Švelnaus, malonaus skonio kalmarų mėsoje gausu baltymų, aminorūgščių, vitaminų ir mineralų. Verta nors retkarčiais šį maistingą jūros galvakojį moliuską įtraukti į mitybą. Iš kalmarų galima paruošti daugybę skirtingų patiekalų: sriubų, maltinių, salotų. Kalmarus galima virti, kepti, gruzdinti, džiovinti ir marinuoti. Maistui naudojami kalmaro galva, kūnas ir čiuptuvai. Patys paprasčiausi patiekalai iš kalmarų – salotos.

 

Kalmarų salotos su ryžiais

 
  • 250 g virto kalmaro
  • 150 g virtų ryžių
  • 2 – 3 agurkai
  • 45 g žaliųjų žirnelių
  • 25 g grietinės
  • 25 g majonezo
  • Svogūnų laiškų, petražolių, druskos pagal skonį

Gaminimas

 

Virtą kalmarą supjaustyti kubeliais. Agurką nulupti ir taip pat supjaustyti kubeliais. Smulkiai supjaustyti svogūnų laiškus. Kalmarą, agurkus, svogūnus, ryžius, žirnelius sumaišyti su grietine ir majonezu. Papuošti petražolės šakele.

 

100 g apie 156 kcal

 

Kalmarų ir kopūstų salotos

 
  • 300 g virto kalmaro
  • 150 g baltagūžio kopūsto
  • 2 – 3 laiškiniai svogūnai
  • 1 – 2 saliero stiebai
  • 45 ml augalinio aliejaus
  • 5 ml citrinos sulčių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, krapų pagal skonį

Gaminimas

 

Kopūstą smulkiai supjaustyti, pabarstyti druska ir šiek sugrūsti dubenyje. Sudėti juostelėmis supjaustytą kalmarą ir sumaišyti su smulkiai supjaustytais salierais ir svogūnais. Atskirai šakute išplakti aliejų, citrinos sultis, druską bei pipirus. Padažą užpilti ant salotų. Papuošti salierų lapais.

 

100 g apie 113 kcal

 

Kalmarų ir bulvių salotos

 
  • 300 g šaldyto kalmaro
  • 4 bulvės
  • 3 marinuoti agurkai
  • 30 g svogūnų laiškų
  • 45 g grietinės
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, krapų, petražolių pagal skonį

Gaminimas

 

Kalmarą be odos virti pasūdytame vandenyje 3 minutes. Kai atvės, supjaustyti juostelėmis. Išvirti bulves ir taip pat supjaustyti juostelėmis. Supjaustyti agurkus, svogūnus ir krapus. Viską sumaišyti su grietine. Pagal skonį įdėti druskos ir pipirų. Papuošti petražolės šakele.

 

100 g apie 90 kcal

Spausdinti