Antibiotikai maiste
2025-02-21 08:57Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) jau ne vienus metus ragina mažinti antibiotikų vartojimą. Žmonės darosi jiems vis atsparesni. Tai tampa didėjančio visuomenės sergamumo, nesėkmingo gydymo, net mirties priežastimi. Šį atsparumą didina ne tik neatsakingas antibiotikų vartojimas susirgus – tai gali lemti ir maistas. Todėl PSO savo rekomendacijas teikia tiek medikams, tiek maisto, ypač mėsos, gamintojams. Panašu, kad situacija gerėja ne tik Europoje, bet ir Lietuvoje. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis (VMVT), tarp Europos šalių, kuriose mažiausiai parduodama veterinarinių antibiotikų, Lietuva yra penktoje vietoje.
„Be antibiotikų“ ar „užauginta be antibiotikų“?
Ne visada lengva suprasti, ar tikrai perkami mėsos gaminiai yra be antibiotikų. VMVT specialistai sako, kad, pavyzdžiui, vištiena, kurioje būtų antibiotikų, negali atsidurti parduotuvių lentynose. Nors vis dar sklando mitai, kad paukščiai jais girdomi profilaktiniais tikslais, jog nesirgtų ir augtų didesni, tai Europos Sąjungos (ES) šalyse daryti uždrausta. Visgi jiems susirgus, remiantis gyvūnų gerovės reikalavimais, gydyti antibiotikais privaloma. Jei to prireikia, mėsos augintojai skersti gydytus paukščius gali tik po to, kai antibiotikai pasišalina iš jų organizmo. Vis dėlto, nors mėsoje antibiotikų nelieka, gali likti dėl jų mutavusių bakterijų. Jos, patekusios į organizmą, gali didinti žmogaus atsparumą antibakteriniams vaistams. Norint to išvengti, ant mėsos pakuotės reikėtų ieškoti užrašo „užauginta be antibiotikų“. Jis ženklina visiškai kitokios kokybės paukštieną. Vištos buvo tinkamai lesintos ir augintos, todėl nė karto nesirgo tokia liga, kurią būtų reikėję gydyti antibakteriniais vaistais. Leidimą taip ženklinti mėsą gamintojams išduoda tik VMVT.
„Ekologiška“ – nebūtinai užauginta be antibiotikų
Kitas ženklinimas, kuris kartais sutrikdo vartotojus, yra „ekologiška“. Teoriškai taip ženklinta mėsa turėtų būti kokybiškesnė. Šį užrašą naudojantys ūkiai turi naudoti ekologiškus pašarus, užtikrinti gyvūnų gerovės ir aplinkos apsaugos standartus. Tiesa, tai nereiškia, kad tokia mėsa nebus paveikta antibiotikų.Užrašas „ekologiška“ apibrėžia auginimo principus, bet nenurodo, ar mėsa užauginta be antibiotikų. Ekologiška mėsa gali būti paveikta antibiotikų, jei susirgusį gyvulį ar paukštį reikėjo jais gydyti. Žinoma, iki paskerdimo turi praeiti numatytas laikotarpis.
„Be hormonų“, „natūrali“ – tik reklaminiai triukai
Ant šviežios mėsos pakuočių gamintojai kartais naudoja ir tokius užrašus kaip „natūrali“ ar „be hormonų“, kurie iš tiesų nieko nereiškia. Mat paukštininkystėje hormonus naudoti draudžiama visoje ES, o jos teritorijoje veikiantys paukštynai griežtai prižiūrimi ir kontroliuojami. Užrašas „natūrali“ neapibrėžia nieko tikslaus, tik tai, kad šviežioje vištienoje nėra dažiklių ar konservantų.
Ką reiškia užrašas „kaimiška“?
Daugeliui patraukliai atrodo užrašas „kaimiška“. Visgi jis reikšmės turi tik tuomet, jei šalia yra paaiškinimas „lėtai auginta“. „Kaimiška“ labiau reiškia paukščio rūšį ir auginimo sąlygas, o ne kilmės vietą.
Autorius Eglė Stratkauskaitė