70 – 100 kavos pupų. Tiek reikia vienam puodeliui kavos. Jei įsigijote keliasdešimt kartų daugiau – nieko tokio. Tiesiog pasirūpinkite, kad kava kuo ilgiau išvengtų kontaktų su šviesa, karščiu, drėgme ir oru. Taip išlaikysite ją šviežią ir kvapnią ilgiau.

 

kavos

Nors pupos stiklainyje ar permatomoje kolboje atrodo estetiškai, tačiau šviesa joms kenkia, todėl rinkitės nepermatomą, sandarų indą. Kavą laikykite tamsioje vietoje, kambario temperatūroje. Venkite laikyti šalia orkaitės, viryklės ar kito, šilumą skleidžiančio objekto. Aukštesnė temperatūra skatina oksidacijos procesus, todėl geriausia vieta – tamsi, vėsi spintelės lentyna.

 

Įvertinkite, kiek kavos išgeriate. Nors suomius pralenkti bus sunku (čia 1 žmogui tenka 12 kg kavos per metus), tačiau įvertinkite, kiek kavos reikia 2-3 savaitėms. Tiek ir užsisakykite. Nors kavos pakeliai yra pakankamai sandarūs, tačiau jie nepritaikyti ilgam kavos laikymui. Oksidacija prasideda iškart po skrudinimo. Tai reiškia, kad kuo ilgiau atidarinėsite ir uždarinėsite vieną pakuotę, tuo daugiau kvapo ir aromato prarasite.

 

Jei neturite galimybės dažnai įsigyti šviežios kavos, o jos turite gerokai daugiau nei jums reikės artimiausias kelias savaites, padalinkite kavos pupeles į mažesnius sandarius indus ir … šaldykite. Šaldymas nėra kenksmingas nei pupelėms, nei šaldikliui. Būtina sąlyga – visiškai sandarūs indai ar pakuotės, į kuriuos negali patekti drėgmė.

 

Svarbiausia – neatidaryti pakuotės vos ištraukus iš šaldiklio. Išimkite šaldytos kavos pakelį ar indą vakare ir padėkite į šaldytuvą. Ryte kiek atšilusią kavą pastatykite į lentyną, t.y. perkelkite į kambario temperatūrą. Po kelių valandų, kavos pupelėms sušilus ir absorbavus drėgmę, galite pradėti jas malti ir pasiruošti gardžios, aromatingos kavos.

 

Jei vis gi turite galimybę užsisakyti kavos mažesniais kiekiais (bent 2-4 savaitėms), užsisakykite šviežiai skrudintos rūšinės kavos. Platų pupų ir įvairaus malimo kavos asortimentą rasite huracan.lt.