Plovas – Artimųjų Rytų patiekalas, mėgstamas ir kituose kraštuose. Garsiausi Azerbaidžano, Irano, Turkijos, Armėnijos ir Uzbekistano plovai, ruošiami pagal šeimos receptus iš aukščiausios rūšies ryžių, lydyto sviesto, vandens ir prieskonių mišinio. Plovo gamyba – tai kulinarinis ritualas, tačiau tai nereiškia, kad jį pagaminti labai sudėtinga. Toliau pateikiamas nesudėtingas, iranietiško plovo receptas – tai vienas iš šio patiekalo pavyzdžių.

 

Iranietiškas plovas

 

Plovas

  • 300 g vištienos
  • 100 g lydyto sviesto
  • Apelsinas
  • Svogūnas
  • 100 g džiovintų vaisių ir riešutų (abrikosų, auksinių razinų, pistacijų, migdolų)
  • 4 šaukštai ilgagrūdžių, baltųjų ryžių
  • 8 šaukštai vandens
  • 4 šaukštai 3,5 % pieno
  • Plonas lavašas
  • Šaukštas cukraus
  • Prieskonių mišinio plovui, ciberžolės arba šafrano, kmynų, druskos pagal skonį
  • Granatų sėklų puošti
 

Gaminimas

 

Keptuvėje įkaitinti šaukštą lydyto sviesto ir pakepinti smulkintą svogūną, kol įgaus gražią, auksinę spalvą. Tada sudėti stambiai supjaustytą vištieną. Apkepinti iš abiejų pusių, kol bus beveik iškepusi. Paskaninti prieskoniais plovui ir ciberžole. Jei naudojamas šafranas, prieš tai prieskonius užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti, kad pritrauktų. Išmaišyti, įdėti druskos ir troškinti, kol vištiena bus visiškai iškepusi. Atidėti į šalį.

 

Apelsino žievelę nuplikyti verdančiu vandeniu ir plonai supjaustyti. Į keptuvę įdėti šaukštą lydyto sviesto, cukraus ir kmynų sėklų. Kai cukrus pradės tirpti, sudėti apelsino žieveles ir apskrudinti iš abiejų pusių. Atidėti į šalį.

 

Į keptuvę įdėti šaukštą lydyto sviesto ir ant mažos ugnies pakepinti razinas ir džiovintus abrikosus. Kitoje, sausoje keptuvėje pakepinti migdolus ir pistacijas.

 

Per naktį vandenyje mirkytus ryžius nuplauti šaltu vandeniu ir išvirti „al dente“ (itališkas teriminas, reiškiantis, kad maisto produktai (ryžiai, makaronai ir kiti) būtų išvirę, bet liktų tvirti ir nepervirę) piene ant mažos ugnies apie 15 minučių. Paskui ryžius nukošti ir perlieti šaltu vandeniu.

 

Puodą ištepti likusiu lydytu sviestu ir iškloti lavašu. Sudėti ryžius ir įdarą (vištieną, apelsino žieveles, džiovintus abrikosus, razinas, riešutus), įdėti druskos ir pamaišyti. Puodą uždengti virtuviniu rankšluosčiu, tada dangčiu ir troškinti ant mažos ugnies 10 – 15 minučių. Paruoštą plovą pabarstyti ir sumaišyti su sultingomis granatų sėklomis. Skanaus!

 

100 g apie 316 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

4 porcijos

Spausdinti