Desertai lauko kepsninėje
2025-07-21 08:54Į lauko kepsninę dažniausiai keliauja mėsos kepsniai, daržovės ar kukurūzų burbuolės. Kodėl visko neužbaigus saldžiu dūmu? Desertai ant grotelių – tikras vasaros nuotykis lėkštėje: karamelizuoti vaisiai, tirpstantis šokoladas, saldūs vėrinukai… Dalinamės receptais, kurie įrodo, kad kepsninės galimybės priklauso tik nuo vaizduotės.
Arbūzų riekelės
4 porcijos
100 g 40 kcal
Ruošti 10 min.
- 4 stambios arbūzo riekės
- Šlakelis alyvuogių aliejaus
- Šaukštelis rudojo cukraus
- Šviežiai grūstų rausvųjų pipirų, jūros druskos pagal skonį
- Šviežių mėtų puošti
GAMINIMAS. Arbūzo riekeles patepti aliejumi, pabarstyti cukrumi. Kepti ant vidutinio karštumo grotelių po 1–2 min. iš kiekvienos pusės, kol paviršius lengvai apskrus, bet vidus išliks sultingas.
Išėmus apibarstyti pipirais, druska, patiekti papuošus mėtomis.
Braškių ir zefyrų vėrinukai
4 porcijos
100 g 150 kcal
Ruošti 10 min.
- 12 stambių braškių
- 12 minkštų zefyrų kepti
PADAŽUI:
- 50 g pieninio šokolado
- Šaukštelis kokosų aliejaus
GAMINIMAS. Braškes nuplauti, nusausinti, pašalinti kotelius ir lapelius. Ant iešmelių pakaitomis suverti braškes ir zefyrus.Kepti ant vidutinio karštumo grotelių 1–2 min., dažnai pavartant, kol zefyrai pradės švelniai lydytis, o braškės – karamelizuotis.
Šokoladą kartu su kokosų aliejumi ištirpdyti karšto vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje.
Iešmelius patiekti karštus, apšlakstytus šiltu šokolado padažu arba padažą atskirame dubenėlyje.
Kriaušės su grietinėlės pagardu
4 porcijos
100 g 120 kcal
Ruošti 15 min.
- 2 prinokusios, bet tvirtos kriaušės
- Šaukštas kokosų aliejaus
- Šaukštelis rudojo cukraus
- Šaukštelis cinamono
PATIEKIMUI:
- 100 ml plakamos grietinėlės
- Sauja skrudintų graikinių riešutų
- Šlakelis klevų sirupo
GAMINIMAS. Kriaušes perpjauti pusiau, išimti sėklas. Aptepti aliejumi, pabarstyti ruduoju cukrumi ir cinamonu. Dėti ant vidutinio karštumo grotelių nupjauta puse žemyn ir kepti 3–4 min., kol paviršius karamelizuosis. Apversti ir kepti dar porą minučių, kol kriaušės suminkštės, bet išlaikys formą.
Patiekti su plakta grietinėle, pabarstyti smulkintais riešutais ir apšlakstyti klevų sirupu.
Grilinti kaštainiai
4 porcijos
100 g 190 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 500 g šviežių kaštainių
- Vandens mirkyti
- Žiupsnelis druskos
- Klevų sirupo patiekti
GAMINIMAS. Kaštainių viršuje padaryti po kryžminį įpjovimą – padės išvengti sprogimo ir palengvins lupimą. Suberti į dubenį su vandeniu ir mirkyti apie 2 val. Tai padės jiems išlikti sultingiems ir tolygiai iškepti.
Įkaitinti lauko kepsninę iki vidutinės kaitros. Kaštainius sudėti ant grotelių ir kepti apie 25 min., retkarčiais pamaišant, kol žievė atšoks ir pradės juoduoti. Išimti ir dar šiltus nulupti – tai padaryti lengviausia, kol dar garuoja. Patiekti apšlaksčius klevų sirupu.
Prancūziški skrebučiai su karamelės padažu
4 porcijos
100 g 220 kcal
Ruošti 15 min.
- 4 storokos riekės baltos duonos
- 2 kiaušiniai
- 120 ml migdolų pieno
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Žiupsnelis cinamono
- Šaukštas cukraus
- Gabalėlis sviesto (+ patiekti)
PADAŽUI:
- 4 šaukštai rudojo cukraus
- 2 šaukštai kokosų kremo
- Šaukštas sviesto
- Žiupsnelis druskos
GAMINIMAS. Kiaušinius išplakti su migdolų pienu, vanile, cinamonu ir cukrumi. Mišinyje iš abiejų pusių trumpai pamirkyti duonos riekes.
Kepti ant vidutinės kaitros sviestu pateptų lauko kepsninės grotelių po 2–3 min. iš kiekvienos pusės, kol skrebučiai gražiai apskrus, o vidus išliks minkštas.
Sumaišyti padažo ingredientus ir kaitinti, kol cukrus ištirps, padažas šiek tiek sutirštės (3–5 min).
Skrebučius patiekti karštus, apšlakstytus šiltu karamelės padažu ir su gabalėliu sviesto ant viršaus.
Autorė Jūratė Survilė