Jėgas atstatantys patiekalai
2019-06-19 08:38Pasibaigus didžiųjų žiemos švenčių maratonui daugelis skundžiasi sutrikusiu virškinimu, sunkumu skrandyje, jėgų ir energijos trūkumu. Ne paslaptis, kad nuo persivalgymo labiausiai kenčia kepenys, todėl į kasdienį valgiaraštį reikėtų įtraukti daugiau sveikų maisto produktų: greipfrutų, avokadų, burokėlių, obuolių, avižinių dribsnių ir kt. Jie ne tik atstatys prarastas jėgas, bet ir leis džiaugtis gyvenimu!
Rožinių greipfrutų salotos
- 4 rožiniai greipfrutai
- Apelsinas
- 80 g granatų sėklų
- Nedidelis raudonasis svogūnas
- 3 šakelės mėtų
- 30 ml apelsinų sulčių
- 30 ml alyvuogių aliejaus
- Medaus pagal skonį
Gaminimas
Vaisius ir svogūną nulupti, supjaustyti griežinėliais. Užbarstyti granatų sėklomis, mėtų lapeliais. Aplieti padažu iš apelsinų sulčių, aliejaus ir medaus.
6 porcijos
100 g 105 kcal
Ruošti 20 min.
Avokadų gvakamolė
- 2 dideli avokadai
- Pusė žaliosios citrinos
- Nedidelis pomidoras
- 30 g šviežių kalendrų
Gaminimas
Kalendras, pomidorą ir citrinų sultis sutrinti šakute, pasūdyti. Išimti avokadų kauliukus. Jų minkštimą sutrinti ir sumaišyti su kitais ingredientais. Galima patiekti su kukurūzų trakučiais.
4 porcijos
100 g 189 kcal
Ruošti 10 min.
Dvisluoksnis glotnutis
1 sluoksniui:
- 150 g šaldytų mangų
- 30 ml citrinų sulčių
- 0,5 šaukštelio ciberžolės
- 0,25 šaukštelio Kajeno paprikos
- 2 šaukšteliai tarkuoto imbiero
- 180 ml apelsinų sulčių
2 sluoksniui:
- Nedidelis burokėlis
- 110 g šaldytų aviečių
- Apelsinas arba greipfrutas
- 120 ml granatų sulčių
- Medaus pagal skonį
Gaminimas
Visus 1 sluoksnio ingredientus sudėtį į elektrinį trintuvą ir susmulkinti.
Į švarų elektrinį trintuvą sudėti 2 sluoksnio ingredientus ir susmulkinti. Turi gautis labai tirštos konsistencijos.
Pilti į stiklines vienos spalvos, o ant viršaus – kitos spalvos kokteilio. Šiek tiek pamaišyti, bet ne per daug, kad matytųsi skirtingi sluoksniai. Viršų galima apibarstyti mėgstamomis sėklomis.
2 porcijos
100 g 168 kcal
Ruošti 20 min.
Sriuba su ciberžole
- 750 g morkų
- 2 salierų stiebai
- 2 šaukšteliai ciberžolės
- Lauro lapas
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 1 l vandens
- 2 šaukštai aliejaus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Papuošimui:
- Kalendrų pagal skonį
- 4 laiškiniai svogūnai
- Žalia aitrioji paprika
- 4 šaukštai sezamų aliejaus
- 2 šaukšteliai žaliųjų citrinų sulčių
Gaminimas
Į keptuvę įpilti šlakelį aliejaus. Dažnai pamaišant (apie 10 min.) pakepinti smulkiai pjaustytą svogūną, morkas, salierus, įmesti lauro lapą. Įdėti smulkintą česnaką ir ciberžolę. Gerai išmaišyti ir viską pakepti dar 5 min. Supilti vandenį, pasūdyti, pagardinti pipirais. Kai užvirs, sumažinti ugnį ir virti dar 15 min., kol suminkštės morkos. Išimti lauro lapą. Leisti sriubai šiek tiek atvėsti. Sutrinti elektriniu trintuvu. Vėl pašildyti.
Kalendras stambiai supjaustyti, sumaišyti su smulkintais laiškais, paprika. Įpilti sezamų aliejų ir citrinų sultis. Žalumynais puošti sriubą.
4 porcijos
100 g 175kcal
Ruošti 1 val.
Obuoliniai jautienos kukuliai
- 500 g maltos jautienos
- Kiaušinis
- Obuolys
- Šaukštas bulvių krakmolo
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
Padažui:
- Šaukštas sojų padažo
- 2 šaukštai medaus
- Šaukštas apelsinų sulčių
- 2 šaukštai citrinų sulčių
Gaminimas
Mėsą pasūdyti, pagardinti pipirais. Įmušti kiaušinį, įdėti krakmolą ir išmaišyti. Obuolį nulupti, smulkiai sutarkuoti, nuspausti sulčių perteklių. Iš faršo daryti paplotėlį, į vidurį dėti tarkuoto obuolio ir formuoti kukulius. Įdarytus kukulius šaldytuve laikyti 20 min.
Sumaišyti išvardytus ingredientus. Į keptuvę įpilti šlakelį aliejaus. Iš abiejų pusių apkepti įdarytus kukulius, kol visiškai iškeps. Kukulius aplieti padažu.
4 porcijos
100 g 138 kcal
Ruošti 1 val.
Riešutinė košė
- Bananas
- 20 g linų sėmenų
- 30 g migdolų
- 10 g karijų
- Kiaušinis
- Kiaušinio baltymas
- 50 ml pieno
- Malto cinamono pagal skonį
- Mėgstamų riešutų puošti
Gaminimas
Bananą nulupti ir sutrinti šakute. Karijas sugrūsti, bet nesmulkiai. Migdolus ir linų sėmenis susmulkinti elektriniu trintuvu. Ingredientus įdėti į keptuvę. Įmušti kiaušinį ir supilti kito baltymą. Įpilti pieną ir gerai išmaišyti. Masę kaitinti ant vidutinės ugnies nuolat maišant apie 5–7 min. Prieš patiekiant apibarstyti cinamonu. Puošti riešutais.
2 porcijos
100 g 184 kcal
Ruošti 25 min.
Lašiša su brokoliais
- 500 g lašišos
- 500 g brokolių
- 1,5 šaukšto miltų
- Šaukštelis cukraus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 500 ml grietinėlės arba pieno
- Aliejaus kepti
Gaminimas
Brokolius suskaidyti žiedynais, sudėti į verdantį vandenį ir virti apie 5–7 min. Lašišą išdarinėti, išimti kaulus, supjaustyti gabaliukais. Į keptuvę įpilti šlakelį aliejaus, pakepinti žuvį. Į grietinėlę įberti miltus, cukrų. Pasūdyti, pagardinti pipirais. Apvirtus brokolius ir apkeptą lašišą aplieti grietinėlės padažu. Nuolat maišant troškinti, kol padažas sutirštės ir pasklis žuvies aromatas. Galima patiekti su virtomis bulvėmis arba ryžiais.
4 porcijos
100 g 220 kcal
Ruošti 50 min.
Avižinių dribsnių pyragas su datulėmis
- 250 g avižinių dribsnių
- 200 g datulių
- 50 g lazdyno riešutų
- Šaukštas kokosų drožlių
- 150 g sviesto
- 80 g rudojo cukraus
- 50 ml medaus
- 30 ml klevų sirupo
Gaminimas
Orkaitę įkaitinti iki 180 °C temperatūros. Sviestą su cukrumi, klevų sirupu ir medumi ištirpdyti. Sudėti dribsnius, kokosų drožles, smulkintus riešutus ir gerai išmaišyti. Datules sutrinti elektriniu trintuvu. Kepimo indą ištepti riebalais arba iškloti kepimo popieriumi. Dėti pusę avižinių dribsnių masės, trintų datulių. Sudėti likusią dribsnių masę. Kepti orkaitėje 15–20 min.
6 porcijos
100 g 200 kcal
Ruošti 30 min.