Ar blogi sapnai naktį neleidžia užmerkti akių? Košmarai kamuoja ne tik vaikus, bet labai dažnai – ir suaugusiuosius. Beveik 70 % suaugusių asmenų sapnuoja košmarus, o 30 % pabunda naktį išpilti šalto prakaito, susapnavę blogą sapną, bent kartą per mėnesį. Pirmiausia reikia išsiaiškinti, kodėl kyla košmarai ir rasti būdų, kaip miegoti geriau. Miego trūkumas dėl nuolatinių košmarų gali būti rimta problema, jei nėra kontroliuojama.

 

kosmarai

Suaugusių asmenų košmarus gali sukelti tam tikri vaistai, genetika, degeneracinės neurologinės ligos, pavyzdžiui, Alzheimeris, aitrus maistas prieš miegą, traumuojanti dabartis, negyjančios praeities žaizdos, neseni įvykiai, kurie yra neaiškūs, kelia pavojų ir baimę dėl sveikatos, saugumo ar klausimo, kas jūs esate iš tiesų.

 

Žmonės, kurie dieną patyrė daug streso, emocijų, turi didesnę tikimybę, kad patirti jausmai naktį taps košmaru. Ypač jautrūs ir atviri asmenys, kuriems riba tarp to, kas realu, ir kas yra išgalvota, yra labai plonytė, gali sapnuoti košmarus, kuriuose susipina realybė ir fantazija.

 

Košmaras – tai disfunkcinis sapnas. Pavyzdžiui, jeigu patyrėte automobilio avariją, iš karto galite nesugebėti apdoroti visų negatyvių emocijų, kurios kilo dėl nelaimės kelyje. Baimė, pažeidžiamumo jausmas ir mirtingumas apstulbina ir kelia sumišimą. Todėl kurį laiką gali naktį aplankyti košmarai, kol smegenys dirba, apdoroja informaciją ir jausmus. Tačiau tai neturi trukti amžinai: smegenys turi užbaigti savo veiksmų grandinę ir nebesiųsti signalo sapnuoti košmarus.

 

Košmarai – tai vidinis šauksmas, kad žūtbūt reikia rasti problemų sprendimą, išmokti iš naujo gyventi net po didelių traumų. Retkarčiais susapnuoti košmarą yra normalu ir nieko baisaus. Tačiau jie neturėtų aplankyti kas naktį, vėl ir vėl. Jeigu taip yra, būtina ieškoti būdų, kaip situaciją pakeisti.

 

Suaugusiųjų košmarai – tai per didelės apkrovos ženklas. Galima pasitarti su šeimos gydytoju, psichiatru arba terapeutu, jeigu sergate depresija, jeigu sapnai dažnai kartojasi arba jeigu suprantate patys, kad sapnai primena kai kuriuos nemalonius įvykius praeityje (jeigu atsiminimai apie patirtus išgyvenimus trukdo dabartiniam gyvenimui). Laimei, yra būdų, kaip suvaldyti sapnus ir nebesapnuoti košmarų!

 

4 patarimai, kaip suaugusiems žmonėms atsikratyti košmarų:

 
  • Atpažinti, kad sapnuojate košmarą. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad tai neįmanoma, bet tai yra netiesa. Pirmiausia prieš eidami miegoti jau nusiteikite, kad sustabdysite blogą sapną, jei toks aplankys. Gali prireikti kelių bandymų, tačiau galiausiai suprasite, kaip tai daroma ir košmarai nesitęs, regis, visą amžinybę.
 
  • Sustabdyti sapną. Norite tikėkite, norite ne, bet jūs galite sustabdyti sapną – dažnai paprasčiausiai atpažįstant, kad yra sapnas, kurį regite, yra blogas.
 
  • Pakeisti sapnų pabaigą. Pabandyti tai, kas yra negatyvu paversti į tai, kas yra pozityvu. Jums gali reikėti prabusti, kad tai padarytumėte, tačiau galiausiai sugebėsite parašyti geresnę sapno pabaigą sapnų dienoraštyje.
 
  • Vesti sapnų dienoraštį. Šalia lovos laikyti dienoraštį, kuriame pabudę kiekvieną rytą galėsite užrašyti visus per naktį susapnuotus sapnus, ne tik košmarus. Vėliau periodiškai perskaitykite labiausiai nerimą keliančių sapnų aprašymus ir pabandykite suprasti priežastis, kodėl jie taip liūdina, gąsdina ir skaudina.