Kiek šalių – tiek ir blynų!
2019-09-03 08:43Miltiniai, bulviniai, įdaryti varške ir viskas? Tikrai ne! Nuo ploniausių prancūziškų lietinių iki kvepiančių egzotika. Kiekviena pasaulio valstybė turi savo nacionalinį blynų receptą. Tad metas traukti miltus ir pradėti maišyti tešlą…
Prancūziški lietiniai
100 g apie 150 kcal
8 žmonėms
Paruošimo laikas apie 45 min.
Lietiniams:
- 100 g miltų
- 2 kiaušiniai
- 300 ml pieno
- Šaukštas aliejaus
- Aliejaus kepti
- Druskos pagal skonį
Padažui:
- 3 šaukštai miltelinio cukraus
- 250 ml apelsinų sulčių
- Šaukštelis citrinos sulčių
- Šaukštas mėgstamo likerio
- Apelsino žievelė
- 50 g sviesto
Gaminimas
Miltus persijoti ir pagardinti druska. Tuomet padaryti duobutę ir įmušti kiaušinius. Paskui supilti 50 ml pieno ir aliejų. Pamažu plakti nuo centro apimant vis daugiau miltų. Tada lėtai supilti likusį pieną ir išmaišyti. Lietinius kepti iš abiejų pusių apie 2 min., kol gražiai apskrus. Tuomet laikyti šiltai.
Miltelinį cukrų kaitinti ant silpnos ugnies, kol karamelizuosis. Tada pamažu supilti sultis, likerį, suberti tarkuotą apelsino žievelę, išmaišyti ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol masė suskystės. Tuomet sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą ir kaitinti iki užvirimo.
Lietinius patiekti apšlaksčius gautu padažu. Galima papuošti mėgstamais žalumynais.
Amerikietiški su mėlynėmis
100 g apie 105 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 35 min.
- 150 g mėlynių
- 200 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Kiaušinis
- 300 ml pieno
- Šaukštelis sviesto
- Klevų sirupo garnyrui
- Aliejaus kepti
- Druskos pagal skonį
Gaminimas
Mėlynes nuplauti ir palikti nusivarvėti. Miltus persijoti, sumaišyti su kepimo milteliais ir pagardinti druska. Kiaušinį išplakti su pienu. Tada abi mases sumaišyti. Tuomet supilti lydytą sviestą, 75 g mėlynių ir išmaišyti. Iš gautos tešlos kepti blynus iš abiejų pusių apie 6 min., kol gražiai apskrus. Patiekti apšlaksčius sirupu ir papuošus likusiomis uogomis.
Malaizietiški su vištiena
100 g apie 220 kcal
8 žmonėms
Paruošimo laikas apie 45 min.
Lietiniams:
- 300 g miltų
- 3 kiaušiniai
- 300 ml vandens
- 300 ml pieno
- Aliejaus kepti
- Druskos, ciberžolės miltelių pagal skonį
Padažui:
- Vištienos krūtinėlė
- Skiltelė česnako
- 3 šaukštai kario pastos
- 180 ml vandens
- Šaukštas kokosų pieno
- Aliejaus kepti
Gaminimas
Miltus persijoti ir pagardinti prieskoniais. Tada padaryti duobutę, įmušti kiaušinius, supilti vandenį, pieną ir gerai išplakti. Gautą tešlą kabinti šaukštu ir formuoti tankų voratinklį. Lietinius kepti ant silpnos ugnies iš abiejų pusių apie 2 min., kol gražiai apskrus. Paskui susukti ritinėlius ir laikyti šiltai.
Česnako skiltelę susmulkinti ir pakepinti. Tada sudėti kario pastą, išmaišyti ir kaitinti ant silpnos ugnies dar apie 2 min. Paskui sumaišyti su smulkinta vištiena, vandeniu ir kaitinti iki užvirimo. Tuomet sumažinti ugnį ir uždengus troškinti 10–15 min. Galiausiai supilti kokosų pieną ir išmaišyti.
Lietinius patiekti apšlaksčius gautu padažu.
Aštrūs korėjietiški
100 g apie 180 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 30 min.
Tešlai:
- 150 g miltų
- 200 ml vandens
- 2 kiaušiniai
- 2 skiltelės česnako
- 8 svogūnų laiškai
- 200 g virtų krevečių
- Aliejaus kepti
- Druskos, aitriosios paprikos miltelių pagal skonį
Padažui:
- 2šaukštai ryžių acto
- Šaukštas sojų padažo
- Saldžioji paprika
- Cukraus pagal skonį
Gaminimas
Ryžių actą sumaišyti su sojų padažu. Tada sudėti smulkintą papriką, pagardinti cukrumi ir išmaišyti.
Miltus persijoti ir pagardinti prieskoniais. Vandenį sumaišyti su kiaušiniais, trintomis česnako skiltelėmis ir išplakti. Abi mases sumaišyti. Svogūnų laiškus susmulkinti ir pakepinti. Tada sudėti krevetes ir supilti gautą tešlą. Kepti ant silpnos ugnies apie 4 min. Paskui apversti ir kepti dar tiek pat. Tuomet supjaustyti nedideliais gabalėliais.
Patiekti apšlaksčius gautu padažu.
Škotiški su bulvėmis
100 g apie 100 kcal
5 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
Blynams:
- 250 g bulvių
- 140 g miltų
- 2 kiaušiniai
- 200 ml pieno
- Šaukštas kepimo miltelių
- Šaukštas smulkintų krapų
- Aliejaus kepti
- Druskos pagal skonį
Garnyrui:
- Trumpavaisis agurkas
- Raudonasis svogūnas
- 150 g sūdytos lašišos
- Šaukštelis aguonų
- Šaukštas smulkintų krapų
- Miltelinio cukraus pagal skonį
Gaminimas
Bulves su lupenomis užpilti vandeniu ir virti ant silpnos ugnies apie 15 min. Paskui perlieti šaltu vandeniu, nulupti ir sutarkuoti. Miltus persijoti ir pagardinti druska. Tada įmušti kiaušinius, supilti pieną, sudėti bulves, kepimo miltelius, krapus ir išmaišyti. Iš gautos tešlos kepti blynus iš abiejų pusių apie 2 min., kol gražiai apskrus. Paskui laikyti šiltai.
Agurką, svogūną, lašišą susmulkinti, sumaišyti su likusiais garnyrui skirtais ingredientais ir pagardinti milteliniu cukrumi.
Blynus patiekti su garnyru. Galima papuošti mėgstamais žalumynais.
Itališki, įdaryti kiauliena
100 g apie 180 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1,5 val.
Lietiniams:
- 100 g miltų
- 2 kiaušiniai
- 300 ml pieno
- Šaukštas aliejaus
- Aliejaus kepti
- Druskos pagal skonį
Garnyrui:
- 500 ml pomidorų padažo
- Skiltelė česnako
- 10 g bazilikų
- 130 g mocarelos
Įdarui:
- 420 g maltos kiaulienos
- 400 g špinatų
- 2 šaukštai pesto padažo
- 250 g rikotos
- Kiaušinis
- Aliejaus kepti
- Druskos, muskato miltelių pagal skonį
Gaminimas
Miltus persijoti ir pagardinti druska. Paskui padaryti duobutę, įmušti kiaušinius, supilti 50 ml pieno, aliejų ir pamažu išplakti. Tuomet lėtai supilti likusį pieną ir išmaišyti. Iš gautos tešlos kepti lietinius iš abiejų pusių apie 2 min., kol gražiai apskrus. Paskui laikyti šiltai.
Kiaulieną pagardinti prieskoniais ir kepti ant silpnos ugnies apie 15 min. Špinatus susmulkinti, užpilti verdančiu vandeniu, nukošti ir nusausinti. Tada sumaišyti su pesto padažu, rikota, kiaušiniu, kiauliena ir pagardinti muskato milteliais.
Pomidorų padažą sumaišyti su trinta česnako skiltele. Gauta mase ištepti kepimo indą.
Lietinius įdaryti gautu įdaru ir susukti. Tada dėti į kepimo indą, apibarstyti smulkintais bazilikais, tarkuota mocarela ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti karštus.