Gruodis yra geriausias laikas pasilepinti burnoje tirpstančiais desertais! Tada, regis, net oras pakvimpa šokoladu, cinamonu, imbierais ir gvazdikėliais. Įvairūs namuose kepti saldumynai padeda kurti džiugią šventinę nuotaiką tiek vaikams, tiek suaugusiems.

 

kalediniai desertai (2)

Prancūziškas šokoladinis vyniotinis

 

Pyragui:

  • 3 kiaušiniai
  • 100 g smulkaus auksinio cukraus
  • 60 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 55 g kakavos miltelių

Įdarui:

  • 300 g 35 % grietinėlės
  • 50 g airiškos grietinėlės skonio likerio

Glaistui:

  • 75 g sviesto
  • 60 g juodojo šokolado
  • 400 g miltelinio cukraus
  • 100 ml airiškos grietinėlės skonio likerio
  • Spanguolių puošti
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Kepimo indą ištepti riebalais. Kiaušinius išplakti su cukrumi. Tada sumaišyti su miltais, kepimo ir kakavos milteliais. Tešlą supilti į kepimo formą. Kepti orkaitėje 10 – 12 min. Iškepusį biskvitą apversti ant likusiais kakavos milteliais ir cukrumi pabarstyto kepimo popieriaus. Paruošti įdarą: išplakti grietinėlę su likeriu iki standžių putų. Atšaldyti šaldytuve. Kai biskvitas atvės, aptepti vieną jo pusę grietinėlės įdaru ir suvynioti. Paruošti glaistą: sviestą ištirpinti su šokoladu, milteliniu cukrumi ir likeriu. Šiuo glaistu aptepti šokoladinį vyniotinį ir pabarstyti milteliniu cukrumi. Papuošti šviežiomis spanguolėmis.

 

10 – 12 porcijų

100 g apie 258 kcal

Ruošti: 55 min

 

kalediniai desertai (1)

Kalėdiniai ledai su šokoladu ir cinamonu

 
  • 0,5 l pieno
  • 5 kiaušinių tryniai
  • 75 g cukraus
  • 200 g juodojo šokolado
  • Malto cinamono pagal skonį
  • Rožinio cukraus puošti

Gaminimas

 

Kiaušinių trynius sumaišyti su cukrumi ir gerai išplakti. Pieną virti ant silpnos ugnies, kol šiek tiek sušils. Tada pamažu supilti kiaušinių plakinį, išmaišyti ir virti ant silpnos ugnies, kol sutirštės. Masę padalyti į dvi dalis. Į vieną dalį sudėti smulkiai kapotą šokoladą ir maišant kaitinti, kol gausis vientisos konsistencijos. Kitą dalį sumaišyti su cinamonu. Šokoladinius ledus supilti į šaldymui skirtų formelių apačią, o cinamoninius – ant viršaus ir laikyti šaldymo kameroje apie 5 val., kol sustings. Viršų pabarstyti rožiniu cukrumi.

 

4 – 6 porcijos

100 g apie 274 kcal

Ruošti: 5 val. 15 min

 

kalediniai desertai (3)

Imbieriniai meduoliai

 
  • 650 g miltų
  • 250 g medaus
  • 250 g cukraus
  • 150 g sviesto
  • Kiaušinis
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 2 šaukštai imbierų sulčių
  • 25 g kakavos miltelių
  • Malto kardamono pagal skonį
  • Maltų gvazdikėlių pagal skonį
  • Maltų anyžių pagal skonį
  • Šaukštelis malto cinamono
  • Šaukštelis maltų apelsinų žievelių
  • Šaukštelis maltų citrinų žievelių
  • 3 šaukštai brendžio
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį

Glaistui:

  • Kiaušinio baltymas
  • 150 – 200 g miltelinio cukraus
  • Šaukštelis citrinų sulčių

Gaminimas

 

Medų, cukrų ir sviestą pašildyti vandens vonelėje, kol cukrus ištirps. Nukelti nuo ugnies ir palikti, kad šiek tiek atvėstų. Pusę miltų sumaišyti su prieskoniais, kepimo milteliais, žievelėmis, kakava. Medaus masę sumaišyti su kiaušiniu. Įpilti brendžio ir imbierų sulčių. Miltus sumaišyti medaus, kiaušinio ir prieskonių mase ir išminkyti tešlą. Tešla turi gautis tvirta ir elastinga. Iš tešlos suformuoti rutulį, suvynioti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve per naktį. Orkaitę įkaitinti iki 170 – 180°. Iškočioti 3 – 5 mm storio tešlą, išpjauti figūrėles ir kepti 5 – 7 minutes. Stebėti, kad neperkeptų. Paruošti glaistą: kiaušinio baltymą išplakti su šakute, sumaišyti su milteliniu cukrumi. Įpilti citrinų sulčių. Pamirkyti konditerinį teptuką įglaistą ir dekoruoti keptus meduolius. Palikti pora valandų, kad sustingtų.

 

12 porcijų

100 g apie 356 kcal

Paruošimo laikas: apie 80 min

 

kalediniai desertai (8)

Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas

 
  • 500 g džiovintų vaisių ir riešutų (razinų, abrikosų, vyšnių, lazdyno riešutų)
  • 250 ml juodosios arbatos
  • 200 g šviesiai rudo cukraus
  • 225 g miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 0,5 šaukštelio maltų muskatų
  • 0,5 šaukštelio kvapiųjų pipirų
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
  • Anyžių pagal skonį
  • 2 kiaušiniai
  • 75 ml tamsaus romo
  • Žaliosios citrinos žievelė
  • Druskos pagal skonį

Glaistui:

  • Kiaušinio baltymas
  • 100 g miltelinio cukraus
  • Šaukštas citrinų sulčių

Gaminimas 

 

Užplikyti juodą arbatą ir nukošti. Nuplauti džiovintus vaisius ir užpilti arbata. Įdėti cukraus, romaus, gerai išmaišyti, kol ištirps cukrus. Uždengti folija ir palikti per naktį. Įkaitinti orkaitę iki 160°. Supjaustyti vaisius. Sutarkuoti žaliosios citrinos žievelę. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, druska, prieskoniais ir citrinos žievele. Supilti arbatą ir romą, gerai išmaišyti. Lengvai išplakti kiaušinius. Supilti kiaušinių masę ir vėl išmaišyti. Turi gautis gana tiršta tešla. Kepimo formą patepti sviestu, supilti tešlą ir kepti orkaitėje 60 – 80 minučių. Paruošti glaistą: kiaušinio baltymą išplaktu su cukrumi ir citrinų sultimis. Po to juo aptepti anglišką kalėdinį pyragą.

 

6 – 8 porcijų

100 g apie 380 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val.

 

kalediniai desertai (5)

Braškiniai Kalėdų seneliai 

 
  • 450 g didelių braškių
  • 220 g grietinėlės sūrio
  • 4 šaukštai medaus arba miltelinio cukraus
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Šokolado gabaliukų pagal skonį

Gaminimas

 

Nupjauti braškių storesnės dalies apačią, kad Kalėdų seneliai galėtų stovėti lėkštėje. Perpjauti braškes į dvi dalis: vieną didesnę, o kitą mažesnę – kepurėlei. Kambario temperatūros grietinėlės sūrį išplakti su medumi arba milteliniu cukrumi ir vanile. Didesniąsias braškiu dalis ties pjovimo vieta gausiai aptepti grietinėlės kremu, uždėti mažesniąsias braškių dalis. Ant viršaus uždėti kremo bumbuliuką. O kremo viduryje tarp dviejų braškių puselių įstatyti Kalėdų seneliams akis – šokolado gabaliukus.

 

6 – 8 porcijos

100 g apie 64 kcal

Ruošti: 5 min

 

kalediniai desertai (4)

Keksiukai „Eglutės“

 
  • 250 g sviesto
  • 150 g miltų
  • 125 g kukurūzų krakmolo
  • 5 kiaušiniai
  • 200 g cukraus
  • Vanilinio cukraus pagal skonį

Glaistui:

  • Maistinių dažų pagal skonį
  • 200 g kiaušinių baltymų
  • 450 g cukraus
  • Pabarstukų puošti
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 165 – 170°. Sviestą ištrinti su cukrumi, sudėti kiaušinius ir vėl gerai išmaišyti. Įmaišyti kukurūzų krakmolą ir miltus. Keksiukų formele, išklotas kepimo popieriumi, pripildyti tešlos iki pusės. Kepti orkaitėje 15 – 17 min. Kiaušinių baltymus iki standžių putų išplakti su cukrumi ir žalios spalvos maistiniais dažais. Tada uždėti baltymų putų kūgius ant keksiukų viršaus. Papuošti konditeriniais pabarstukais ir žvaigždutėmis.

 

15 porcijos

100 g apie 157 kcal

Ruošti: 40 min

 

kalediniai desertai (7)

Angliški trapios tešlos ir džiovintų vaisių pyragaičiai

 
  • 125 g sviesto
  • 50 g miltelinio cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • Apelsinas
  • 250 g miltų
  • 300 g džiovintų vaisių džemo
  • 2 šaukštai brendžio (nebūtinai)
  • Šaukštelis cukraus

Džiovintų vaisių džemui:

  • 150 g džiovintų slyvų
  • 100 g džiovintų abrikosų
  • 50 g džiovintų datulių
  • 0,5 l vaisių sulčių

Gaminimas

 

Paruošti džiovintų vaisių džemą: džiovintus vaisius nuplauti, užpilti sultimis ir palikti brinkti per  naktį. Tada susmulkinti elektriniu trintuvu iki norimo tirštumo. Įpilti kelis lašus citrinų sulčių.

 

Orkaitę įkaitinti iki 200°. Sviestą ištrinti su cukrumi, kad gautųsi trupiniai. Įmušti kiaušinį, įdėti dalį apelsino žievelės ir vanilės, išmaišyti. Sumaišyti su sijotais miltais. Tešlos gabalą apvynioti maistine plėvele ir padėti į šaldytuvą 30 min. Tada iškočioti plonai tešlą. Išpjauti apskritimus ir sudėti į riebalais išteptas formeles. Tešlą pabadyti šakute. Džiovintų vaisių džemą sumaišyti su likusia apelsino žievele, vanile ir brendžiu. Uždėti įdaro ant kiekvieno pyragaičio. Iš likusios tešlos išpjauti žvaigždutes ir uždėti ant įdaro. Tešlą aptepti plaktu kiaušiniu ir pabarstyti cukrumi. Kepti orkaitėje 12 – 15 min., kol įgaus gražią auksinę spalvą ir taps traškūs.

 

12 porcijų

100 g apie 257 kcal

Ruošti: 8 val. 60 min

 

kalediniai desertai (6)

Sluoksniuota šventinė želė

 
  • 400 šviežių arba šaldytų uogų (vyšnių ar kt.)
  • 240 ml natūralaus jogurto
  • 2 šaukštai cukraus
  • 0,5 l vandens
  • 2 šaukšteliai agaro miltelių
  • Plaktos grietinėlės puošti
 

Gaminimas

 

250 ml vandens užpilti šaukštelį agaro miltelių ir šaukštą cukraus, kaitinant ant mažos ugnies, leisti mišiniui užvirti ir tada nukelti nuo ugnies. Jogurtą sumaišyti su verdančiu vandeniu, kol neliks gumulėlių. Šiek tiek jogurtinės želė įpilti į stiklines ir palikti sustingti (20 – 25 min.). Uogas užpilti likusiu vandeniu, įdėti cukraus, kol cukrus ištirps. Tada įberti agaro miltelių ir leisti užvirti. Ant šiek tiek sustingusios jogurtinės želė užpilti šiek tiek uogų želė ir leisti vėl sustingti. Taip kartoti du kartus. Papuošti plakta grietinėle.

 

4 porcijos

100 g apie 89 kcal

Ruošti: 1 val. 40 min

 

 
Spausdinti