Kaip švęsti tarptautinę vegetarų dieną?
2018-10-01 09:51Kasmet tūkstančiai žmonių nusprendžia keisti savo gyvenimo būdą į sveikesnį ir socialiai atsakingesnį. Šiems žmonėms rūpi gyvūnų gyvybės, jie nori, kad nebeliktų žiauraus elgesio su gyvūnais, jie nori gyventi ilgai ir išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, turėti dailų kūną ir gyventi santarvėje su Žeme. Tie žmonės yra vegetarai, spalio 1 dieną švenčiantys tarptautinę vegetarų dieną. Ši diena skirta švęsti jų sprendimą išbraukti iš kasdienės mitybos mėsą ir kitus gyvulinės kilmės maisto produktus, ir gyventi sąmoningesnį gyvenimą. Ne vegetarams ši diena gali būti puiki proga susimąstyti apie planetos likimą ir bent šiek tiek sumažinti mėsos, kurios pramonė labiausiai teršia aplinką, vartojimą. Jeigu žmonės mėsą valgytų bent jau ne kasdien, vien jau tai būtų didelis žingsnis į priekį!
Tarptautinę vegetarų dieną 1977 metais pirmieji pradėjo švęsti Šiaurės Amerikos vegetarų draugijos nariai, siekdami populiarinti vegetarų gyvenseną, šviesti žmones apie tai, kaip pagerėtų jų sveikata, atsisakius mėsos. Kadangi žmonės yra visavalgiai, tai jie gali išgyventi ir nevartodami jokių mėsos ir kitų gyvulinės kilmės maisto produktų. Vegetariška dieta turi mažiau riebalų, cholesterolio, todėl vegetarai turi mažesnę riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Be to, vegetarai, ypač veganai, kasdien suvartoja daugiau maistinės ląstelienos ir antioksidantų, todėl sumažėja rizika susirgti vėžiu. Statistika rodo, kad vegetarai vidutiniškai gyvena 13 metų ilgiau! Reikia dar daugiau įrodymų? Okinavos saloje gyventojų gyvenimo trukmė yra ilgiausia, o jų mitybos pagrindą sudaro augalinis maistas!
Tarptautinę vegetarų dieną 1977 metais pirmieji pradėjo švęsti Šiaurės Amerikos vegetarų draugijos nariai, siekdami populiarinti vegetarų gyvenseną, šviesti žmones apie tai, kaip pagerėtų jų sveikata, atsisakius mėsos. Kadangi žmonės yra visavalgiai, tai jie gali išgyventi ir nevartodami jokių mėsos ir kitų gyvulinės kilmės maisto produktų. Vegetariška dieta turi mažiau riebalų, cholesterolio, todėl vegetarai turi mažesnę riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Be to, vegetarai, ypač veganai, kasdien suvartoja daugiau maistinės ląstelienos ir antioksidantų, todėl sumažėja rizika susirgti vėžiu. Statistika rodo, kad vegetarai vidutiniškai gyvena 13 metų ilgiau! Reikia dar daugiau įrodymų? Okinavos saloje gyventojų gyvenimo trukmė yra ilgiausia, o jų mitybos pagrindą sudaro augalinis maistas!
Kaip švęsti tarptautinę vegetarų dieną? Ne tie, kurie kasdien nepraktikuoja vegetarizmo, gali vieną dieną leisti sau atrasti vegetariškos virtuvės pasaulį. Gali būti, kad tada suprasite, kad vegetariškas maistas taip pat gali būti skanus, įvairus ir sveikas, nors pagamintas, nenaudojant jokių gyvulinės kilmės riebalų. Šią dieną galima apsilankyti kokiame nors vegetariškų patiekalų restorane arba pabandyti ką nors skanaus pasigaminti savo namų virtuvėje. Bus linksmiau, jei pasikviesite draugų, vaišinsitės gardžiais vegetariškais patiekalais ir pagaliau suprasite, kad galima skaniai valgyti ir nežudant gyvūnų!
Įdaryti baklažanai
- 3 nedideli baklažanai
- 3 pomidorai
- Svogūnas
- Saldžioji paprika
- 3 skiltelės česnako
- 20 g džiovintų grybų
- Šaukštelis malto mairūno
- Šaukštelis kalendrų sėklų
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
Gaminimas
Orkaitę įkaitinti iki 180°. Baklažanus nuplauti, nusausinti su popieriniu rankšluosčiu, perpjauti į dvi dalis. Išskobti minkštimą. Svogūnus, pomidorus, paprikas ir baklažanų minkštimą smulkiai supjaustyti, džiovintus grybus sumalti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti svogūnus, kol įgaus gražią auksinę spalvą, tada sudėti papriką, po 5 min. baklažanų minkštimą ir džiovintus grybus, po 7 min. – pomidorus ir išspaustus česnakus. Daržovių mišinį paskaninti grūstomis kalendrų sėklomis, mairūnu, druska ir pipirais ir patroškinti dar 2 – 3 min. Kai šiek tiek pravės, daržovėmis įdaryti baklažanų „laivelius“, sudėtus į šiek tiek aliejumi pateptą kepimo indą ir kepti orkaitėje apie 25 – 30 min.
Pastaba! Jeigu įsitikinimai leidžia vartoti pieno produktus, prieš dedant į orkaitę galima įdarytus baklažanus pabarstyti tarkuotu sūriu.
6 porcijos
100 g apie 82 kcal
Paruošimo laikas: apie 60 min