Nuo seno žinomos avižų naudingos savybės. Jos teigiamai veikia virškinimo traktą, greitina metabolizmą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda numesti nereikalingų kilogramų, gerina plaukų ir odos būklę ir net kelia nuotaiką. Laikantis septynias dienas trunkančios dietos, kurios metu reikia valgyti avižų košę ir kai kuriuos kitus produktus, galima numesti nuo 3 iki 7 kilogramų ir išvalyti organizmą nuo toksinų. Toliau sužinosite, kaip teisingai laikytis avižų košės dietos ir džiaugtis maksimaliais rezultatais.

 

avizos

Avižų košė yra labai naudinga lieknėjantiems, nes slopina apetitą. Taip yra dėl mažo glikeminio indekso ir didelio skaidulų kiekio, „lėtųjų“ angliavandenių, kurie yra ilgai virškinami ir palaipsniui išskiria energiją. Paprastai kalbant avižiniai dribsniai užtikrina sotumo jausmą ilgam. Be to, jos gerina virškinimą ir metabolizmą.

 

Siekiant maksimalaus poveikio, avižinių dribsnių košę reikėtų valgyti ant tuščio skrandžio. Ją galima pagardinti prieskoniais, pavyzdžiui: cinamonu, muskatu, imbieru, kardamonu. Košę galima valgyti nuo 3 iki 5 kartų per dieną. Kiek suvalgyti košės per dieną priklauso nuo individualių žmogaus savybių ir organizmo poreikių. Būtina laikytis valgymo režimo ir gerti daug, negazuoto ir nesaldinto vandens (apie 1,5 ar 2 litrus).

 

Ilgiau nei dieną ar dvi laikytis mono dietos nerekomenduojama, nes avižinių dribsnių košėje esantys fitinai kliudo organizmui įsisavinti kalcį. Todėl po to reikia mitybą pradėti pildyti kitais maisto produktais. Pavyzdžiui, košę pagardinti medumi, riešutais, džiovintais vaisiais, šviežiomis uogomis bei nesaldžiais vaisiais (obuoliai, abrikosai, kiti vaisiai, išskyrus bananai). Taip pat galima gerti ne tik tyrą vandenį, bet ir liesą jogurtą arba kefyrą, žaliąją arbatą, skiestas, nesaldintas daržovių sultis.

 

Po 7 – 8 dienų avižinės košės dietos, jau turėtų matytis pirmieji sulieknėjimo požymiai. Tačiau tęsti mitybą tokią, kokia ji buvo praėjusią savaitę, nerekomenduotina. Dabar dietą reikėtų papildyti virta vandenyje ar garuose žuvimi ir paukštiena. Į avižų košę galima įpilti porą šaukštelių alyvuogių ar linų sėmenų aliejaus.

 

Kad numesti kilogramai negrįžtų, reikia pakoreguoti kasdieninę mitybą. Iš jos reikėtų išbraukti riebią mėsą, rūkytus, sūdytus, marinuotus maisto produktus, dešreles, duonos gaminius, šokoladą ir saldumynus.

 

Ne visi žmonės gali laikytis šios dietos. Ši dieta gali pakenkti asmenims, kurie yra alergiški avižoms. Taip pat tiems, kurie serga lėtinėmis kepenų ir tulžies pūslės, širdies ligomis ir kenčia nuo vidurių užkietėjimo. Avižinių dribsnių dietos, kaip ir jokios kitos, negalima laikytis nėščioms ir krūtimis maitinančioms moterims.

 

Kai kurie mitybos specialistai mano, kad laikytis šiek tiek drastiškos avižinių dribsnių košės dietos neverta. Tačiau tai yra labai vertingas valgis, puikiai tinkantis pusryčiams. Amerikiečių mokslininkai vienai grupei tiriamųjų pusryčiams duodavo avižinių dribsnių košės, kitai – greitai paruošiamų dribsnių. Abejose grupėse pusryčių energinė vertė buvo tokia pati – 363 kcal. Paskui tyrėjai respondentų vienodais laiko intervalais klausinėjo apie sotumo jausmą. Tie, kurie pusryčiams valgė avižinių dribsnių košės, jautė mažesnį alkį nei kiti, net praėjus keturioms valandoms po pusryčių. Tyrėjai mano, kad tokie rezultatai galėjo būti, nes avižiniai dribsniai yra didesnio tankio nei pagal specialias technologijas paruošti dribsniai, ir turi daugiau sotumo jausmą užtikrinančių skaidulų.

 

Nors tradicinių avižinių dribsnių košę virti reikia ilgiau, tačiau ji yra kur kas naudingesnė. Be to, šiuose dribsniuose nėra cukraus, kurio itin daug perdirbtuose. Net jei pasaldinsite košę medumi, uogiene ar kitais saldikliais, vis tiek joje bus mažiau cukraus nei populiariausiuose dribsnių mišiniuose.