Keptas sūris – atsispirti neįmanoma!
2025-05-23 09:50Traški plutelė, tirpstantis vidus ir žodžiais nenusakoma skonių gama… Taip galima apibūdinti vieną didžiausių gastronominių malonumų – keptą sūrį. Išbandykime keletą receptų, kuriems atsispirti nepavyks niekam!
Mocarelos spurgytės
4 porcijos
100 g 280 kcal
Ruošti 30 min.
- 200 g mocarelos rutuliukų
- 2 kiaušiniai
- 80 g kvietinių miltų
- 100 g maltų džiūvėsėlių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Aliejaus virti (apie 500 ml)
- Šviežių krapų patiekti
GAMINIMAS. Mocarelą nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Viename dubenėlyje išplakti kiaušinius. Į kitą dubenėlį suberti miltus, į trečią – džiūvėsėlius, pagardintus druska ir pipirais. Kiekvieną mocarelos rutuliuką apvolioti miltais, tada kiaušinių plakiniu, tuomet džiūvėsėliais. Jei norisi storesnio traškaus sluoksnio, apvolioti antrą kartą. Paruoštus rutuliukus dėti į šaldytuvą 15 min., kad sutvirtėtų. Virti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Išgriebus dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekti papuošus smulkintais krapais.
Fermentinio sūrio kubeliai
3 porcijos
100 g 340 kcal
Ruošti 20 min.
- 200 g fermentinio sūrio
- 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
- Kiaušinis
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Sūrį supjaustyti 1–1,5 cm dydžio kubeliais. Į vieną dubenėlį įmušti kiaušinį, lengvai išplakti. Į kitą dubenėlį suberti krakmolą, pagardinti žiupsneliu prieskonių. Kiekvieną sūrio kubelį panardinti į kiaušinį, tuomet apvolioti krakmolu. Jei norisi tvirtesnio sluoksnio – pakartoti. Paruoštus sūrio kubelius kepti įkaitintame aliejuje 2 min., kol susidarys traški plutelė. Išėmus nusausinti ant popierinio rankšluosčio. Rekomenduojama patiekti su mėgstamu padažu: pomidorų, česnakiniu ar kt.
Lauko kepsninėje keptas halumis
2 porcijos
100 g 310 kcal
Ruošti 15 min.
- 200 g halumio
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
- Šlakelis balzaminio acto patiekti
GAMINIMAS. Halumį supjaustyti apie 1 cm storio riekelėmis. Iš abiejų pusių aptepti aliejumi ir pagardinti pipirais. Kepti įkaitintoje lauko kepsninėje po 2–3 min. iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus ir paviršius taps traškus. Patiekti apšlaksčius balzaminiu actu.
Kamamberas su spanguolėmis
4 porcijos
100 g 324 kcal
Ruošti 20 min.
- 60 g šviežių arba šaldytų spanguolių
- Šaukštas cukraus
- Šaukštas vandens
- Šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės
- Šakelė šviežių rozmarinų
- 250 g kamambero
- Saujelė graikinių riešutų
- Žiupsnelis druskos
- Šaukštas medaus
GAMINIMAS. Mažame puode sumaišyti spanguoles, cukrų, vandenį, apelsino žievelę, rozmarinus ir žiupsnelį druskos. Virti ant vidutinės kaitros 7 min., kol spanguolės pradės trūkinėti ir masė sutirštės. Išimti rozmarinų šakelę. Sūrį dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Ant viršaus paskirstyti paruoštą spanguolių mišinį. Pabarstyti kapotais riešutais, druska. Kepti apie 12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kol sūris suminkštės ir pradės švelniai tekėti. Patiekti apšlaksčius medumi, papuošus rozmarinais. Patartina valgyti su traškia duonele, krekeriais, obuolių ar kriaušių skiltelėmis.
Klasikinis sūrio kepsnys
4 porcijos
100 g 330 kcal
Ruošti 30 min.
- 400 g tvirto fermentinio sūrio
- 80 g kvietinių miltų
- 2 kiaušiniai
- 100 g maltų džiūvėsėlių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šaukštelis maltų džiovintų žolelių (čiobrelių, raudonėlių)
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Sūrį supjaustyti 1,5–2 cm storio riekelėmis. Kiekvieną apvolioti miltais. Atskirame inde išplakti kiaušinį, į plakinį panardinti sūrio gabalėlius. Tuomet apvolioti džiūvėsėliais, sumaišytais su prieskoniais. Paruoštus kepsnelius dėti į šaldytuvą 15 min., kad sustandėtų. Kepti įkaitintame aliejuje po 2 min. iš kiekvienos pusės, kol taps auksinės spalvos. Išėmus nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Gardu su keptomis bulvėmis, mėgstamomis daržovėmis ir pomidorų, česnakiniu ar kitu pasirinktu padažu.
Autorė Jūratė Survilė