Avižos deserte? Tikrai taip!
2025-06-10 08:51Avižos seniai išsikovojo savo vietą pusryčių lėkštėje. Tačiau jos puikiai tinka ir desertams – tiek kasdieniams, tiek šventiniams. Subtilaus riešutinio skonio, maistingos ir natūraliai be glitimo, avižos tampa puikiu pagrindu keksiukams, sausainiams, pyragams, net įmantresniems skanėstams. Išbandykime saldžių avižinių variacijų!
Trupininis obuolių pyragas
6 porcijos
100 g 190 kcal
Ruošti 50 min.
PAGRINDUI IR ĮDARUI:
- 4–5 rūgštesni obuoliai
- Šaukštas citrinos sulčių
- 2 šaukštai cukraus
- Pusė šaukštelio cinamono
- Šaukštelis krakmolo
- Sviesto skardai tepti
TRUPINIAMS:
- 100 g avižinių dribsnių
- 80 g kvietinių miltų
- 80 g cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 100 g šalto sviesto
GAMINIMAS. Obuolius nulupti ir supjaustyti nedideliais gabalėliais. Sumaišyti su citrinos sultimis, cukrumi, cinamonu ir krakmolu.
Skardą ištepti sviestu ir suberti obuolių mišinį.
Atskirame dubenyje sumaišyti miltus, dribsnius, cukrų ir druską. Sudėti kubeliais pjaustytą sviestą ir pirštais trinti iki smulkių trupinių. Gautus trupinius tolygiai paskirstyti ant obuolių. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃, kol paviršius gražiai apskrus. Patiekti šiltą, galima su ledais ar plakta grietinėle.
Sluoksniuotas desertas
2 porcijos
100 g 145 kcal
Ruošti 6,5 val.
- 100 g avižinių dribsnių
- 200 ml pieno (tinka ir augalinis)
- 150 g kreminio jogurto
- Bananas
- 3–4 šaukštai aviečių uogienės
- 2 šaukštai saldinto žemės riešutų sviesto
- Šviežių aviečių puošti
GAMINIMAS. Dribsnius sumaišyti su pienu ir palikti šaldytuve bent 6 val. brinkti.
Sluoksniuoti desertą: į stiklinę pirmiausia dėti kreminio jogurto sluoksnį, į jį įterpti stambiais griežinėliais pjaustyto banano, pilti aviečių uogienės sluoksnį, ant jo – mirkytų avižinių dribsnių, galiausiai žemės riešutų sviesto sluoksnį. Papuošti avietėmis.
Kakaviniai sausainiai
20 vnt.
100 g 380 kcal
Ruošti 25 min.
- 100 g minkšto sviesto
- 100 g cukraus
- Kiaušinis
- 80 g kvietinių miltų
- 3 šaukštai nesaldintos kakavos miltelių
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 120 g avižinių dribsnių
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
GAMINIMAS. Sumaišyti sviestą ir cukrų iki purios masės. Įmušti kiaušinį ir išplakti iki vientisos konsistencijos.
Atskirame dubenyje sumaišyti miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius, druską ir dribsnius.
Sausus ingredientus įmaišyti į sviesto masę, pagardinti vanilės ekstraktu ir gerai išmaišyti.
Ant kepimo popieriumi išklotos skardos šaukštu formuoti nedidelius sausainius. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃, kol sausainiai sutvirtės. Palikti atvėsti ant grotelių.
Saldūs rutuliukai
12 vnt.
100 g 420 kcal
Ruošti 50 min.
- 125 g nesaldinto žemės riešutų sviesto
- 60 ml medaus
- Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
- 90 g avižinių dribsnių
- Žiupsnelis druskos
- 45 g šokolado lašelių
GAMINIMAS. Žemės riešutų sviestą, medų ir vanilės ekstraktą sumaišyti iki vientisos masės. Suberti dribsnius, pasūdyti ir gerai išmaišyti. Atsargiai įmaišyti šokolado lašelius. Masę bent 15 min. laikyti šaldytuve, kad sutvirtėtų. Tuomet iš jos suformuoti 2–3 cm skersmens rutuliukus, sudėti ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės ir laikyti šaldytuve bent 30 min., kad sustingtų.
Morkų ir avižinių dribsnių keksiukai
12 vnt.
100 g 310 kcal
Ruošti 35 min.
- 2 kiaušiniai
- 80 g rudojo cukraus
- 100 ml aliejaus (saulėgrąžų arba kokosų)
- 150 g tarkuotų morkų
- 100 g kvietinių miltų
- 100 g avižinių dribsnių
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Pusė šaukštelio sodos
- Žiupsnelis druskos
- Pusė šaukštelio cinamono
- Ketvirtis šaukštelio malto muskato
- 50 ml natūralaus jogurto (pagal poreikį)
- 50 g graikinių riešutų
GAMINIMAS. Sumaišyti kiaušinius, cukrų ir aliejų. Įmaišyti tarkuotas morkas.
Atskirame dubenyje sumaišyti miltus, dribsnius, kepimo miltelius, sodą, druską, cinamoną ir muskatą.
Sausus ingredientus suberti į skystus, gerai išmaišyti. Jei tešla per tiršta, įpilti šiek tiek jogurto arba augalinio pieno. Įmaišyti kapotus riešutus.
Tešlą paskirstyti į keksiukų formeles. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃, kol viršus taps auksinis, o įkištas medinis pagaliukas liks sausas. Iškepusius palikti atvėsti ant grotelių.
Autorė Jūratė Survilė