Ką paruošti iš raugintų daržovių?
2023-11-17 07:33Maisto rauginimas populiarus daugelyje kultūrų. Fermentacijos metu mikroorganizmai (bakterijos, mielės ar grybai) paverčia organinius junginius, tokius kaip cukrus ir krakmolas, į alkoholį arba rūgštis. Jie veikia kaip natūralūs konservantai ir pagerina fermentuotų maisto produktų skonį bei tekstūrą, suteikdami savitą stiprų, sūrų ir šiek tiek rūgštų skonį. Verta paragauti ir įsitikinti!
Tradicinė miso sriuba
4 porcijos
100 ml 63 kcal
Ruošti 15 min.
- 1 l vandens
- 2 šaukšteliai dašių miltelių
- 3 šaukštai sojų pastos
- 230 g tofu
- Keli svogūnų laiškai
Gaminimas. Į vandenį įmaišyti dašių miltelius ir užvirinti. Sumažinti kaitrą ir supylus sojų pastą viską gerai išmaišyti. Suberti kebeliais pjaustytą tofu, smulkintus laiškus. Virti 2–3 min.
Dešrelės su raugintais kopūstais
5 porcijos
100 g 777 kcal
Ruošti 4 val.
- 900 g raugintų kopūstų
- Šaukštas kmynų
- 70 g rudojo cukraus
- Obuolys
- Šaukštas aliejaus
- 250 g šoninės
- Svogūnas
- 500 g rūkytų dešrelių
Gaminimas. Į puodą sudėti kopūstus, kmynus, cukrų, smulkintą obuolį ir užvirinti. Sumažinti kaitrą iki minimumo ir troškinti 2 val., retkarčiais pamaišant.
Smulkintą šoninę ir svogūną sudėti į aliejumi išteptą skardą. Kepti maždaug 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 165 ºC. Įmaišyti į raugintus kopūstus. Likusiuose riebaluose 10–15 min. kepti pjaustytas dešreles. Įmaišyti į raugintų kopūstų mišinį. Į paruoštą skardą sudėti raugintų kopūstų ir dešros mišinį. Kepti 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ºC.
Raugintų kopūstų sriuba
5 porcijos
100 ml 137 kcal
Ruošti 1 val.
- 2 l sultinio
- 4 bulvės
- 2 laurų lapai
- 500 g raugintų kopūstų
- Šaukštas aliejaus
- Svogūnas
- Morka
- 300 g maltos kiaulienos
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Į verdantį sultinį suberti pjaustytas bulves, laurų lapus bei pasūdyti. Virti 15 min., kol bulvės suminkštės. Sukrėsti kopūstus ir virti dar 15 min.
Į įkaitintą aliejų suberti smulkintą svogūną, tarkuotą morką iki kepti, kol daržovės suminkštės. Į sriubą dėti rankomis formuotus faršo rutuliukus ir kepintas daržoves. Virti dar 15 min.
Raugintų burokėlių salotos
2 porcijos
100 g 89 kcal
Ruošti 10 min.
- 200 g raugintų burokėlių
- 150 g granatų sėklų
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai obuolių acto
- Ryšelis petražolių
Gaminimas. Burokėlius supjaustyti didesniais gabalėliais, pagardinti granatų sėklomis, aliejumi, actu ir viską išmaišyti. Papuošti smulkintomis petražolėmis.
Raugintų agurkų mišrainė
2 porcijos
100 g 145 kcal
Ruošti 15 min.
- Šaukštas majonezo
- 100 g konservuotų tunų
- 200 g raugintų agurkų
- Kietai virtas kiaušinis
- 200 g konservuotų žaliųjų žirnelių
- 100 g konservuotų kukurūzų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Su majonezu sumaišyti smulkintą žuvį, agurkus, kiaušinį, nusausintus žirnelius bei kukurūzus. Viską pagardinti prieskoniais.
Aštri salsa
16 porcijų
100 g 130 kcal
Ruošti 30 min.
- 8 pomidorai
- Svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- 3 Chalapos paprikos
- 30 g kalendrų
- Žalioji citrina
- Šaukštas jūros druskos
Gaminimas. Sumaišyti smulkintus pomidorus, svogūną, česnaką, paprikas, kalendras ir citrinos sultis. Pasūdyti ir palikti 15 min. pastovėti, kad išsiskirtų skystis. Vartoti iškart arba laikyti sandariame stiklainyje šaldytuve.
Autorius Monika Budnikienė