Darbas užima didžiausią gyvenimo dalį. Svarbu mokėti ne tik pasinerti į darbus, bet ir nusistatyti ribas, kur baigiasi profesinė veikla ir prasideda asmeninis gyvenimas ir nepainioti šių dviejų sričių. Pasitikrinkite, ar darbas nepatenka bent į vieną iš šių gyvenimo sričių. Jeigu taip, metas kažką keisti!

 

darbas

5 dalykai, kurių negalima aukoti dėl darbo:

 
  • Poilsio. Ilsėtis yra taip pat svarbu, kaip ir dirbti. Jeigu reikia mokytis, tobulėti savarankiškai, dirbti namuose, reikėtų paskirstyti po lygiai laiką darbui ir laisvalaikiui. Poilsis svarbus dėl geros sveikatos, norint išlikti jaunatviškiems, gyvybingiems ir kad normaliai funkcionuotų smegenys. Poilsio trūkumas gali visų pirma atsiliepti darbų kokybei – nuo sumažėjusio produktyvumo iki visiško perdegimo.
 
  • Individualumo. Net jeigu jūsų darbas yra toks geras, kad vos paminėjus apie savo profesiją, visiems kyla pavydas, pagalvokite: kas jus apibūdina kaip žmogų? Be darbo mes privalome dar turėti pomėgių ir hobių, kurie teiktų malonumą, pasibaigus darbo valandoms. Be to, jeigu laikinai atsitrauksite nuo karjeros darymo, viskas nesugrius per sekundę. Atvirkščiai grįšite pailsėję ir kupini naujų minčių.
 
  • Padorumo. Slaptos intrigos, apkalbos, konkurencija ir didesnės algos vaikymasis – beveik kiekvieno biuro darbuotojo kasdienybė. Kartais išvengti dalyvauti tokiose biuro lenktynėse ir nelabai švariuose žaidimuose būna praktiškai neįmanoma. Geras vadovas vertina darbuotojų profesines savybes labiau negu intrigas, kuriamas prieš konkurentus. Net jei vadovas yra kvailas ir komandoje daugiau intrigantų negu normalių žmonių, geriau išlikti ramiems ir sąžiningiems darbe negu kiekvieną dieną kamuotis dėlto, kaip gavote naujas pareigas.
 
  • Asmeninio augimo. Net jei vieta yra gera, reikėtų retkarčiais savęs paklausti, ar darbas, kurį atliekate, išmoko ko nors naujo, padeda jums vystytis ir augti. Geras atlyginimas ne visada yra lemiamas veiksnys, nusakantis gerą darbo poziciją. Jeigu metų metus dirbsite tą patį darbą, kuris neskatins asmenybės augimo, ilgainiui net gali kilti depresija, perdegimas, visiška apatija tam, ką darote.
 
  • Šeimos. Geriausia užmiršti darbą, iš karto, kai peržengiate namų slenkstį. Gali būti, kad namie norėsis ir toliau aptarti darbe kilusias problemas su kolegomis ir bandyti jas spręsti, tačiau taip elgiantis nukentės brangiausi ir artimiausi žmonės. Šeimai reikėtų visada rasti laiko ir jai skirti pirmenybę net tada, kai dirbate. Žinoma, tuo piktnaudžiauti taip pat nederėtų. Svarbu išlaikyti balansą.