Kepimas druskoje iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip kažkas ypatingo, ką geba padaryti tik kulinarijos virtuozai. Tuo labiau, kad šis kepimo būdas dabar, galima sakyti, yra ant bangos. Ko gero, visuose geriausiuose pasaulio restoranuose patiekiama sultinga, aromatinga žuvis ir daržovės, keptos druskos apvalkale. Tačiau kepimas druskoje kulinarijoje nėra jokia naujiena. Viduržemio jūros regione šis kepimo metodas žinomas ne vieną šimtmetį. Kinijoje gyvenanti hakų tauta daugiau nei 2000 metų kepa viščiukus įkaitintoje druskoje. Šis mėsos ir daržovių kepimo būdas išsaugo drėgmę ir aromatą. Patiekalai būna minkšti, trapūs ir tirpstantys burnoje.

 

žuvis druskoje

Mėsa, žuvis ar daržovės paprastai kepamos storame sluoksnyje sausos druskos iš viršaus ir apačios arba druskos, sumaišytos su kiaušinių baltymais plutoje. Negana to, kepiniai druskoje – vizualiai labai patrauklūs. Galima tik įsivaizduoti, kaip įspūdingai atrodo patiekalas, kurį atnešęs pats restorano šefas, perlaužia druskos plutelę ir atskleidžia sultingą kepsnį ar daržoves. Tačiau nebūtina eiti į prabangią viešojo maitinimo įstaigą, ne mažiau įspūdingų patiekalų galima pasigaminti ir namuose.

 

Druskoje keptas jūros ešerys

 
  • 2,6 kg jūros ešerių (upėtakių, lašišų, doradų ir t. t.)
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 kg jūros druskos
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Čiobrelių, petražolių, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Jūros ešerius nuplauti, išvalyti ir nusausinti. Į vidų įkišti po šakelę čiobrelių, dvi šakeles petražolių, česnako skiltelę ir pipirų. Tada į gilų kepimo indą suberti pusę druskos, sudėti įdarytus ešerius ir vėl užberti storu druskos sluoksniu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 30 minučių.

 

100 g apie 211 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

5 – 6 porcijos

 

Druskoje keptos šakninės daržovės

 
  • 1 k šakninių daržovių (burokėlių, bulvių, batatų, morkų, pastarnokų)
  • 7 kiaušinių baltymai
  • 2 kg druskos
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Čiobrelių, laiškinių česnakų, petražolių, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kiaušinių baltymus, druską ir smulkintus čiobrelius sumaišyti su druska, kad gautųsi konsistencija panaši į smėlio. Jei reikia, kai kurias daržoves perpjauti pusiau, kad visos būtų daugmaž vienodo dydžio. Kiekvieną daržovę apvolioti druskoje, stengiantis, kad žievė būtų nepažeista. Ant prapjautos vietos druskos ir kiaušinių masės netepti. Tada sudėti paruoštas daržoves į skardą taip, kad jos nesiliestų viena su kita. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 45 – 50 minučių, kol pluta įgaus gražų auksinį atspalvį, o daržovės suminkštės. Išimti skardą ir orkaitės ir palikti, kad šiek tiek atvėstų. Tada nulupti druskos plutą ir daržovių žievelę. Daržoves supjaustyti smulkiau, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pabarstyti smulkintais šviežiais laiškiniais česnakais, petražolėmis ir maltais pipirais. Valgyti vienas arba kaip garnyrą prie vištienos, ant grotelių keptos mėsos patiekalų arba sumaišyti su žalumynais kaip salotas.

 

100 g apie 216 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

4 – 6 porcijos

Spausdinti