Egzotiška kinų kulinarija
2021-08-24 08:17Kadaise žinota tik tiek, kad kinai valgo su pagaliukais, dažniausiai gamina iš ryžių ir viską gausiai gardina sojų padažu. Tačiau kinų virtuvė – kur kas daugiau. Juk tai viena šiuolaikinių kulinarijos tendencijų!
Pikantiškos salotos
- 6 trumpavaisiai agurkai
- Raudona aitrioji paprika
- 3 skiltelės česnako
- 2 šaukštai sojų padažo
- 2 šaukštai ryžių acto
- 2 šaukštai sezamų sėklų aliejaus
- 1,5 šaukšto sezamų sėklų
- Šaukštelis druskos
Gaminimas. Agurkus nuplauti, perpjauti išilgai ir pašalinti sėklas. Supjaustyti pusžiedžiais, sudėti į dubenį, pasūdyti, išmaišyti ir marinuoti 20 min. Sausoje keptuvėje kepinti sezamų sėklas, kol įgaus auksinį atspalvį. Sumaišyti sojų padažą, ryžių actą, sezamų aliejų ir smulkiai pjaustytą papriką. Nuo paruoštų agurkų nupilti skystį, sumaišyti su išspaustomis česnako skiltelėmis, paruoštu padažu ir skrudintais sezamais.
4 porcijos
100 g 35 kcal
Ruošti 45 min.
Mandžiūrijos kukuliai
- 50 g baltagūžio kopūsto
- Morka
- 30 g žiedinio kopūsto
- Paprika
- 50 g svogūnų laiškų
- 3 šaukštai kukurūzų miltų
- Česnako skiltelė
- Imbiero pagal skonį
- Aitriųjų paprikų padažo pagal skonį
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
Padažui:
- Šaukštas aliejaus
- 2 skiltelės česnako
- Pusė šaukštelio malto imbiero
- Raudonos paprikos pagal skonį
- Šaukštas sojų padažo
- Ryžių acto pagal skonį
- Aitriųjų paprikų padažo pagal skonį
- Šaukštas kukurūzų miltų
- Druskos pagal skonį
Gaminimas. Susmulkinti kopūstus ir papriką. Nuskusti ir sutarkuoti morką. Visas daržoves sutrinti elektriniu trintuvu. Nusunkti per marlę, sultis atidėti padažui. Suberti kukurūzų miltus, išspaustą česnako skiltelę, supilti padažą, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Iš gautos masės formuoti rutuliukus. Šiek tiek suploti, dėti po pusę šaukštelio smulkintų svogūnų laiškų ir vėl suformuoti rutuliukus. Kepti, kol gražiai apskrus. Riebalų perteklių nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
Padažui pakepinti miltus, įpilti 120 ml daržovių sulčių ir išmaišyti. Sumaišyti aliejų, išspaustą česnaką, imbierą, smulkintą papriką, actą, sojų ir aitriųjų paprikų padažus. Supilti į miltų mišinį ir išmaišyti. Perkošti. Kukulius patiekti apliejus šiuo padažu.
4 porcijos
100 g 271 kcal
Ruošti 40 min.
Kiniškas vištienos sultinys
- 1,5 kg vištienos kaulų, sparnelių ir kaklelių
- 2 vištos šlaunelės
- 5 cm imbiero šaknies
- 4 skiltelės česnako
- 4 svogūnų laiškai
- Druskos, cukraus pagal skonį
- 4 l vandens
Gaminimas. Nuplautą vištieną užpilti vandeniu, pasūdyti ir užvirinti. Nugraibyti putas. Nuskusti ir supjaustyti imbierą. Susmulkinti svogūnų laiškus. Išspausti česnako skilteles. Viską suberti į sultinį. Lėtai virti neuždengus apie 4 val. Po 40 min. išimti mėsą ir nupjauti nuo kaulų. Šiuos vėl sudėti į sultinį. Gautą sultinį nukošti per sietelį. Porą valandų laikyti šaldytuve ir nugriebti sukietėjusius riebalus.
6 porcijos
100 ml 45 kcal
Ruošti 6 val.
Kantonietiška vištiena
- 1,7 kg višta
- 600 ml sojų padažo
- 1 l vandens
- 6 cm šviežio imbiero
- 4 skiltelės česnako
- 4 svogūnų laiškai
- 2 žvaigždiniai anyžiai
- Cinamonų lazdelė
- 3 šaukštai cukraus
- Maltos aitriosios paprikos pagal skonį
Gaminimas. Vištą 4 sykius panardinti į verdantį vandenį ir kaskart palaikyti maždaug 15 sek., kol lengvai nusilups oda. Leisti vandeniui nutekėti. Aptepti 3 šaukštais sojų padažo ir marinuoti 1 val. Nuskusti imbierą ir nulupti česnako skilteles. Supjaustyti svogūnų laiškus. Cukrų ištirpinti puode iki tamsiai rudos spalvos. Sudėti imbierą, česnaką ir šiek tiek pakepinti. Supilti likusį sojų padažą, vandenį, sudėti svogūnų laiškus, žvaigždinius anyžius ir cinamonų lazdelę. Marinuotą vištą dėti į puodą, uždengti ir užvirinti. Sumažinti kaitrą ir virti apie 5 min. Vištą apversti ir kaitinti dar apie 50 min. Patiekti apliejus likusiu skysčiu.
6 porcijos
100 g 113 kcal
Ruošti 2,5 val.
Saldžiarūgštė vištiena
- 3 vištų krūtinėlių filė
- 300 g kiaušininių makaronų
- 100 g žaliųjų žirnelių
- 100 g kukurūzų
- Česnako skiltelė
- 2 cm imbiero šaknies
- 3 svogūnų laiškai
- 4 šakelės kalendrų
- Šaukštas šalto vandens
- Šaukštas kukurūzų krakmolo
- 2 šaukštai ryžių acto
- 3 šaukštai sojų padažo
- Šaukštas cukraus
- 2 šaukštai žemės riešutų sviesto
- Šaukštelis aitriųjų paprikų dribsnių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Išvirti makaronus, kaip nurodyta. Susmulkinti svogūnų laiškus. Nulupti ir supjaustyti česnako skiltelę. Nuskusti ir supjaustyti imbiero šaknį. Vištieną supjaustyti mažais gabalėliais. Gilioje keptuvėje ištirpinti žemės riešutų sviestą ir 30 sek. troškinti svogūnų laiškus, česnaką, imbierą. Sudėti vištieną ir kepti maišant apie 3 min. Suberti žirnelius ir kukurūzus, kaitinti apie 5 min. Krakmolą sumaišyti su vandeniu. Supilti actą ir sojų padažą, pagardinti prieskoniais, cukrumi ir druska. Kai užvirs, supilti krakmolo mišinį, išmaišyti ir kaitinti apie 2 min. Sudėti makaronus, išmaišyti ir kepti dar 2 min. Prieš patiekiant įmaišyti smulkintas kalendras.
4 porcijos
100 g 249 kcal
Ruošti 40 min.
Suktinukai su krevetėmis
- 300 g krevečių
- Morka
- Avokadas
- Trumpavaisis agurkas
- 8 salotų lapai
- 60 g ryžių makaronų
- 2 skiltelės česnako
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 8 ryžių popieriaus lapeliai
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštas citrinos sulčių
Gaminimas. Atšildytas krevetes išlukštenti ir pabarstyti prieskoniais. Česnako skilteles sutraiškyti ir kepinti apie 2 min. Išimti ir sudėti krevetes. Kepti apie 2 min. Šiaudeliais supjaustyti nuskustą morką, nuluptą avokadą ir agurką. Avokadą apšlakstyti citrinos sultimis. Ryžių makaronus išvirti, kaip nurodyta. Ryžių popieriaus lapelį dėti ant pjaustymo lentelės, aplieti 2 šaukštais vandens, rankomis paskirstyti po visą lapelį, kol suminkštės. Centre dėti salotos lapą, ant jo šiek tiek morkų, agurkų, avokadų, makaronų ir krevečių. Susukti. Apkepti česnakiniame aliejuje, likusiame nuo krevečių.
4 porcijos
100 g 143 kcal
Ruošti 40 min.