Kai imuninė sistema stipri, nebaisus joks gripas. Šaltuoju metų laiku, kai trūksta Saulės, gryno oro, vitaminų, šviežių vaisių ir daržovių, sveikata nusilpsta. Organizmas tampa imlus įvairioms infekcijoms. Bene veiksmingiausia profilaktinė priemonė nuo gripo – skiepai. Tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių ne visi ryžtasi šiai vakcinai. Ką daryti, jei staiga užpuolė gripas? Koks maistas suteikia jėgų organizmui kovoti su ligos sukėlėjais?

 

Nuo senų laikų žinomas natūralus vaistas – vištienos sriuba. Paukštienos sultinyje yra cisteino – aminorūgšties, kuri skystina gleives ir padeda nuo krūtinės užgulimo. Porcija šviežios, šiltos sriubos gali palengvinti plaučių uždegimo simptomus.

 

Virškinimo traktas yra didžiausias imuninis organas. Ligas sukėlėjus naikina gerosios bakterijos (probiotikai ir prebiotikai), natūraliai randami fermentuotuose maisto produktuose, pavyzdžiui, jogurte, kefyre.

 

Įvairūs medicininiai tyrimai nepatvirtino, kad vitaminas C padeda išvengti peršalimo ligų. Tačiau vartojant pakankamai produktų, praturtintų šiuo vitaminu (citrusinių vaisių ir uogų), greičiau sveikstama. Unikalių savybių vitaminas C gali šiek tiek padėti, kai vargina sloga.

 

Aštraus kvapo prieskoninės daržovės gali išvaryti varginančią ligą. Česnakuose yra stipraus baktericido – alicino, kuris veikia antimikrobiškai. Anot vieno britų tyrimo, asmenys vartoję alicino turinčius preparatus 46 procentais rečiau susirgdavo peršalimo ligomis, o susirgę greičiau pasveikdavo. Rekomenduojama kasdien profilaktiškai suvartoti dvi skilteles šviežio česnako.

 

Raudona mėsa ir austrės yra puikus cinko šaltinis. Cinkas – būtinas mineralas, palaikantis stiprią imuninę sistemą.

 

Sergant gripu gali pasireikšti pykinimas, skrandžio skausmai. Nemalonius simptomus sumažina, uždegimą gydo natūralus vaistas – imbiero šaknis. Šiek tiek šviežio imbiero galima užtarkuoti ant pagrindinių patiekalų.

 

Harvardo universiteto tyrėjai nustatė, kad imunine sistema sustiprėjo tų, kurie dvi savaites kasdien gėrė po 5 puodelius juodosios arbatos. Manoma, kad taip yra dėl arbatoje esančios aminorūgšties teanino. Be to, arbatoje yra stiprių antioksidantų katechinų, kurie neutralizuoja neigiamą laisvųjų radikalų poveikį. Rekomenduojama kasdien išgerti iki 3 puodelių juodosios, žaliosios ar baltosios arbatos.