Lapkričio 6 dieną daugybė žmonių švenčia pyragų dieną. Jos iniciatoriai – TV3 televizija ir „Išsipildymo akcija“. Jau ne vienerius metus šią dieną kviečiama kepti pyragus ir už simbolinę kainą pardavinėti draugams, kolegoms, artimiesiems ir surinktus pinigus paaukoti paramos akcijai. Juk pyragas – tai yra kepinys, skirtas dalintis! Kaip iškepti skanų ir iškilusį pyragą? Štai kelios taisyklės, kurios padės tą padaryti.

 

"pyragas"

11 patarimų, kaip iškepti skanų ir iškilusį pyragą:

 
  • Pyragą kepti pagal gerą ir patikimą receptą. Receptą rinktis iš patikimų šaltinių. Geriausia, jei jie yra išbandyti ir patikrinti.
 
  • Pyragą kepti tokio dydžio formoje, kaip nurodyta recepte. Formą iškloti kepimo popieriumi labai kruopščiai ir atidžiai. Naudojant kitokio dydžio formą, reikia pakoreguoti ir kepimo laiką. Kepimo popierius saugo nuo tešlos prilipimo, prisvilimo prie formos kraštų. Taip pat kepimo formą galima ištepti sviestu arba aliejumi ir pabarstyti miltais. Tačiau nereikia naudoti per daug riebalų, kad per daug neapskrustų pyrago kraštai. Jeigu pyragą reikia kepti labai ilgai, rudu kepimo popieriumi galima apvynioti ir kepimo formos išorę.
 
  • Pyragą kepti iš anksto įkaitintoje orkaitėje. Įdėjus pyragą į nepakankamai įkaitintą orkaitę, jis gali neiškilti. Orkaitės ventiliatoriai gali džiovinti pyragą, todėl rekomenduojama kepti orkaitėje, kurioje parinkti standartiniai nustatymai.
 
  • Naudoti tiksliai tokį kiekį produktų, kaip nurodyta recepte. Jei receptas patikimas, geriau neeksperimentuoti su produktais. Šiek tiek daugiau galima įdėti nebent kepimo miltelių arba įpratus miltus pakeisti specializuotais miltais pyragams, kitaip vadinamais savaime kylančiais miltais. Naudoti specialius matavimo šaukštus, o ne valgomuosius, kad porcijos būtų tikslesnės.
 
  • Įsitikinti, kad maisto produktai, naudojami pyrago tešlai, yra reikiamos temperatūros. Daugelyje receptų reikalaujama, kad ingredientai būtų kambario temperatūros. Tiesiai iš šaldytuvo išimtas sviestas gali neišsiplakti su šaltais kiaušiniais. Netinkamos temperatūros produktai gali sutraukti tešlą.
 
  • Miltus rekomenduojama sijoti.
 
  • Sviestą, cukrų, kiaušinių baltymus ir trynius plakti tol, susidarys lengva, puri masė.
 
  • Neplakti per daug stipriai, nes pyragas gali tapti per sunkus.
 
  • Paruoštą pyragą iš karto kišti į įkaitintą orkaitę. Tešlą kildinančios medžiagos pradeda veikti iš karto, susilietusios su šlapiais ingredientais. Todėl pyragą reikia iš karto kišti į orkaitę, jei norite, kad jis gerai iškiltų.
 
  • Pyragą dėti į tinkamą orkaitės lentynėlę ir gerai uždaryti dureles. Pyragus geriausia dėti ant vidurinės lentynėlės. Ją pritvirtinti prieš kaitinant orkaitę. Kai pyragas kepa, neatidarinėti orkaitės durelių, nes pyragas, sumažėjus orkaitės temperatūrai, gali suzmekti. Taip pat pyragą į orkaitę įdėti greitai, kad nesumažėtų temperatūra viduje.
 
  • Pyragą kepti tiek, kiek nurodyta recepte. Pyragą patikrinti tik tuomet, kai baigiasi nurodytas kepimo laikas. Kaip jau anksčiau minėta, vengti dažno durelių varstymo. Ar pyragas iškepęs galima patikrinti įsmeigus į jo vidurį medinį pagaliuką. Jei ištraukus jis bus sausas, tai pyragas yra iškepęs. Jei pyragas atrodo parudęs, bet dar pakankamai šlapias, jo viršų galima apdengti kepimo popieriumi ir kepti toliau, kol bus visai iškepęs.
 
  • Tinkamai atvėsinti pyragus. Biskvitinius pyragus geriausia palikti šiek tiek atvėsti išjungtoje orkaitėje, o paskui perkelti ant grotelių. Vaisinius pyragus atvėsinti formose ir tik tuomet išimti.
 

Varškės pyragas su aguonomis ir obuoliais

 
  • 500 g varškės
  • 200 g aguonų
  • 2 obuoliai
  • 320 g cukraus
  • 450 g miltų
  • 50 g manų kruopų
  • 7 g sausų mielių
  • 50 ml augalinio aliejaus
  • 175 g sviesto
  • 425 ml pieno
  • 2 kiaušiniai
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • 30 g vanilinio cukraus
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Sijotus miltus sumaišyti su mielėmis, 40 g cukraus, šiek tiek druskos ir 15 g vanilinio cukraus. Tada užpilti 125 ml šilto pieno ir augalinio aliejaus. Tešlą išminkyti, uždengti rankšluosčiu ir palikti šiltoje vietoje 30 min. Aguonas užpilti verdančiu vandeniu ir, po kelių minučių nukošus, sumaišyti su 150 g cukraus. Obuolius nulupti, smulkiai supjaustyti ir apšlakstyti citrinų sultimis. Obuolius sumaišyti su aguonomis. Varškę pertrinti per sietelį. Užvirinti 300 ml pieno su 40 g cukraus, sudėti likusį vanilinį cukrų ir dar šiek tiek druskos. Supilti manų kruopas ir virti, kol sutirštės. Nukelti nuo ugnies, įdėti 50 g sviesto ir išmaišyti. Į manų košę įmušti kiaušinius ir gerai išmaišyti. Tada įdėti pusę aguonų masės ir išmaišyti. Paskui sudėti likusią aguonų masę. Mielinę tešlą iškočioti į apskritimą ir aptepti aliejumi. Tada sudėti į apvalią formą ir suformuoti aukštus kraštus. Į tešlą sudėti aguonų įdarą. Paskui tolygiai ant viršaus paskirstyti varškės įdarą. Likusius miltus (200 g), cukrų (90 g) ir sviestą (125 g) išminkyti, kad gautųsi tešlos trupiniai. Trupinius užbarstyti ant viršaus ir pyragą palikti šiltoje vietoje 30 minučių. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 160 laipsnių, 50 – 70 minučių. Iškepusį pyragą išimti iš orkaitės ir, kai atvės, iš formos. Pabarstyti viršų milteliniu cukrumi. Tada palaikyti porą valandų arba per naktį šaltoje vietoje. Skanus pyragas prie kavos!

 

6 – 8 žmonėms

100 ml apie 284 kcal

Paruošimo laikas: apie 3 val.

Spausdinti