Sodriai juodos spalvos uogos  –  tikra vitaminų bomba. Juodieji serbentai savyje saugo ypatingus turtus. Juose gausu organizmui naudingųjų medžiagų, kurios gydo įvairias ligas, stiprina organizmą. Tačiau bene labiausiai uogos išsiskiria vitamino C gausa. Bet tai ne viskas…Kuo dar naudingi juodieji serbentai?

 

shutterstock_171422405

Fotolia_60345102_Subscription_XL copy

Fotolia_60345102_Subscription_XL copy

Juodasis auksas

 

Mokslininkai yra įrodę, kad uogose esantis nemažas kiekis fenolio flavonoidų, dar vadinami antocianinais, saugo nuo įvairių vėžinių susirgimų, pasižymi priešuždegiminėmis, priešvirusinėmis savybėmis, tolima senėjimo procesus. Didelis vitamino C kiekis saugo organizmą nuo virusų, infekcijų, stiprina imuninę sistemą. Jo ypač reikia rūkaliams. Mat vitaminas C šalina iš organizmo nikotiną. Šviežiuose uogose gausu  B1, B5, B6 vitaminų. B grupės vitaminai labai svarbūs nervų sistemai. Jei trūksta B grupės vitaminų, atsiranda galvos skausmai, jaučiamas energijos stygius, padidėja dirglumas, kankina migrena, silpsta atmintis. Be to, valgant juoduosius serbentus, organizmas papildomas geležimi. 100 g serbentų yra 20 % rekomenduojamos paros normos.  Specialistai sako, kad šios uogos padeda išvengti/nutolinti Alzheimerio, Parkinsono ligas. Serbentuose esančios veikliosios medžiagos stabdo smegenų senėjimo procesus, kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje, cholesterolį. Be to, juodasis auksas pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu. Jis apsaugo ląsteles nuo aplinkoje esančių žalingų laisvųjų radikalų, kurie gali pakišti koją sveikatai: pasireikšti  organizmo oksidacinis stresas, kuris yra viena iš per greito senėjimo priežasčių. Be to, uogų sėklose yra omega 3  ir omega 6 riebalų rūgščių, kurios spartina odos kolageno sintezę. Jis reikalingas odos elastingumui, stangrumui palaikyti. Juodųjų serbentų uogos ne tik stiprina organizmą, bet ir šalina iš organizmo sunkiuosius metalus, radioaktyviasias medžiagas. Be to, gerina širdies, kraujagyslių, kvėpavimo organų veiklą.Uogose nemažai yra mineralinių medžiagų:  vario, kalcio, fosforo, mangano, magnio, kalio.

 

Gydo ne tik uogos

 

Ne tik uogos, bet ir serbentų lapai, pupmurai vertingi. Uogų lapų arbata skatina šlapimo išsiskyrimą, prakaitavimą. Taigi mažina kraujospūdį, artritinius skausmus. Augalo pumpurai naudojami kaip organizmą dezinfekuojanti ir stiprinanti priemonė.Liaudies medicina byloja, kad serbentų lapų nuoviru skalaujant burną, gydoma skaudanti gerklė, burnos gleivinės opos. Arbata naudojama ir išoriniams susirgimams. Pavyzdžiui, kompresai dedami ant vabzdžių įkandimo, žaizdų. Močiutės pataria maždaug 10 juodųjų serbentų lapų užplikyti 500 ml karšto vandens. Po to dar pavirinti  apie 2-3 min, nuimti nuo ugnies. Palaukti 2-3 val., kol pritrauks. Arbatą gerti patariama 4 kartus per dieną, prieš valgį (likus ne mažiau kaip pusei valandos). Lapuose kaupiasi  apie 0,12-0,37 % vitamino C, apie 8 % rauginių medžiagų, eterinių aliejų: sabineno, d-pineno, kariofileno). Taip pat lapuose gausu mineralinių medžiagų, organinių rūgščių. Seniau, serbentų lapų nuoviru buvo gydimos tokios ligos kaip podarga, reumatas, sąnarių uždegimas, šlapimo pūslės ir inkstų akmenligę, spazminį kosulį. Lapų arbatos nepatariama gerti esant širdies ir inkstų nepakankamumui.

 

Mineralinių medžiagų

 
100 g juodųjų serbentų apie:
Kalcio 61,6 mg (6% paros normos)

Geležies 1,7 mg (20 % paros normos)

Magnio 26,9 mg (7 % paros normos)

Fosforo 66,1 mg (7 % paros normos)

Kalio 361 mg (10 % paros normos)

Cinko 0,3 mg (5 % paros normos)

Vario 0,1 mg (5 % paros normos)

Mangano 0,3 mg (14 % paros normos)

 

Vitaminų

 
100 g juodųjų serbentų apie:
A258 IU (5 % paros normos)

C203  mg (338 % paros normos)

E1,1 mg (6% paros normos)

B10,1 mg (4 % paros normos)

B20,1 mg (3 % paros normos)

B30,3 mg (2 % paros normos)

B60,1 mg (4 % paros normos)

 

Įdomu:

 
  • Seniau juodieji serbentai auginti kaip vaistinis augalas ir tik vėliau dėl krūmo brandinamų uogų;
  • Sakoma, kad juodųjų serbentų krūmai gyvena apie 50 metų, tačiau skaniausią derlių duoda 25 metus;
  • Uogų lapai naudojami agurkų, pomidorų, kopūstų rauginimui. Mat daržovės tada geriau laikosi;
  • Užšaldyti juodieji serbentai nepraranda maistingųjų medžiagų, didžioji dalis vitaminų išlieka;
  • Serbentai saugo nuo mažakraujystės;
  • Uogos stabdo organizme vykstančius puvimo ir rūgimo procesus;
  • Serbentų patariama valgyti kai dažnai kraujuoja iš nosies, dantenų, ilgai gyja žaizdos;
  • Juodieji serbentai priklauso agrastinių šeimai. Sakoma, kad jų gimtinė yra Azija. Uogos itin išpopuliarėjo, kai jas XI a. augino Rusijoje.

 

Gaivus juodųjų serbentų kokteilis

 

shutterstock_178751528

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 15 min.

100 ml apie 245 kcal

 

100 g juodųjų serbentų

2 bananų

300 ml pieno

150 ml vanilinių ledų

50 g baltojo šokolado

20 g kokoso drožlių

 

Bananus supjaustyti ir suplakti kartu su pienu, šokoladu, juodaisiais serbentais. Po to sudėti ledus ir  vėl gerai suplakti. Supilstytus kokteilius apibarstyti kokoso drožlėmis.

   

Juodųjų serbentų ir mėtų šerbetas

 

blackcurrent sorbet

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie360 min.

100 g apie 170 kcal

 

200 g miltelinio cukraus

20 g šviežių mėtų lapelių

200 ml vandens

750 g juodųjų serbentų

2 citrinų

30 ml gliukozės sirupo

 

Vandenį užvirinti, užpilti ant miltelinio cukraus ir mėtų lapelių. Maišyti, kol cukrus ištirps. Palaukti kol sirupas atvės, tada ištraukti mėtų lapelius. Po to sudėti juoduosius serbentus ir supilti gliukozės sirupą. Pavirinti apie 5 min, kol serbentai suminkštės. Viską sutrinti iki vientisos masės. Serbentų odeles ir sėklas perkošti. Supilti į indą ir įdėti į šaldymo kamerą sustingti. Prieš patiekiant palaikyti apie 10 min šaldytuve, kad šiek tiek atitirptų.

 

 

Juodųjų serbentų ledai

 

Blackcurrant ice cream on a white plate with a piece of ice-crea

3 žmonėms

Paruošimo laikas apie 350 min

100 g apie 223 kcal

 

200 g juodųjų serbentų

400 ml35% grietinėlės

170 g cukraus

200 ml 15% grietinėlės

15 g vanilinio cukraus

 

Riebesnę grietinėlę su cukrumi pakaitinti, maišyti tol, kol ištirps cukrus. Palikti atvėsti. Juoduosius serbentus sutrinti ir pavirti apie 5-10 min. Sėklas ir odelesnukošti. Po to supilti nevirintą grietinėlę, suberti vanilinį cukrų  ir viską gerai išmaišyti. Abu grietinėlės mišinius sumaišyti ir įdėti į šaldytuvą atvėsti. Po to perdėti į šaldymo kamerą. Ledus kas 30 min ištraukti ir suplakti miksteriu. Taip daryti 3 kartus. Po to palikti kameroje sustingti.

 

 

Giedrė Kvitnickytė