Gaivinantys desertai ir gėrimai
2023-08-02 10:25Karštomis vasaros dienomis nesinori valgyti nieko sunkaus. Nevilioja riebūs, pernelyg saldūs desertai. Todėl siūlome išbandyti lengvus ir gaivius desertus bei gėrimus, kurie padės atsivėsinti.
Mėtiniai ledai su šokolado gabaliukais
5 porcijos
100 g 269 kcal
Ruošti 4 val.
- Sauja šviežių mėtų
- 370 ml riebaus pieno
- 370 ml riebios grietinėlės
- 4 kiaušinių tryniai
- 150 g cukraus
- Žiupsnelis druskos
- Keli lašai mėtų ekstrakto
- 100 g šokolado lašelių arba drožlių
GAMINIMAS. Mėtas susmulkinti, užpilti pienu ir užvirinti. Nuėmus uždengti ir palikti 1 val. pastovėti. Pieną perkošti, išplakti su grietinėle, tryniais, cukrumi ir druska. Dubenį su šiuo mišiniu dėti virš puodo su verdančiu vandeniu ir nuolat maišant kaitinti iki 80 °C – jokiu būdu neužvirti. Masė turi šiek tiek sutirštėti. Kai truputį pravės, įlašinti mėtų ekstraktą. Ledų masę atvėsinti kambario temperatūroje, paskui 2 val. dėti į šaldytuvą. Atvėsusią masę supilti į ledų aparatą ir pagal prietaiso instrukcijas baigti ruošti ledus. Neturint ledų gaminimo aparato, galima šaldyti šaldiklyje, tik jie nebus tokios vientisos kreminės konsistencijos.
Citrininis pudingas
4 porcijos
100 g 297 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 475 ml riebios grietinėlės
- 135 g cukraus
- Šaukštas tarkuotos citrinos žievelės
- 90 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
- Šviežių mėtų papuošti
GAMINIMAS. Grietinėlę sumaišyti su cukrumi ir citrinos žievele. Virti ant nedidelės kaitros reguliariai pamaišant, kol masė užvirs ir cukrus ištirps. Supilti citrinų sultis ir maišant kaitinti dar 5 min. Kai truputį pravės, nukošti ir supilstyti į indelius. 2 val. dėti į šaldytuvą. Patiekti papuošus mėtomis.
Varškės desertas su kiviais
2 porcijos
100 g 246 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 200 g varškės
- 200 ml grietinėlės
- Šaukštelis želatinos
- 100 g miltelinio cukraus
- 3 kiviai
- 50 g šokolado drožlių
GAMINIMAS. Varškę užpilti grietinėle ir elektriniu trintuvu sutrinti iki vientisos masės. Neturi likti jokių gumulėlių. Želatiną išbrinkinti nedideliame kiekyje vandens ir supilti į varškės masę. Suberti cukrų (šaukštą pasilikti) ir gerai išmaišyti. Masę supilstyti į serviravimo indelius ir 1 val. dėti į šaldytuvą. Kivius sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrelės. Ją sumaišyti su likusiu cukrumi. Tolygiai paskirstyti ant atvėsusios ir sustingusios varškės masės. Apiberti šokolado drožlėmis.
Mėlynių glotnutis
2 porcijos
100 ml 187 kcal
Ruošti 10 min.
- 250 g mėlynių
- Bananas
- 250 ml pieno
- 50 g miltelinio cukraus
- Keli lašai vanilės ekstrakto
GAMINIMAS. Visus ingredientus (truputį mėlynių pasilikti) sudėti į elektrinį plaktuvą ir sumalti iki vientisos masės. Patiekti papuošus likusiomis uogomis. Norint daugiau gaivos, prieš patiekiant trumpai palaikyti šaldytuve.
Melionų ir žaliųjų citrinų gėrimas
2 porcijos
100 ml 95 kcal
Ruošti 10 min.
- Ketvirtis saldaus meliono
- 300 ml šalto gazuoto vandens
- 3 šaukštai šviežiai spaustų žaliųjų citrinų sulčių
- Šaukštas medaus
- Keli mėtų lapeliai
GAMINIMAS. Melioną nulupti ir supjaustyti kubeliais. Kartu su kitais ingredientais suplakti elektriniu plaktuvu iki vientisos konsistencijos. Prieš patiekiant nukošti. Norint daugiau gaivos, įdėti ledo kubelių.
Autorius Jūratė Survilė