Žinoma kulinarinių laidų vedėja Ilona Juciūtė-Čibirkienė – žavi, charizmatiška, visuomet stilinga ir besišypsanti moteris. Tačiau žinoma moteris neslepia, jog bėgančių metų dar niekam nepavyko sustabdyti, tad su kiekviena diena oda ir kūnas reikalauja vis didesnės priežiūros. Ilona mano, kad geriausi dalykai ateina iš gamtos, tad ir jaunystės šaltinio ji ėmėsi ieškoti viename Lietuvos kurortų.

 

Ilona

Kaip ir kiekvieną šeštadienį, TV3 televizijos žiūrovus iš lovų vers ir kartu keliauti kvies kulinarinių ekspedicijų po Lietuvą laida „Maisto kelias“. Vedėjų trijulė – Ilona Juciūtė-Čibirkienė, Gidonas Šapiro-Bilas ir Dilanas Dampella Gamage – leisis jau į šeštąją trečio sezono kelionę, kurioje aplankys itin svetingą dzūkų kraštą – Alytaus apskritį.

 

Laidos vedėja, kulinarė, receptų knygų autorė ir tinklaraštininkė Ilona Juciūtė tikina, kad maistas jos gyvenime yra neatsiejama dalis ne tik darbe, bet ir kasdienybėje. Moteris mėgsta skanų, kokybišką maistą, o ir pati neslepia negalinti atsispirti įvairiems gardėsiams, saldėsiams ir gurmaniškiems skoniams.

 

„Laikytis dietos mano darbe yra tiesiog neįmanoma, todėl jos ir nesilaikau. Aš labai mėgstu sakyti – arba atrodai kaip nori, arba valgai, ką nori. Visgi, kaip ir kiekviena moteris, aš noriu atrodyti graži. Ir nors manau, kad moters grožis pirmiausiai slypi jos viduje, tačiau išvaizda priduoda be galo daug pasitikėjimo“, – tvirtina Ilona.

 

Moteris atvirauja, jog grožio ritualų jos dienos rutinoje nebūna daug, tačiau Ilona pirmenybę visuomet teikia natūraliems produktams ir džiaugiasi atradusi gamtos galią jaunystei, grožiui ir sveikatai.

 

„Taip, kaip mėgstu ruošti patiekalus iš pačios darže užaugintų produktų, taip pat atidžiai renkuosi ir ką dedu ant savo odos. Neseniai su „Maisto keliu“ lankydamasi Druskininkuose sužinojau, jog druska ir mineralais priturtintas vanduo pasižymi odą valančiomis ir jauninančiomis savybėmis. Labai mėgstu ramiais vakarais prisileisti vonią šilto vandens, įsiberti į ją natūralios druskos ir pasilepinti. Tai ypač padeda po įtemptų filmavimų sumažinti raumenų ir sąnarių skausmus“, – pasakoja žinoma kulinarė.

 

Nuolat televizijos ekranuose matoma moteris tikina, jog dėl įtempto darbo grafiko ne visuomet lieka užtektinai laiko poilsiui. Tačiau Ilona sako radusi išeitį ir be galo pamilusi procedūras sanatorijose, kuomet vos per vieną savaitgalį galima ne tik atgaivinti odą, bet ir sustiprinti sveikatą.

 

„Televizijos pasaulyje egzistuoja didelis stresas ir įtemptas darbo grafikas, ko žiūrovai niekuomet nemato. Dėl to kenčia kokybiškas miegas, prarandi energiją ir produktyvumą. Tačiau atgauti jėgas labai paprastai galima sanatorijose. Gydytojų paskirtos procedūros su natūraliomis medžiagomis, druskomis, purvu pagerina ne tik išvaizdą, bet ir turi itin didelės teigiamos įtakos sveikatai“, – sako Ilona.

 

Kelionė po Druskininkus ir Alytaus gastronominiai perlai 

 

Šį šeštadienį „Maisto kelio“ trijulė rytą pradės ramioje vasaros rezidencija tapusio „Belmonto“ vietoje: šalia tekančios Vilnelės, gaivios rytinės rasos apsuptyje jie mėgausis pikniku. Pasistiprinę visi trys leisis į šeštąją šios vasaros kelionę, šį kartą aplankydami Alytaus apskritį.

 

Ekspediciją jie pradės viename iš labiausiai išpuoselėtų Lietuvos miestų – Druskininkuose. Na, o kas geriau papasakos apie šio kurorto lankytinas vieteles, jeigu ne pats miesto šeimininkas – meras Ričardas Malinauskas. Pasirodo, Druskininkų varde ne veltui minima druska, mat čia nuo seno žmonės vertėsi druskos kasyba.

 

„Mūsų mieste, jo apylinkėse ir po pačiu miestu yra dideli mineralinio vandens, prisotinto druskomis, klodai. Pats sūriausias vanduo – net 56 gramai druskų litre vandens. Tai jau tokio sūrumo, jog gerti jo neįmanoma, tačiau jis yra puikiausiai naudojamas grožio procedūroms. Tačiau keletą kartų pasinaudojus tokiu vandeniu, galima grįžti namo ir būti nepažintam – štai kaip atjaunėja žmonės“, – svetingai svečius priėmęs su šypsena veide pasakos Druskininkų meras.

 

Pabendravę su kurorto šeimininku ir mėgaudamiesi muzikinio šokančio fontano garsais, Ilona, Bilas ir Dilanas išmėgins magiškąsias „Grožio šaltinio“ gydomąsias galias ir pradės kelionę Druskininkų gastronominio žemėlapio keliu.

 

Pirmoji stotelė – restoranas „Mosso“, kur juos svetingai pasitiks šeimininkė Eglė, o ant stalo nuguls įspūdingai atrodančios ir itin gardžios vaišės: keptos cukinijos su pistacijų kremu, gurmaniškas sterkas su prancūziška bulvių piurė ir specialiu šefo padažu bei desertas – airiška kava su „brioche“ skrebučiu, pagardintu vaniliniu maskarponės kremu.

 

„Kuomet dirigentas išsireiškia sakydamas „poco meno mosso“, tai reiškia „sulėtinam tempą“, todėl šią frazę ir jos reikšmę labai pritaikiau Druskininkams, nes atvažiavus iš didžiųjų miestų, čia iš tikrųjų reikia sulėtinti tą tempą“, – pasakos restorano šeimininkė Eglė Laurinavičiūtė.

 

Antroji stotelė Druskininkų kulinariniame žemėlapyje – egzotiškų skonių oazė, restoranas „Toli Toli“, kuriame galima pasimėgauti graikų, indų, japonų ir kitų tolimų pasaulio virtuvių išskirtiniais skoniais.

 

„Prieš atidarant šį restoraną aš išvykau į Palestiną ir tenai mane labai svetingai ir šiltai sutiko žmonės: kvietėsi į savo namus, dalinosi receptais, stalai buvo gausiai nukrauti vaišėmis, tad sugrįžusi čia norėjau atiduoti duoklę tam žmonių svetingumui – tai, ką gavau aš, norėjau perduoti žmonėms čia, Druskininkuose“, – pasakos restorano įkūrėja Indrė Armalytė.

 

Vedėjai šiame restorane mėgausis būtent iš Palestinos atkeliavusiais mezėskoniais bei žaliąja mačia arbata.

 

„Nesitikėjau, jog būnant Druskininkuose galima surasti tokį restoraną, kuris savo skoniais nukels mane atgal į Šri Lanką, pas mamą“, – įspūdžiais dalinsis Dilanas.

 

Vėliau, keliaudami po Druskininkų urortą, „Maisto kelio“ vedėjai neaplenks ir legendinės vietos – bene nuo 1928-ųjų metų Druskininkų širdyje stūksančio restorano „Kolonada“. Laiko viražuose ši vieta turėjo įvairius amplua – nuo pavėsinės iki valgyklos, tačiau šiandien čia veikia išskirtinio maisto restoranas ir geros muzikos klubas, kasdien lankytojus džiuginantys įvairiausiais gyvo garso koncertais.

 

„Svečių sulaukiame ištisus metus, o smagiausia, kuomet jie sugrįžta ne vienerius metus ir atsiveda kartu savo vaikus, vėliau anūkus ir pasididžiuodami sako, jog čia lankėsi prieš 15 ar dar daugiau metų“, – džiaugsis restorano vadovas Jonas Janutis.

 

Šiame legendiniame restorane Ilona, Bilas ir Dilanas ragaus salotas su burokėlių karpačio ir burata sūriu bei kepto vilkešerio. Sočiai pasistiprinę, „Maisto kelio“ bičiuliai vyks į paskutinį kulinarinį tašką Druskininkų centre – restoraną „Velvetti“.

 

Čia restorano šeimininkas pakvies savo akimis pamatyti, kaip gimsta jų patiekalai bei paragauti tradicinės dzūkiškos grikinės „bapkos“ bei ką tik iš kepsninės ištrauktos, pagal specialų šefo receptą gamintos kiaulienos. Miesto meras R. Malinauskas taip pat atvyks į šį neeilinį maisto gamybos ritualą ir pademonstruos savo kulinarinius gebėjimus, apie kuriuos Druskininkuose jau  sklando legendos.

 

„Startavome prieš aštuonerius metus kaip desertinė, kur buvo galima atrasti įvairių desertų ir saldumynų. Laikui bėgant supratome, kad mums čia labai patinka ir jog norime augti“, – pasakos restorano šeimininkas ir virtuvės šefas Remigijus Žižys.

 

Pasigrožėję išpuoselėta Druskininkų gamta ir atradę dar neragautų skonių Ilona, Bilas ir Dilanas nuvyks į čia pat esančią, jau beveik pusšimtį gyvavimo metų skaičiuojančią „Eglės“ sanatoriją, kurioje neatsispirs pagundai pasimėgauti baseinų ir pirčių malonumais bei atrasti vandens gydomąsias galias.

 

„Esminis skirtumas tarp sanatorijų, reabilitacijos centrų ir SPA yra tai, kad sanatorijose dirba daug daugiau medicininio personalą, daugiau dėmesio skiriama medicinai, gydymui, kiekvieną procedūrą individualiai parenka gydytojas pirmojo vizito metu. Nors SPA dažniausiai yra atsipalaidavimo ir malonumų vieta, tačiau tą patį galima pajausti ir būnant sanatorijoje. Tik, pavyzdžiui, sanatorijoje atliekami masažai nėra vien tik dėl malonumo, bet turi aiškią gydomąją paskirtį, padėsiančią ištaisyti turimas problemas“, – pasakos „Eglės“ sanatorijos generalinis direktorius Artūras Salda.

 

Po poilsio kūnui bei sielai Ilonos, Bilo ir Dilano lauks gardūs pietūs kartu su sanatorijos vadovu išpuoselėtos gamtos ir aplinkos fone.

 

Pažinę Druskininkų kurortą laidos keliautojai leisis į kelią link Dzūkijos sostinės Alytaus ir šio miesto centre apsilankys restorane „Dzūkų svetainė“. Ne veltu sklinda kalbos apie dzūkų svetingumą, mat vos tik atvykus, stalą nuklojo gausios vaišės: gaivus ir sveikas žaliasis kokteilis, ryžių popieriaus suktinukai, Benedikto kiaušinis su lašiša bei salotos su tuno filė. Na, o po užkandžių trijulė skanaus bulvinių blynų, ant grilio ruoštos sprandinės kepsnio, vištienos šnicelio bei makaronų su jūros gėrybėmis.

 

„Kadangi esame centre, mus aplanko visokie klientai. Vieni ateina tik dėl bulvinių patiekalų, tačiau kiti pusryčius pradeda su mūsų ruoštu Benedikto kiaušiniu ar dienos pietų metu užbėga pasistiprinti vietnamietiškais suktinukais. Mūsų meniu platus, kad turėtume ką pasiūlyti visiems“, – pasakos restorano šeimininkė Alma Latauskienė.

 

Kad ir kokie sotūs būtų laidos vedėjai, tačiau desertams visuomet yra antras skrandis, tad vaišes vainikuos naminiai ledai su alaus sirupu ir duonos traškučiais bei morengo pyragas „Pavlova“.

 

Na, o po itin turiningos tiek kūnui, tiek sielai kelionės po Alytaus apskritį, Ilona, Bilas ir Dilanas sugrįš į vasaros rezidenciją ir pratęs įspūdžius smalsaudami, kaip ruošiami legendiniai „Belmonto“ šonkauliukai.

 

„Ilgai galvojome, kokią krosnį čia pastačius, tad radome auksarankį kalvį iš Telšių, kurio pusės metų darbas dabar ir stovi mūsų restorane. Ir kiek mes žinome, tokiu būdu Baltijos šalyse daugiau niekas nekepa šonkaulių“, – pasakos poilsio ir pramogų centro „Belmontas“ vadovas Paulius Sinkevičius.

 

Kulinarinių kelionių gidas „Maisto kelias“ tęsią savo tradiciją ir trečią kartą leidžiasi į kelią po Lietuvą. Žiūrovų pamilta vedėjų trijulė – šefė Ilona Juciūtė-Čibirkienė, grupės ŽAS narys Gidonas Šapiro-Bilas ir virtuvės šefas iš Šri Lankos kilęs Dilanas Dampella Gamage žada dar daugiau naujų skonių, nepamirštamų patirčių ir aplankytų objektų, mat šiemet laida sugrįžo dvigubai ilgesnė, tad žiūrovai naujajame sezone išvys dar daugiau gražiausių šalies kampelių.

 

„Maisto kelias“ – šeštadieniais 9:30 val., per TV3 televiziją!

 
Nuotraukų autorystė: tomasfoto.lt