Ką ir kaip kepti kepsninėje, kad svečiai apsilaižytų pirštus?
2018-10-26 16:33Nuotrauka iš: pixabay.com
Lietuviai vis aktyviau atranda grilinimosi malonumus, kuriais mėgaujasi ne tik šiltuoju metų laiku, tačiau ir labai šaltomis žiemomis. Kol vieni sėdi namuose, tuo tarpu kiti drąsiai eina į kiemus ir kepsninėse kepa gardžiausius patiekalus, kurių skoniai stebina net ir pačius išrankiausius valgytojus. Tinkamas grilius garantuos, kad kepimo procesas bus sistemingas, o maistas – skanus. O tinkamas paruošimas ir tinkamas kepimo procesas užtikrins, kad kartą paragavus Jūsų kepsnių artimieji norės į svečius dar ir dar kartą.
Kokios kepsninės geriausios?
Kadangi šiuo metu kepsninių pasirinkimas yra labai platus, sunku atsakyti, kuris variantas yra geriausias. Svarbiausia rinktis modernias, kurios yra pritaikytos prie ne tik kokybiško kepimo, tačiau ir tokio, kuris garantuos patogumą. Vienas geriausių pasirinkimų pelnęs daugelio lietuvių ir kitų šalių žmonių širdis – kepsninės Big Green Egg, kurios leis tapti geru šefu jau po dviejų kepimų.
Žinoma, pasiūla labai plati, tad ieškodami tinkamiausios nepamirškite įvertinti dydžio, tuo pačiu mobilumo funkcijų, degimo pobūdžio bei naudojamo kuro. Kol patyrę renkasi labai inovatyvius sprendimus, tuo tarpu kiti ieško paprastumo, kuris leis be jokio vargo greitai perprasti kepimo technologijas bei kepti skanias mėsas bei daržoves net ir be didelės patirties. Juolab, jeigu kepsnines naudosite dažnai, tokiu atveju verta rinktis dideles ir stacionarias, tuo tarpu retesniems naudojimams labai puikiai tiks ir mobilios, nedidelių matmenų, puikiai tinkamos ne tik soduose, tačiau ir terasose, gali būti vežamos kartu su savimi į gamtą.
Mėsos kepimas ir marinavimas
Lauko kepsninė suteikia galimybę iškepti pačius skaniausius mėsos patiekalus, kurie paskatins apsilaižyti pirštus net ir tuos, kurie yra labai išlepinti maisto pasirinkimo galimybėse. Pirmas žingsnis – teisingas marinavimas. Daugeliui žmonių atrodo, kad kuo daugiau prieskonių – tuo mėsa bus geriau marinuota. Tai nėra tiesa, kadangi net ir minimalus kiekis prieskoninių žolelių, ypač natūralių, yra puikus pasirinkimas leisiantis Jums džiaugtis labai skania mėsa. Tuo pačiu kepimo metu reikia stovėti kuo arčiau griliaus, kad galėtumėte stebėti mėsos pokyčius ir saugoti jas nuo nudegimo.
Nuotrauka iš: flickr.com
Pateiksime kelis paprastus patarimus, kurie padės paprastai iškept mėsą ir džiaugtis nuostabiu skoniu neįdedant didelių pastangų. Net ir paprastas marinavimas ir greitas kepimas gali būti nuostabaus rezultato dalis.
- Per aukšta temperatūra dažniausiai padaro mėsą kietą. Daugelis pakaitina tuomet, kai nori, kad ji kuo greičiau iškeptų. Šiuo atveju tai visiškai nepasiteisinęs bandymas, tad daugiau kantrybės, kadangi tai garantuos ir skanesnius patiekalus.
- Tuo pačiu kepsninėje labai svarbu naudoti tinkamą kurą. Venkite spygliuočių medžių anglių, kadangi jie sugadina mėsą, padaro jos kvapą neįprastu ir ne tokiu patraukliu.
- Kaip jau minėjome – per daug marinato ne visada yra geras pasirinkimas. Tuo pačiu ne tik saikingai rinkitės prieskonius, tačiau ir laikykite saikingą laiko tarpą.
- Kepimo metu labai svarbu neskubėti ir skirti tiek laiko, kiek reikia, kad mėsa keptų savarankiškai be labai didelės ugnies ir be papildomų chemikalų, kurie pagreitins kepimą.
- Baigus kepti mėsą naudinga suvynioti į foliją ir palaukti, kol ji „pailsės“. Tokiu atveju bus dar skalsesnė.
Šie patarimai yra patys paprasčiausi, tačiau jais pasinaudojus pavyks iškepti kur kas gardesnę mėsą. Svarbiausia – saikas visur ir visada. O greta skanios mėsos ir garnyras, kurį taip pat galima kepti kepsninėje.
Kokias daržoves geriausia grilinti?
Lauko kepsninė pritaikyta tikrai ne tik mėsos kepimui, tačiau ir daržovių, kurio patinka ne tik vegetarams, tačiau ir visavalgiams. Šiuo atveju reikėtų drąsiai eksperimentuoti, kadangi kepant daržoves griliuje gaunami gana skirtingi rezultatai. Vienu atveju vienos tinka labiau vieniems, o kitu atveju kitos – kitiems. O kepti galima ir pomidorus, ir pievagrybius, bulves, cukiniją, svogūną, papriką bei daugelį kitų daržovių, kurios leis patirti dar neatrastus potyrius. Orkaitė taip pat puiki vieta daržovių kepimui, tačiau griliuje jos gaus kur kas skalsesnį kvapą, tad verta pirkti didesnę kepsninę ir kartu su mėsa kepti ir daržoves. Šiuo atveju tinkamiausios įrangos ieškoti rekomenduojame https://www.kepsnines.lt/modeliai/ .
Nuotrauka iš: pixabay.com
Jeigu norite, kad ir keptos daržovės turėtų neįprastą griliaus skonį, tokiu atveju jų marinavimas taip pat būtinas. Visas daržoves galima marinuoti viename puode, tik žiūrėkite, kad jos tarpusavyje per daug nesusitrintų. Marinavimo receptų yra labai daug ir įvairių, tačiau daugelis šefų tikina, kad universaliausias pasirinkimas yra sojos padažas, kuris suteikia patrauklaus sūrumo suderinto su kitais skoniais. Marinuoti galima valandą ir palaikius iškart dėkite į kepsninę. Nereikia dagiau papildomų prieskonių – rezultatas ir taip Jus nustebins.
Nesvarbu, koks oras lauke – leiskite sau mėgautis nuostabaus skonio kepsniais bei daržovėmis, kurie buvo gaminti profesionaliuose griliuose. Juk nereikia būti virtuvės šefu, kad pavyktų pagaminti nuostabius pietus savo artimiesiems.