Sūris spaudžiamas nuo seniausių laikų. Iki šiol tai vienas iš mėgstamiausių daugelio žmonių produktų. Minkštas, pusiau kietas, kietas, sūdytas, su skirtingais priedais, riebesnis ar liesesnis – varškės sūris gali būti labai įvairus. Kiekvienas ras, kas jam patinka.

 

Sūrio gamyba – ilgas procesas nuo pieno iki galutinio produkto. Reikia turėti nemažai įgūdžių ir kantrybės, norint subrandinti gerą sūrį. Kai kuriuos sūrius reikia brandinti nuo kelių savaičių iki mėnesių! Varškės sūriai spaudžiami iš šviežiai pagamintos varškės. Jie gali būti pagardinami žalumynais, prieskoniais, česnaku ar kitais priedais.

 

Rikota – tokia kaip Italijoje

 

  • 1,5 l pieno
  • 500 ml riebios grietinėlės
  • 3 šaukštai baltojo vyno acto
  • Šaukštelis druskos

Gaminimas

 

Į puodą supilti pieną ir grietinėlę, įberti druskos, išmaišyti. Masę kaitinti ant vidutinės ugnies, tačiau neužvirinti. Tada supilti actą ir gerai išmaišyti. Actas pagreitina baltymų tirštėjimo procesą. Puodą uždengti šiltu rankšluosčiu ir taip palikti, kol varškė atsiskirs nuo išrūgų. Po kiaurasamčiu padėti dubenį, uždengti dviguba marle ir, supylus varškės masę, palaukti, kol nubėgs skysčiai.

 

100 g apie 138 kcal

 

Varškės sūris – lyg iš močiutės kaimo

 

  • 1,5 l pieno
  • 0,5 l kefyro
  • Druskos pagal skonį

Gaminimas

 

Pieną kaitinti puode su storu dugnu, iki tol, kol beveik užvirs. Tada supilti kefyrą, druską, išmaišyti ir dar pakaitinti porą minučių. Masę nukošti per marlę. Sūrį suvynioti į marlę ir uždėti ant jo kokį svorį, pavyzdžiui, stiklainį su vandeniu. Palikti kelioms valandoms.

 

100 g apie 210 kcal

 

Virtas sūris su krapais

 

  • 1,5 kg šviežios varškės
  • 100 g sviesto
  • Kiaušinis
  • Šaukštelis druskos
  • Šaukštelis maistinės sodos
  • 1 – 2 šaukštai smulkintų krapų

Gaminimas

 

Varškę sudėti į puodą su storu dugnu, įberti druskos, sodos ir išmaišyti. Tada supilti tirpintą sviestą, gerai išmaišyti ir masę virti nuo 5 iki 7 minučių. Puodą nukelti nuo ugnies, kad masė šiek tiek atvėstų. Tada įmušti kiaušinį, sudėti smulkintus krapus, gerai išmaišyti ir supilti į formą. Sūrį padėti į šaldytuvą, kad sustingtų.

 

100 g apie 183 kcal

Spausdinti