Šį šeštadienį „Gardu Gardu“ laidos virtuvėje – gardžiai kvepianti šviežia kava, šventinė nuotaika ir paskutinės šventinių patiekalų bei dovanų idėjos. Na, ir be abejo, draugiški virtuvės virtuozų „pasikandžiojimai“. Pavyzdžiui Gian Luca panoro išsiaiškinti, ar Ali per Kūčias valgo migdolinius orinukus, kaip daugelis galvoja, ar vis dėl to tradiciškai – silkę.

 

gg20171114_011m (Small)

 

Profesionalus virtuvės šefas ir žiūrovų „šmaikščiuoju italu“ vadinamas Gian Luca šį kartą gamins, anot jo paties, labai itališką ir labai Kalėdinį patiekalą: polentos bokštelius su jautienos faršo troškiniu. Ali nustebs, kad tai tikrai lengvai pagaminamas, bet ypatingai skanus ir šventiškai atrodantis patiekalas. Tokios rekomendacijos turėtų įkvėpti daugelį šeimininkių pagaminti šį patiekalą savo namų Kalėdiniam stalui ir pradžiuginti bei nustebinti artimuosius. Tuo metu  profesionalus konditerijos šefas Ali pasinaudos paskutine proga su TV3 žiūrovais pasidalinti savo idėja Kalėdinėms dovanoms ir iškeps riešutais bei apelsinais kvepiantį kalėdinį keksą. Beliks tik gražiai jį supakuoti ir turėsite be galo jaukią dovaną ypatingiems žmonėms.

 

 

gg20171114_012m (Small)

Šventinio stalo ir dovanų idėjos šio šeštadienio televizijos laidoje „Gardu Gardu“ 9.30 val per TV3!

 

Ką „Gardu Gardu“ studijoje gamins Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas?

 

Polentos bokšteliai

su jautienos faršo troškiniu

 

  • 250 g polentos (smulkaus malimo kukurūzų kruopų)
  • 1 l pieno
  • 20 g sviesto
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
  • 400 g jautienos faršo
  • Tarkuotas parmezano sūris
  • Druska
  • Pipirai
  • Maltos mėsos prieskoniai
  • Alyvuogių aliejus
  • Balzaminis actas
  • Šviežio baziliko lapeliai

 

 

 

 

Keptuvėje įkaitinti aliejų, suberti maltos mėsos prieskonius, išmaišyti ir sudėti jautienos faršą. Kepti nuolat pasmulkinant jį medine mentele, kad susidarytų vienodi „trupiniai“. Kai visiškai išgaruos vanduo, įpilti šlakelį balzaminio acto, įberti druskos ir supilti pomidorų tyrę. Gerai išmaišyti ir palikti uždengtą troškintis ant silpnos ugnies mažiausiai pusvalandžiui.

Užvirti pieną ir nuolat maišant šluotele suberti polentą. Kai pienas vėl užverda, įberti druskos, pipirų ir įdėti sviesto. Gerai išmaišyti, nukelti nuo ugnies, uždengti ir palikti 10 minučių pastovėti. Tada ant stalo iškočioti polentą tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų. Naudojant sušlapintą stiklinę formuoti apskritimus ir lėkštėje sluoksniuoti su jautienos faršo troškiniu. Gausiai apibarstyti tarkuotu parmezano sūriu bei papuošti šviežiais baziliko lapeliais. Skanaus!

 

Kalėdinis keksas

su apelsinų cukatomis

 

  • 260 g sviesto
  • 250 g rudo cukraus
  • 70 g migdolų miltų
  • 360 g miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 210 g kiaušinių masės (4 dideli kiaušiniai)
  • 85 g pieno
  • 60 g lazdyno riešutų
  • 60 g migdolų riešutų
  • 60 g apelsinų cukatų
  • 20 g apelsinų likerio
  • 5–7 apelsinų cukatų griežinėliai dekoravimui
  • Cukraus pudra

 

 

Elektriniame smulkintuve kartu su apelsinų likeriu susmulkinti migdolus, lazdyno riešutus ir apelsinų cukatas. Rudą cukrų kartu su sviestu išsukti iki purios masės, suberti migdolų miltus ir gerai išmaišyti. Tada palaipsniui maišant supilti kiaušinių masę ir pieną. Viską išmaišyti iki vientisos masės. Kepimo miltelius sumaišyti su miltais, suberti į sviestinę masę ir vėl viską gerai išmaišyti. Tada suberti riešutų ir cukatų trupinius bei išmaišyti iki vientisos masės. Tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve mažiausiai dvylikai valandų. Prieš kepimą palaikyti kambario temperatūroje gerą valandą. Kepimo forma ištepti sviestu ir apibarstyti miltais. Sudėti tešlą, įspausti keletą apelsinų cukatų griežinėlių ir kepti iki 150°C įkaitintoje orkaitėje vieną valandą. Dekoruoti cukraus pudra. Galima gražiai supakuoti ir dovanoti Kalėdų proga.