Dar nepabodę receptai su faršu
2024-05-27 08:31Šaldytuve guli maišelis maltos mėsos. Ką iš jos paruošus? Vėl kotletus? O gal balandėlius? Įdaryti lietinius? Visa tai ragauta šimtus kartų ir jau seniai pabodę. Metas išbandyti kažką įdomesnio!
Pakistanietiškas ėrienos troškinys
4 porcijos
100 g 279 kcal
Ruošti 45 min.
- 360 ml vandens
- 200 g basmati ryžių
- 230 g maltos jautienos
- 230 g maltos ėrienos
- 200 g konservuotų raudonųjų pupelių
- 3 svogūnai
- 3 skiltelės česnako
- Šaukštas maltos ciberžolės
- 2 šaukšteliai šviežiai tarkuoto imbiero
- Šaukštelis malto kumino
- 3 šaukštai pomidorų pastos
- 720 ml nesūdyto jautienos sultinio
- 2 šaukštai Vorčesterio padažo
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 60 g graikiško jogurto
- 3 šaukštai šviežių smulkintų kalendrų
GAMINIMAS. Ryžius suberti į verdantį sūdytą vandenį ir kartkartėmis pamaišant virti apie 15 min. Mėsą kepti, kol praras rausvą spalvą. Sudėti smulkintus svogūnus, česnaką, pupeles ir kepti dar 8 min. Pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir kaitinti dar minutę. Supilti sultinį, Vorčesterio padažą, paskaninti druska ir pipirais. Leisti skysčiui užvirti ir sumažinus kaitrą troškinti apie 15 min., kol viskas sutirštės. Troškintą mėsą patiekti su virtais ryžiais. Ant viršaus uždėti po šaukštą jogurto ir užberti kalendrų.
Lizdeliai su kiaušinių įdaru
4 porcijos
100 g 288 kcal
Ruošti 50 min.
- 400 g maltos kiaulienos
- 6 kiaušiniai
- 100 g maltų džiūvėsėlių
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šaukštelis smulkintų džiovintų mairūnų
- Aliejaus apipurkšti
GAMINIMAS. Mėsą sumaišyti su dviem kiaušiniais, džiūvėsėliais, smulkintu svogūnu ir česnaku, pagardinti prieskoniais. Labai gerai išmaišyti ir suformuoti lizdelius. Sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, apipurkšti aliejumi ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Apkeptus lizdelius išimti, į kiekvieno vidų įmušti po kiaušinį, viršų pagardinti prieskoniais ir dar 10 min. grąžinti į orkaitę. Rekomenduojama patiekti šiltus, nors gardūs ir atvėsę.
„Šepardo“ pyragas
6 porcijos
100 g 548 kcal
Ruošti 1 val.
- 300 g bulvių košės
- 70 g sviesto
- 125 ml pieno
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 180 g vynuoginių pomidorų
- 190 ml jautienos sultinio
- Šaukštelis smulkintų bazilikų
- 2 skiltelės česnako
- 2 šaukšteliai bulvių arba kukurūzų krakmolo
- 600 g maltos jautienos
- Svogūnas
- Aliejaus kepti
- Morka
- Pusė nedidelės cukinijos
- 120 g žirnelių
- 60 g lapinio kopūsto
GAMINIMAS. Į bulvių košę įmaišyti tirpintą sviestą, pieną, pagardinti prieskoniais. Padažui pomidorus, sultinį, bazilikus, česnaką sutrinti iki vienalytės masės daržovių trintuvu. Gautą masę pasūdyti, įmaišyti krakmolą. Jautieną apkepti aliejuje kartu su smulkintu svogūnu. Po 10 min. suberti smulkiai pjaustytą morką, cukiniją, žirnelius ir kopūstą. Viską užpilti padažu ir troškinti dar apie 15 min., kol daržovės suminkštės. Į riebalais išteptą kepimo indą dėti mėsos ir daržovių sluoksnį, ant viršaus tolygiai paskleisti bulvių košės sluoksnį. Galima naudoti konditerinį švirkštą, tuomet pyrago viršus atrodys dailiau. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Patiekti šiltą.
Egiptietiškas mėsos pyragas
12 porcijų
100 g 324 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 450 g filo tešlos
- 240 ml alyvuogių aliejaus
- Kiaušinis
- 240 ml pieno
ĮDARUI:
- Didelis svogūnas
- 700 g maltos jautienos
- Šaukštelis baharat prieskonių mišinio
- Šaukštelis česnakų granulių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Keptuvėje įkaitinti šaukštą aliejaus ir suberti smulkintą svogūną. Kepti, kol taps skaidrus. Sudėti mėsą ir pamaišant kepti, kol parus. Nuėmus nupilti išsiskyrusius riebalus, suberti prieskonius ir gerai išmaišyti. Kepimo indo dugną ištepti aliejumi ir iškloti 3–4 tešlos lakštais. Viršų gausiai patepti aliejumi ir vėl dėti lakštus. Taip sluoksniuoti pusę turimos tešlos. Ant paruošto pyrago pagrindo tolygiai paskleisti mėsos įdarą. Jį uždengti sluoksniuojant likusius lakštus. Viršų aptepti aliejumi, gausiai apšlakstyti kiaušinio ir pieno plakiniu. Kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Rekomenduojama patiekti šiltą su šviežių daržovių salotomis.
Įdaryti batatai
4 porcijos
100 g 269 kcal
Ruošti 1 val.
- 2 dideli batatai
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Nedidelis svogūnas
- Saliero stiebas
- 3 skiltelės česnako
- 700 g maltos jautienos
- 240 g pomidorų padažo
- 60 g kečupo
- Šaukštas Vorčesterio padažo
- Šaukštas Dižono garstyčių
- 2 šaukšteliai maltos aitriosios paprikos
- Šaukštelis malto kumino
- Svogūnų laiškų patiekti
GAMINIMAS. Batatus perpjauti pusiau, apšlakstyti dviem šaukštais aliejaus, pagardinti prieskoniais ir kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Per tą laiką pasiruošti įdarą. Keptuvėje įkaitinti likusį aliejų, sudėti smulkintą svogūną, salierą, česnaką ir kepti, kol suminkštės. Sudėti mėsą ir pamaišant kepti 8 min. Supilti pomidorų padažą, kečupą, Vorčesterio padažą, garstyčias, prieskonius. Pamaišant troškinti 7 min. Iškepusius batatus švelniai subadyti šakute, į kiekvieną pridėti paruošto įdaro. Patiekti papuošus smulkintais svogūnų laiškais.
Autorius Jūratė Survilė