasidengs maždaug 1 cm storio sluoksniu. Į verdantį mandarinų nuovirą sudėti rutuliukus ir virti apie 3 min. Patiekti su trupučiu nuoviro.
6 porcijos
100 g 268 kcal
Ruošti 1,5 val.
Saldūs rutuliukai su žemės riešutais
Tešlai:
- 75 g lipnių ryžių miltų
- 90 ml karšto vandens
Įdarui:
- 36 žemės riešutai
- 2 šaukštai žemės riešutų sviesto
- Šaukštelis cukraus
- Šaukštas kokosų aliejaus
- Cukraus sirupo pagal skonį
GAMINIMAS. Žemės riešutus pakepinti sausoje keptuvėje, nulupti ir sumaišyti su žemės riešutų sviestu, cukrumi ir kokosų aliejumi. Susmulkinti elektriniu trintuvu. Iš gautos masės formuoti 8 vienodo dydžio rutuliukus ir sudėti ant kepimo popieriaus. Kelioms minutėms dėti į šaldiklį.
Ryžių miltus sumaišyti su vandeniu. Tešlą padalyti į 8 lygias dalis. Suformuoti paplotėlius. Į vidurį dėti įdaro ir daryti rutuliukus. Sudėti į verdantį vandenį ir virti apie 3 min. Patiekti su cukraus sirupu.
2 porcijos
100 g 225 kcal
Ruošti 30 min.
Sezamų rutuliukai
- 50 g lipnių ryžių miltų
- Šaukštas cukraus
- 30 ml vandens
- 50 g raudonųjų pupelių pastos
- 2 šaukštai skrudintų sezamų sėklų
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Ryžių miltuose padaryti duobutę, suberti cukrų, įpilti pusę vandens ir išmaišyti. Maišant supilti likusį vandenį. Aliejumi suteptomis rankomis iš tešlos formuoti dešrą, supjaustyti į 5 lygias dalis. Iš kiekvieno gabalėlio suformuoti rutuliuką. Centre padaryti duobutę, dėti raudonųjų pupelių pastos ir užlipdyti tešla. Apvolioti sezamų sėklomis ir kepti gerai įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.
2 porcijos
100 g 392 kcal
Ruošti 30 min.
Mėnulio pyragėliai
Tešlai:
- 100 g miltų
- Kiaušinis
- Pusė šaukštelio vandens
- 60 ml auksaspalvio sirupo
- 30 ml aliejaus
Įdarui:
- 50 g maltų migdolų
- Pusė šaukštelio kakavos miltelių
- 40 g miltelinio cukraus
- 25 ml vandens
GAMINIMAS. Auksaspalvį sirupą sumaišyti su aliejumi ir vandeniu. Suberti sijotus miltus, išminkyti tešlą, uždengti maistine plėvele ir 1 val. laikyti šaldytuve.
Įdarui migdolus sumaišyti su kakava, milteliniu cukrumi ir vandeniu. Uždengti maistine plėvele.
Iš 30 g šaldytos tešlos formuoti rutuliuką ir plonai iškočioti. Iš maždaug 60 g įdaro taip pat suformuoti rutuliuką ir apvynioti tešla. Taip pagaminti visus pyragėlius. Sudėti į specialias sausainių formeles, išteptas sviestu ir pabarstytas miltais. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 175 ℃. Aptepti plaktu kiaušiniu ir kepti dar 7 min., kol įgaus auksinį atspalvį.
9 vnt.
100 g 440 kcal
Ruošti 2 val.
Blyneliai su datulių įdaru
- 250 g džiovintų datulių
- Šaukštas rudojo cukraus
- Šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės
- 3 šaukštai apelsino sulčių
- 20 g sviesto
Tešlai:
- 120 g miltų
- Kiaušinis
- 250 ml pieno
- 2 šaukštai grietinėlės
- 30 ml žemės riešutų aliejaus
- Druskos pagal skonį
- Miltelinio cukraus, medaus puošti
GAMINIMAS. Datules užpilti vandeniu, uždengti ir virti ant mažos kaitros apie 30 min. Nukošti. Kai atvės, sumaišyti su cukrumi, minkštu sviestu, apelsino sultimis, tarkuota žievele ir sutrinti.
Miltus sumaišyti su druska, kiaušiniu, grietinėle ir pienu, pasūdyti. Turi išeiti skysta tešla. Iškepti lietinius. Ant kiekvieno dėti datulių įdaro ir susukti. Apkepti. Pabarstyti milteliniu cukrumi ir patiekti su medumi.
4 porcijos
100 g 238 kcal
Ruošti 50 min.