Pasaulyje nėra daug tokių maisto produktų, kurie būtų tokie sveiki kaip žuvys. Be to, jos tokios skanios! Egzistuoja begalė skirtingų būdų, kaip paruošti žuvis. Žuvis skani ir kepta, ir rūkyta, ir sūdyta. Mitybos specialistai dažnai rekomenduoja žuvis kepti folijoje ar virti garuose. Tada geriau išsaugomos ir organizmo pasisavinamos žuvų naudingosios medžiagos.

 

sriuba

Žuvienė

 

  • 2 jūrų lydekos filė be odos
  • 4 bulvės
  • 2 morkos
  • Svogūnas
  • Kelios šakelės čiobrelių
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 4 – 5 kvapieji pipirai
  • 2 laurų lapai
  • 1,5 l vandens

 

Gaminimas

 

Nuskusti ir supjaustyti morkas, bulves. Nulupti ir supjaustyti svogūną. Stambiai supjaustyti žuvų filė, sudėti į puodą, užpilti vandeniu ir ant mažos ugnies virti 10 – 15 min. Tada išimti apvirtus žuvų gabalėlius, nukošti sultinį ir vėl supilti į puodą. Sudėti morkas, bulves, svogūnus ir virti sultinyje 15 min. Vėl sudėti žuvies gabalėlius, paskaninti druska, juodaisiais ir kvapiaisiais pipirais, laurų lapais. Virti sriubą, kol daržovės bus išvirusios. Tada nukelti nuo ugnies, įdėti čiobrelių ir palaukti dar 5 min., kad pritrauktų.

 

4 porcijų

100 g apie 17 kcal

Ruošti: 40 min.

 

Žuvų suktinukai

 

  • 4 jūrų žuvų filė be odos
  • 200 g špinatų
  • 200 g grietinės
  • 0,5 šaukšto miltų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Žuvų filė ištrinti druska ir pipirais. Ant jų paskleisti špinatus. Suvynioti kaip suktinukus. Virti gariniame puode 10 min. Sausoje keptuvėje pakepinti miltus, sumaišyti su grietine, druska, pipirais. Žuvų suktinukus aplieti šiuo padažu.

 

4 porcijų

100 g apie 139 kcal

Ruošti: 30 min.

 

Jūrų lydekos maltiniai

 

  • 900 g jūrų lydekų filė be odos
  • Svogūnas
  • 2 kiaušiniai
  • Šaukštas grietinės
  • 4 šaukštai maltų duonos džiūvėsėlių
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 0,5 šaukštelio maltų kalendrų
  • Aliejaus kepti
  • Maltų duonos džiūvėsėlių apvoliojimui

 

Gaminimas

 

Žuvų filė ir nuluptą svogūną sutarkuoti. Įdėti grietinės, maltų džiūvėsėlių, druskos, pipirų, maltų kalendrų ir išminkyti kaip tešlą. Vandeniu sudrėkintomis rankomis iš šios masės formuoti maltinukus, apvolioti maltuose džiūvėsėliuose ir kepti įkaitintame aliejuje, kol iš abiejų pusių įgaus gražų auksinį atspalvį ir sutvirtės.

 

4 porcijų

100 g apie 154 kcal

Ruošti: 35 min.

 

Spausdinti