Atlikta VšĮ „Kretingos maistas“ ir UAB „Pontem“ apklausa tėvelių, kurių vaikai valgo mokyklose, o šios įstaigos organizuoja maitinimą tose ugdymo įstaigose. Apie vaikų maitinimą mokyklose apklausus daugiau nei 400 tėvelių rezultatai nustebino.

 

pietus

 

Net 87 proc. apklaustųjų teigia, kad vaiko mityboje svarbu, jog maistas būtų turtingas maistine verte, o ne menkavertis, kad vaikui suteiktų sotumo jausmą ir dėl to jis būtų žvalus ir energingas visą dieną. Primename, kad nuo 2016 sausio 1 d. vaikų ugdymo įstaigose pateikiamuose patiekaluose ir gėrimuose sumažintas pridėtinio cukraus kiekis iki ne daugiau kaip 5 g/100 gramų, o druskos iki 1 g/100 gramų. Paklausus tėvelių, ar pritaria tokiam Sveikatos apsaugos ministerijos teisės akto pakeitimui dėl cukraus ir druskos ribojimo patiekaluose, – 75 proc. pritaria, 24 proc. nepritaria, o 1 proc. nežino.  Tie patys tėveliai komentaruose teigia, kad druskos ir cukraus kiekis turi būti ribojamas, bet maistas neturi būti beskonis, nes vaikas jo nevalgys. Daugelis tėvelių atsako, kad namuose ribojamas druskos ir cukraus kiekis, bet iki tiek, kad dar, pasak jų, būtų skanu (pavyzdžiui, arbatos be cukraus negeria, todėl duodama tik saldinta).

 

Sveikatai palankaus maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė teigia, kad vaikas niekada ir negers nesaldžios arbatos, jei jo natūralus skonis išderintas. Ar mes suvalgę torto su A4 formato sudėtimi ir po to paragavę obuolio pasakysime, kad obuolys skanus – tikrai ne. Su gausiai cukraus ir druskos pripildytais maisto produktais mes išderiname savo ir savo vaikų natūralų skonio suvokimą ir tampame rafinuoto skonio sistemos vergais. Skanu tik tai, kas stipriai saldu ar sūru. Maistas, žinoma, turi turėti skonį, kvapą, aromatą, patrauklų pateikimą ir tai galima pasiekti natūraliomis prieskoninėmis žolelėmis, prieskoniais ir tinkama konsistencija bei pateikimu patiekalo. Tik reikia suvokti, kad toks maistas nebus „rafinuotai skanus“.

 

Maisto technologe R.Bogusiene

Tėveliai, ugdymo įstaigų personalas, kiti suaugusieji, auginantys/ maitinantys vaikus, turėtų suprasti, kad šiais laikais sergama ne nuo bado, o nuo maisto pertekliaus ir menkaverčio maisto. Vaiko sveikatai geriau, kad jis mažiau suvalgytų, o ne valgytų daugiau, bet menkaverčio maisto. Į maistą turime žiūrėti kaip į vertingų maistinių medžiagų šaltinį, padedantį vaikams augti sveikiems ir energingiems, o ne tik kaip į sotumą patenkinančią priemonę. Jei ugdymo įstaigose mažinamas cukrus ir druska, tai turi vykti ir namuose. Juk jei arbata mokykloje geriama su puse šaukštelio cukraus arba nesaldinta, o namuose su 2 šaukšteliais, tai, žinoma, mokykloje bus neskanu. Kuriuo atveju sveikatai palankiau, turbūt aišku kiekvienam?!

 

32 proc. tėvelių pritaria, kad valstybė kontroliuoja vaikų maitinimą, tačiau 46 proc. teigia, kad turėtų būti atsižvelgiama į tėvų pageidavimus, 22 proc. nežino, kaip yra geriau.

 

Pasak R. Bogušienės, tėvelių nuomonė yra svarbi, bet daug svarbiau ne nuomonė, nes ji skiriasi ir vienoje mokykloje vieni tėveliai gali reikalauti picų su bulvių traškučiais, kiti veganiško maisto, treti sveikuoliško daržovių troškinio. Sveikatai palankaus maisto technologė ir mitybos specialistė mano, kad turi būti suburta kompetentinga maisto technologų, sveikatos specialistų, dietistų, tėvelių atstovų, vaikų maitinimo organizatorių, ugdymo įstaigų personalo komanda, kurianti bei įgyvendinanti kompleksinį mitybos raštingumo didinimą visoje bendruomenėje, kurianti receptus/ technologines korteles ir tai raginanti taikyti ne tik mokyklose bei darželiuose, bet ir namuose. Tik kompleksinis mitybos ugdymas visos bendruomenės ir vienodumas maisto raciono namuose ir ugdymo įstaigose gali sulaukti teigiamų rezultatų vaikų sveikatos prasme ir mitybos sąmoningume vaikams užaugus ir priimant sprendimus patiems. Tačiau vaikai valgo ne tik namuose, mokyklose, bet ir viešojo maitinimo įstaigose, perka prekybos centruose, kur pastaruose gali įsigyti maisto, kuris nėra palankus jų sveikatai, bet galimas įsigyti vaikams. Kiti maisto produktai nors patraukliai vilioja vaikus tarsi tai sukurta jiems, bet deja dažniausiai pagamintas nesilaikant sveikatai palankaus maisto produktų kriterijų.

 

sveikatai_palankus

Tėvelių klausta koks Jų vaiko patiekalas turi būti mokyklos valgykloje, kad jam nekiltų poreikis eiti į prekybos centrus, kioskus pirkti greito maisto, bulvių traškučių, kavos ir pan.? Atsakymai dviprasmiški. Iš vienos pusės tėveliai nori, kad mokyklose būtų picų, šokoladinių bandelių, mėsos kepsnių, varškės gaminių, blynelių, makaronų su vištiena, blynų, sūrelių. Iš kitos pusės, tėveliai pasiūlė, kad mokyklose būtų mažiau bandelių, dešrelių, saldžių gėrimų, daugiau picų, submarinų, iškeptų bandelių. Taip pat atsirado tėvelių pageidavimų didesnės maisto įvairovės, vegetariškų patiekalų, didinti porcijas, padažus pateikti atskirai ir juos mažinti, nepilti ant patiekalo padažų.

 

„Akivaizdu, kad tik kompetentingi vaikų maitinimo specialistai, teisės aktų kūrėjai gali spręsti apie vaikų maitinimą ugdymo įstaigose, nes kai kurių tėvelių pasisakymai rodo žemą mitybos raštingumą. Džiaugiuosi, kad iniciatyvos „Sveikatai palankus ugdymo įstaigų tinklas“ partneris VšĮ „Kretingos maistas“, UAB „Pontem ir UAB „Lidl Lietuva“ palaiko mūsų idėją, kurią įgyvendina VšĮ „Sveikatai palankus“, vykdyti kompleksinį mitybos raštingumo didinimą ir švietimą bendruomenėse, sveikatai palankesnių patiekalų įvedimą mokyklose ir darželiuose, nes tik taip galime suvienodinti vaikų maitinimą namuose ir ugdymo įstaigose ir pasiekti geriausių rezultatų vaikų sveikatos labui“, – sako direktorė VšĮ „Sveikatai palankus“ ir iniciatyvos įkūrėja R. Bogušienė.

 

„Mitybos įpročiai susiformuoja dar vaikystėje. Manome, kad pirmiausia tuo turi rūpintis moksleivių tėvai. Kuo anksčiau pradėsime vaikams formuoti sveikos mitybos įpročius, tuo geresnių rezultatų galime tikėtis ateityje. Palaikome VšĮ ,,Sveikatai palankus“ socialines iniciatyvas, nes jos tikslai sutampa su mūsiškėmis: vykdo visos ugdymo bendruomenės – vaikų, tėvelių, pedagogų – kompleksinį švietimą sveikos mitybos tematika“, – teigia VšĮ „Kretingos maistas“ mitybos skyriaus vadovė Aldona Blyžienė.

 

Kovo 30 d. Radviliškyje, Lizdeikos gimnazijoje, (Lizdeikos g. 6C) vyks nemokamas seminaras „Sveikatai palanki vaikų mityba“.

 

Lektorė – sveikatai palankaus maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

 

Dalyviai – Radviliškio miesto tėveliai, vaikų maitinimo organizatoriai, dietistai, virėjai, ugdymo įstaigų personalas – ne tik praplės požiūrį į sveikatai palankią vaikų mitybą, bet ir degustuos paprastus, bet sveikatai palankius patiekalus.

 

Dėkojame renginio partnerio VšĮ „Kretingos maistas“ darbuotojams, vaikų maitinimo organizatoriams, kurie rūpinasi vaikų maitinimu ne vienoje Radviliškio mokykloje.

 

Parengė: VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė, tel. 8 645 17 472, raminta.bogusiene@sveikataipalankus.lt.