Karališki desertai su pistacijomis
2024-05-15 07:29Viduriniuose Rytuose auginamos pistacijos – vieni seniausiai vartojamų riešutų pasaulyje. Kadaise laikytos karališkuoju, net dievų maistu. Šiandien šis populiarus gardžiausių desertų ingredientas prieinamas kiekvienam.
Sezamų chalva su pistacijomis
8 porcijos
100 g 436 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 180 g sezamų sėklų pastos
- 130 g pieno miltelių
- 60 g miltelinio cukraus
- Šaukštas rožių vandens
- 60 g sūdytų pistacijų
GAMINIMAS. Sezamų pastą, pieno miltelius, miltelinį cukrų ir rožių vandenį sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Suformuoti chalvą, viršų apibarstyti smulkintomis pistacijomis, paslėgti. Mažiausiai valandai dėti į šaldytuvą.
Baklava su pistacijomis
4 porcijos
100 g 431 kcal
Ruošti 1 val.
- 400 g filo tešlos
ĮDARUI:
- 220 g smulkintų pistacijų
- 200 g rudojo cukraus
- 250 g lydyto sviesto
SIRUPUI:
- 200 g baltojo cukraus
- 240 ml šilto vandens
- Šaukštas citrinos sulčių
GAMINIMAS. Tešlos lakštą padalinti į penkias lygias dalis, atidėti. Sumaišyti įdaro ingredientus. Skardos dugną iškloti kepimo popieriumi, patepti riebalais ir įkloti vieną tešlos sluoksnį. Tolygiai paskleisti dalį įdaro, uždengti kitu lakštu. Kartoti, kol neliks nei įdaro, nei tešlos. Viršutinis sluoksnis turi būti tešlos. Jį truputį suraižyti peiliu. Sirupui skirtus ingredientus sudėti į puodą ir maišant virti apie 5 min., kol ims tirštėti. Karštu sirupu aplieti baklavą. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 175 °C. Patiekti apliejus kepant išsiskyrusiu sirupu, galima papuošti smulkintomis pistacijomis.
Pistacijų ledai
8 porcijos
100 g 214 kcal
Ruošti 11 val.
- 450 ml riebios grietinėlės
- 240 ml pieno
- 130 g cukraus
- 120 g kepintų sūdytų pistacijų
- 6 kiaušinių tryniai
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- Pusė šaukštelio migdolų ekstrakto
GAMINIMAS. Pusę grietinėlės, pieną ir cukrų sudėti į puodą. Virti, kol ištirps cukrus. Suberti 3/4 labai smulkiai permaltų pistacijų. Uždengus puodą palikti 30 min. pastovėti. Pastovėjusį mišinį perkošti. Atskirame inde išplakti trynius ir pamažu maišant plona srovele supilti pieno mišinį. Viską vėl virti ant nedidelės kaitros reguliariai maišant, kol masė sutirštės iki kisieliaus konsistencijos. Tai turėtų trukti iki 15 min. Įmaišyti vanilinį cukrų, migdolų ekstraktą, likusią plaktą grietinėlę. Ledų masę supilti į indą ir dėti į šaldymo kamerą. Šaldyti bent 2 val., kas pusvalandį viską perplakant elektriniu plaktuvu. Paskutinį kartą plakant įmaišyti likusias smulkintas pistacijas. Palikti ledus stingti per naktį.
Pistacijų kremas
5 porcijos
100 g 388 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 750 ml riebaus pieno
- 4 kiaušinių tryniai
- 270 g cukraus
- 100 g kukurūzų krakmolo
- Žiupsnelis druskos
- 100 g pistacijų pastos
GAMINIMAS. Visus ingredientus sudėti į puodą ir kruopščiai permaišyti. Mišinį kaitinti ant nedidelės kaitros reguliariai maišant, kol užvirs. Supilstyti į serviravimo indelius, uždengti maistine plėvele ir palikti atvėsti. Patiekiant galima papuošti smulkintomis pistacijomis.
Pistacijų panakota
6 porcijos
100 g 436 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 300 ml riebios grietinėlės
- 200 ml riebaus pieno
- 60 g cukraus
- 150 g pistacijų (+30 g papuošti)
- 8 g želatinos
GAMINIMAS. Grietinėlę sumaišyti su pienu ir cukrumi. Kaitinti ant nedidelės kaitros, kol užvirs. Želatiną užpilti nedideliu kiekiu vandens ir palikti kelioms minutėms išbrinkti. Išbrinkusią įmaišyti į panakotos masę. Pistacijas skrudinti sausoje keptuvėje, kol pasklis malonus aromatas. Sutrinti elektriniu trintuvu iki smulkių trupinių (30 g pasilikti stambesniais gabalėliais papuošimui). Sumaišyti su panakotos mase, supilstyti į silikonines formeles ir 2 val. dėti į šaldytuvą. Sustingusią panakotą apverčiant išimti iš formelių ir dėti į serviravimo lėkšteles. Patiekti papuošus likusiomis pistacijomis.
Autorius Jūratė Survilė