Meilę japonų virtuvei liudija gausybė sušių restoranų, kurių kasmet tik daugėja. Tad laikas išsiaiškinti, ar sušiai ir kiti suktinukai yra tokie pat naudingi, kaip ir skanūs, ir ar jie gali mums pakenkti?

 

sušiai

Japoniško maisto nauda sveikatai

 

Švieži ir tinkamai paruošti suktinukai bei sušiai – sveikas ir maistingas patiekalas. Viename iš pagrindinių jo komponentų – jūros žuvyje – yra daug vitaminų ir mineralų. Valgydami sušius su tunu, unguriu, lašiša, galite būti tikri, kad jūsųų organizmas gauna pakankamą kiekį nesočiųjų riebalų rūgščių. Naudingą šio japonų kulinarinio ingrediento poveikį gali tik girti:

 
  • veikliosios medžiagos riebiose jūrinėse žuvyse daro kraujagysles elastingesnes, gerina širdies veiklą;
  • stiprina sąnarius ir imunitetą;
  • normalizuoja kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje;
  • gerina atmintį ir smegenų veiklą;
  • lėtina organizmo senėjimo procesus.
 

Antra pagal svarbumą sušių ir suktinukų sudedamoji dalis yra ryžiai. Juose yra daug vitaminų B, E ir PP, mangano, kalio, fosforo, geležies, vario, seleno ir cinko. O dėl skaidulų kiekio šios kruopos gerina virškinimo veiklą.

 

Sušiai vyniojami į Nori jūros dumblius, kuriuose yra jodo, retinolio, organizmui naudingų vitaminų C ir E.

 

Sušiams skirtų prieskonių trijulė – aštrūs pipirkrieniai (vasabiai), išskirtinio skonio marinuotas imbieras ir sūrus sojų padažas – pasižymi antiseptiniu, antibakteriniu ir imuninę sistemą stimuliuojančiu poveikiu, teigiamai veikia nervų sistemą, veikia kaip antioksidantai ir antidepresantai.

 

Sušiai ir suktinukai yra priskiriami dietiniam maistui: žuvis ir ryžiai greitai pasotina organizmą, o kalorijų kiekis juose nėra itin didelis – vidutiniškai 150 kcal 100 gramų patiekalo.

 

Ar sušiai gali pakenkti?

 

Kaip dažnai nutinka, kad tai, kas naudinga, taip pat gali padaryti didelę žalą organizmui. Sušiai ir kiti japoniški suktinukai – ne išimtis.

 
  • Pagrindinis sušių pavojus – žalia žuvis, kurioje gali būti lervų ir parazitų kiaušinėlių. Gindami sušius galime sakyti, kad žuvis mums pristatoma atšaldyta, o tai gerokai sumažina užsikrėtimo žarnyno parazitais ir bakterijomis riziką, tačiau jos visiškai nepašalina. Tačiau atšildyta žuvis greitai genda.
  • Kitą pavojų neša taip pat žuvys – jose randama gyvsidabrio. Tunai ir kiti ilgaamžiai jūros plėšrūnai savo kūno audiniuose gali sukaupti didelį sunkiųjų metalų ir kitų pavojingų medžiagų kiekį.
  • Nori jūros dumbliai, kaip jodo šaltinis, gali būti pavojingi dideliais kiekiais ir gali sukelti skydliaukės sutrikimus, o tai gali sukelti rimtų pasekmių ir ligų, todėl paros sušių norma turėtų neviršyti dviejų sušių ritinėlių.
  • Sojų padažas, kaip sušių prieskonis, yra skanus ir malonus vartoti. Tačiau jame yra daug druskos, kuri sulaiko skysčius organizme, nusėda ant sąnarių ir padidina hipertenzija sergančių pacientų kraujospūdį.
  • Sušiai ir suktinukai gali sukelti alergiją. Tai gali būti individualus ingredientų (žuvies, egzotiškų produktų) netoleravimas, taip pat reakcija į dažiklius ir konservantus, kurių gamintojai deda į sojos padažą.
 

Kas neturėtų valgyti sušių:

 
  • nėščios ir žindančios moterys, vaikai,
  • hipertenzija sergantys pacientai,
  • alergiški žmonės,
  • diabetikai (ryžiuose gausu krakmolo).