Burnoje tirpstantys spalvoti saldėsiai
2019-08-27 08:52Sakoma, jog ryškios spalvos, kaip ir gabalėlis deserto, gali praskaidrinti kasdienybę. Pasitelkus šiek tiek fantazijos ir maistinių dažų, įprasti saldumynai taps pačiais tikriausiais geros nuotaikos pranašais.
Sviestiniai sausainiai
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 3 val.
100 g apie 280 kcal
- 220 g sviesto
- 80 g cukraus pudros
- Kiaušinis
- 300 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- 2 šaukštai apelsino sulčių
- 10 g vanilinio cukraus miltelių
Glajui
- 200 g cukraus pudros
- Kiaušinio baltymas
- 3 – 5 šaukštai citrinos sulčių
- Maistinių dažų
Gaminimas
Kambario temperatūros sviestą išplakti su cukraus pudra iki purumo. Įmušti kiaušinį, supilti apelsinų sultis ir viską gerai išmaišyti. Miltus ir kepimo miltelius sumaišyti ir palengva berti į tešlą, kol ji pasidarys minkomos konsistencijos. Gautą masę palikti šaldytuve maždaug 2 valandoms. Tuomet sutvirtėjusią tešlą išminkyti maždaug iki 0,5 cm storio ir išpjauti norimos formos sausainius. Kepti kepimo popieriumi išklotoje skardoje 5-10 minučiųiki 190°C įkaitintoje orkaitėje.
Kiaušinio baltymą, cukraus pudrą bei citrinos sultis plakti, kol masė pabals, sutirštės ir pradės blizgėti. Gautą glajų padalyti į tiek dalių, kiek norimaspalvų. Į kiekvieną iš jų įlašinti norimos spalvos maistinių dažų ir viską gerai išmaišyti. Dekoruoti, kaisausainiai atvės.
Žaliosios arbatos keksiukai
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 50 min.
100 g apie 300 kcal
- 2 šaukštai žaliosios arbatos (Matcha)miltelių
- 200 g miltų
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 0,5 šaukštelio druskos
- 60 g cukraus
- Kiaušinis
- 250 ml pieno
- 70 g sviesto
Papuošti:
- 115 g maskarponės sūrio
- 70 g cukraus pudros
Gaminimas
Visus sausus ingredientussumaišyti. Išplaktą kiaušinį, pieną beiant silpnos ugnies ištirpintą sviestąsupilti į tešlą ir viską išmaišyti iki vientisos masės. Gautą tešlą dėti į keksiukų formeles ir kepti 15 – 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C.
Maskarponės sūrį gerai išmaišyti su cukraus pudra. Gautu kremu papuošti atvėsusius keksiukus. Galima apibarstyti žalios arbatos milteliais, tarkuotu šokoladu ar smulkintais riešutais.
Rožinis gervuogių bučinys
4 porcijos
Paruošimo laikas: apie 2 val.
100 g apie 168 kcal
- 250 g gervuogių
- 200 ml pieno
- 300 ml lieso jogurto
- 150 g cukraus
- Maistinių dažų
- Gervuogių, melisų papuošti
Gaminimas
Visus ingredientus, išskyrus maistinius dažus, sumaišyti elektriniu trintuvu. Tuomet įlašinti 2 – 3 lašus norimos spalvos maistinių dažų ir viską išmaišyti. Supilti į formeles ir padėti į šaldytuvą kelioms valandoms. Papuošti šviežiomis arba šaldytomis uogomis bei melisų lapeliais.
Prancūziškieji „Macarons”
5 asmenims
Paruošimo laikas apie 6 val.
100 g apie 145 kcal
- 3 kiaušinio baltymai
- 40 g cukraus
- 180 g cukraus pudros
- 110 g skaldytų migdolų
- Maistinių dažų
Įdarui
- 100 g juodojo šokolado
- 4 šaukštai grietinėlės
- 20 g sviesto
- Šaukštelis vanilinio cukraus
Gaminimas
Kambario temperatūros baltymus išplakti su cukrumi, kol susidarys standžiosputos. Migdolus susmulkinti iki miltų masės(jei bus gumulėlių, sausainių paviršius bus nelygus), suberti į baltymus.Viską švelniai išmaišyti (iki 30 apsukimų). Į masę įlašinti 3 lašus pasirinktos spalvos maistinių dažų, išmaišyti ir sukrėsti į konditerinį maišelį.Ant kepimo popieriumi ištiesto indo išspausti maždaug 3 cm skersmens skritulėlius, atsargiai išlygintipaviršių. Sausainius palikti šiltoje patalpoje 30 – 45 minutėms. Tuomet kepti 10 – 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 150°C. Svarbu, jog Macarons nepradėtų ruduoti.
Į ištirpdytą šokoladą supilkti grietinėlę bei vanilinį cukrų ir viską gerai išmaišyti. Atvėsusius sausainius pertepti šokolado glajumi ir palikti šaldytuve mažiausiai 4 valandoms.
Margasluoksnis tortas
5 asmenims
Pruošimo laikas apie 3 val.
100 g apie 600 kcal
- 130 g sviesto
- 225g miltų
- 150g rudojo cukraus
- 3 kiaušiniai
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Druskos pagal skonį
- Maistinių dažų
- Spalvotų saldainių papuošti
Glajui
- 750 g maskarponės sūrio
- 350g cukraus pudros
- Šaukšelis vanilės ekstrakto
Gaminimas
Miltus, kepimo miltelius ir druską sumaišyti. Sviestą išsukti su cukrumi, įmušti kiaušinius, supilti vanilę ir viską gerai išplakti. Supilti pieną ir švelniai maišant suberti miltus. Gautą masę išpilstyti į tiek dalių, kiek spalvotų sluoksnių norima. Tuomet į kiekvieną iš jų įmaišyti pasirinktos spalvos maistinių dažų. Visus sluoksnius kepti atskirai maždaugpo 15 min. iki 180°C įkaitintoje orkaitėje.
Maskarponės sūrį sumaišyti su cukraus pudra ir vanilės ekstraktu. Gautu glajumi pertepti atvėsusius spalvotus biskvitus. Papuošti spalvotais saldainiais ar kitais norimais pabarstukais.
- Jei nuolat trūksta energijos bei jaučiamas nuovargis gali būti, jog jūsų maisto racione trūksta raudonos spalvos produktų.
- Mokslininkai rekomenduoja kasdien valgyti tokių žalios spalvos produktų, kaip brokoliai, agurkai, šparaginės pupelės, salotos, žaliosios paprikos, žirneliai, avokadai, vynuogės, kiviai ir t. t. Ši spalva papildo trūkstamos spalvos atsargas bei atsveria dominuojančios perteklių. Be to, žali produktai maitina smegenis, mažina įtampą, aprūpina A, C, E ir kitais vitaminais.
- Viename Osakos medicinos centrų, kartu su vaistais pacientams taikoma ir sulčių terapiją. Psichikos sutrikimų turintys žmonės gydomi ryškiomis apelsinų, moliūgų, morkų, abrikosų sultimis. Tuo tarpu sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis duodamos burokėlių, pomidorų bei kitos raudonos spalvos sultys.
- Raudona – labiausiai apetitą žadinanti spalva.
- Mėlynos spalvos maistas naudingas nervų sistemai, todėl jį patariama valgyti patiriant įtampą, nuovargį, išgyvenant stresą ir t.t. Ši spalva taip pat mažina kraujo spaudimą.