Pomidorai yra daugelio tradicinių pasaulio tautų patiekalų dalis. Kodėl jie mums taip patinka? Visų pirma dėl puikaus jų skonio, bet ir dėlto, kad juose esančios medžiagos, padeda išsaugoti sveikatą ir grožį! Pomidoruose gausu vitamino cukrų, organinių rūgščių (citrinų, obuolių, oksalo, gintaro, vyno ir kt.), vitaminų (A, C, B grupės), karoteno ir daugelio kitų labai naudingų medžiagų. Pomidorai yra nepaprastai vertingas dietinis produktas, kuriam beveik nėra apribojimų. Pagal askorbo rūgšties kiekį pomidorai yra arti citrusinių vaisių – citrinos, apelsino, mandarino. Vienoje stiklinėje šviežių pomidorų sulčių yra pusė vitamino C ir karoteno paros dozės (pagal karoteno kiekį pomidorai nusileidžia tik morkoms). Pomidorai itin vertinami dėl juose randamo antioksidanto likopeno. Būtent jis suteikia odai papildomą apsaugą nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio. Be to, šio antioksidanto koncentracija padidėja termiškai apdorojant pomidorus.

 

pomidorai

Aštri pomidorų sriuba su kuskusu ir lęšiais

 
  • 200 g lęšių
  • 150 g kuskuso kruopų
  • Svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • Raudona paprika
  • Aitrioji paprika
  • 500 g pomidorų
  • 1 l vandens
  • Daržovių sultinio kubelis
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Prieskoninių žolelių puošti
 

Gaminimas

 

Nulupti ir smulkiai supjaustyti svogūną ir česnaką. Į puodą įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus ir apkepti svogūnus su česnaku. Supjaustyti aitriąją papriką be sėklų. Suberti prie svogūnų su česnakais ir pakepti 2 min. Verdančiu vandeniu nuplikyti pomidorus, nulupti, smulkiai supjaustyti ir sudėti į puodą. Supilti vandenį, kuriame prieš tai buvo ištirpintas sultinio kubelis, virtus lęšius ir paruoštą kuskusą. Iš paprikos pašalinti sėklas ir supjaustyti juostelėmis ir suberti į sriubą. Paskaninti druska ir pipirais ir virti ant vidutinės ugnies 10 min. Paruoštą sriubą pabarstyti žolelėmis.

 

5 porcijų

100 g apie 190 kcal

Ruošti: 30 min.

 

Pomidorų kokteilis su prieskoniais

 
  • 5 pomidorų
  • Raudona paprika
  • Keli bazilikų lapeliai
  • Druskos pagal skonį
  • 0,5 šaukštelio maltų aitriųjų paprikų
  • Malto cinamono pagal skonį
  • Maltų raudonų paprikų pagal skonį
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
 

Gaminimas

 

Stambiai supjaustyti pomidorus ir papriką, suberti į elektrinį trintuvą, įdėti bazilikų lapelių ir susmulkinti iki vientisos masės. Tada įpilti alyvuogių aliejaus, pagardinti cinamonu, aitriųjų ir raudonų paprikų milteliais, druska. Dar kartą išplakti ir supilti gėrimą į stiklines.

 

2 porcijų

100 g apie 36 kcal

Ruošti: 10 min.

 

Kepti pomidorai su alyvuogių aliejumi

 
  • 600 g vyšninių pomidorų
  • 3 skiltelės česnako
  • Šaukštelis džiovintų prieskoninių žolelių
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 6 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Kelios šakelės petražolių
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Sudėti pomidorus į kepimo indą, užberti smulkintų čenakų skiltelių, druskos ir pipirų, džiovintų prieskoninių žolelių, alyvuogių aliejaus ir pamaišyti. Kepti orkaitėje 20 – 25 min. Keptus pomidorus pabarstyti smulkintomis petražolėmis.

 

4 porcijų

100 g apie 51 kcal

Ruošti: 35 min.

 
Spausdinti