Užgavėnės tradiciškai neatsiejamos nuo miltinių, mielinių patiekalų, ypač blynų, spurgų ir žagarėlių. Galima drąsiai sakyti, kad lietuviškos Užgavėnės yra viena iš nedaugelio dienų, kai pamirštama skaičiuoti kalorijų, renkamasi sotų, net riebų maistą ir tuo mėgaujamasi. Beje, tokie patiekalai ypač patinka vaikams!

 

Užgavėnės

Mieliniai blynai

 

 

  • 1 l pieno
  • 20 g sausų mielių
  • 2 kiaušiniai
  • 3 šaukštai grietinės
  • 360 g miltų
  • 4 šaukštai cukraus
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • Aliejaus kepti
  • Sviesto patiekti

 

Gaminimas

 

Pašildyti, bet neužvirinti, pieną. Sudėti miltus, sumaišytus su mielėmis ir 2 šaukštais cukraus, gerai išmaišyti, uždengti rankšluosčiu ir palikti 1 val. kilti šiltoje vietoje. Išplakti kiaušinius iki putų su likusiu cukrumi ir druska. Tada įdėti grietinės ir vėl išplakti. Sudėti į iškilusią tešlą, sumaišyti ir palikti kilti dar 30 min. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus, pilti su samčiu tešlą ir kepti, kol iš abiejų pusių blynai gražiai paruduos. Patiekti apteptus sviestu.

 

6 porcijos

100 g apie 174 kcal

Ruošti: 2 val.

 

Varškės spurgos

 

  • 400 g varškės
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 15 g vanilinio cukraus
  • 240 g miltų
  • 0,5 šaukštelio sodos
  • Šaukštas acto
  • 200 ml aliejaus
  • Miltelinio cukraus puošti

 

Gaminimas

 

Varškę pertrinti per sietelį ir ištrinti su paprastu ir vaniliniu cukrumi, įmaišyti kiaušinius. Įpilti actu nugesintos sodos, tada įmaišyti miltus ir išminkyti tešlą. Įkaitinti aliejų. Aliejumi pateptomis rankomis imti tešlą ir formuoti apvalias spurgas. Paruoštas spurgas atsargiai nuleisti į karštą aliejų. Kepti, kol įgaus gražų auksinį ir rusvą atspalvį. Po to išimti spurgas ir nusausinti riebalų perteklių popieriniais rankšluosčiais. Tada virtas spurgas sudėti į dubenį ir pabarstyti milteliniu cukrumi.

 

4 porcijos

100 g apie 324 kcal

Ruošti: 40 min.

 

Žagarėliai

 

  • 300 g miltų
  • 50 g cukraus
  • Žiupsnelio druskos
  • Šaukštas sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • 80 g grietinės
  • Šaukštas brendžio
  • 500 ml aliejaus
  • Miltelinio cukraus puošti

 

Gaminimas

 

Sijotus miltus sumaišyti su cukrumi ir žiupsneliu druskos. Įdėti šalto sviesto. Kiaušinius išplakti su grietine. Įdėti į miltų mišinį kartu su brendžiu. Gerai išminkyti tešlą, suvynioti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve kelias valandas. Tada plonai iškočioti tešlą (jei įmanoma, miltų daugiau nedėti) ir supjaustyti 2,5 cm pločio ir 10 cm ilgio juostelėmis. Kiekvieną juostelę viduryje įpjauti išilgai ir vieną kampą perkišti per įpjautą plyšį. Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti žagarėlius ir kepti, kol gražiai paruduos. Tada išgriebti ir nusausinti riebalų perteklių su popieriniais rankšluosčiais. Sudėti į dubenį ir pabarstyti milteliniu cukrumi.

8 porcijos

100 g apie 417 kcal

Ruošti: 2 val.  

Spausdinti