Nuo tada, kai pradėjo auginti naminius paukščius, žmonės vartoja maistingus kiaušinius. Jie ilgą laiką buvo vaisingumo ir atgimimo simboliais. Kiaušiniui tenka svarbus vaidmuo tiek religijos, tiek kulinarijos istorijoje. Krikščionybėje marginti kiaušiniai tapo neatsiejama šv. Velykų dalimi. Kiaušinių rūšių yra daugybė, tačiau populiariausi – vištų, o gurmanai renkasi ančių, žąsų ir putpelių kiaušinius.

 

"putpelių kiaušiniai"

  • Putpelių kiaušiniai yra panašaus skonio kaip vištų, tačiau yra labai mažyčiai (penki putpelių kiaušiniai sveria maždaug tiek pat, kiek vienas vištos kiaušinis) ir dailiai taškuoti, todėl juos mėgsta gurmanai. Kiaušinių lukštų atspalvis gali būti nuo tamsiai rudos, iki melsvos ir baltos. Putpelių kiaušiniai gali būti kietai išverdami ir patiekiami su jūros druska arba valgomi žali, siekiant išsaugoti daugiau naudingų maistinių medžiagų, net su visais lukštais.
 
  • Putpelių kiaušiniuose yra dvigubai daugiau vitaminų A ir B2 negu vištų kiaušiniuose. Vitaminas A atlieka daug funkcijų: gerina regėjimą, yra svarbus genų transkripcijai, vaisiaus vystymuisi ir reprodukcijai, kaulų metabolizmui, odos ir ląstelių sveikatai, antioksidantų veikimui. Vitamino B2 arba riboflavino trūkumas paprastai pasireiškia trūkinėjančiais lūpų kampučiais, jautrumu šviesai ir dermatitu (išsausėjusia, pleiskanojančia oda), paraudusiomis akimis. Tad viso to galima išvengti valgant putpelių kiaušinius.
 
  • Putpelių kiaušiniuose yra daugiau fosforo ir kalcio negu vištų kiaušiniuose. Moterims ir vaikams ypač reikia daugiau kalcio, būtino sveikiems ir stipriems kaulams bei dantims. Fosforas yra gyvybiškai svarbus mineralas (inkstų funkcijai, raumenų veiklai, normaliam širdies ritmui, nervų sistemos veiklai).
 
  • Jau tūkstančius metų putpelių kiaušiniai naudojami kaip gydantis maistas. Kinų medicina siūlo vartoti putpelių kiaušinius, sergant sloga, astma, šienlige ir odos ligomis. Putpelių kiaušinių neretai dedama į veido ir plaukų priežiūros produktus.
 
  • Putpelių kiaušiniai gali padėti greičiau pasveikti po įvairių traumų. Manoma, kad putpelių kiaušiniai gali padėti greičiau atgauti jėgas po insulto ir sustiprinti širdies raumenis. Kai kurie pacientai teigia, kad išsigydė skrandžio opas ir gastritą, vartodami putpelių kiaušinius. Taip pat tikima, kad šių paukščių kiaušiniai gali sumažinti vėžio ir diabeto riziką.
 
  • Putpelių kiaušiniuose yra „gerojo“ (HDL) cholesterolio, kuris mažina uždegimą, širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
 
  • Putpelių kiaušiniai detoksikuoja, šalina sunkiuosius metalus iš organizmo ir kitas toksines medžiagas iš kraujo. Taip pat jie gali padėti atsikratyti kepenų, tulžies pūslės ir inkstų akmenų.
 
  • Putpelių kiaušiniai paprastai nesukelia jokių alerginių reakcijų. Ovomukoidas – kiaušinių baltymas – yra pagrindinė sudedamoji alergiją mažinančių vaistų medžiaga, todėl jį organizmas gali tiesiogiai pasisavinti iš putpelių kiaušinių. Reguliariai vartojant putpelių kiaušinius sustiprės imuninė sistema, gražiau atrodys oda ir pagerės bendra savijauta. Naudingosios putpelių kiaušinių medžiagos padės išvalyti organizmą iš vidaus, o tai atsispindės ir išorinėje išvaizdoje.
 
  • Putpelių kiaušiniai teigiamai veikia daug įvairių kūno sistemų. Jie aprūpina organizmą lengvai įsisavinamu kalciu, stiprina imuninę sistema ir kelia hemoglobino lygį.
 
  • Putpelių kiaušiniai gerina vyrų seksualinę sveikatą, prostatos veiklą ir aprūpina ją reikalingais mikroelementais: baltymais, fosforu ir vitaminais. Reguliariai vartojant putpelių kiaušinius stiprinama vyrų potencija. Daug stipriosios lyties atstovų vartoja abejotinos vertės vaistus ir žoleles iš tolimų kraštų, net neįtardami, kad trokštamo rezultato gali pasiekti, vartodami visiems prieinamus putpelių kiaušinius.
 
  • Putpelių kiaušinius galima valgyti virtus, keptus, bet taip pat ir žalius. Įdomu tai, kad valgant putpelių kiaušinius nėra rizikos užsikrėsti salmonelėmis, nes putpelių kūno temperatūra yra kur kas aukštesnė negu vištų. Be to, jie negali būti užkrėsti salmonelėmis, nes juose yra fermento lizocimo. Lizocimas naikina bakterijas. Daugelis sveikatos specialistų rekomenduoja putpelių kiaušinius vartoti žalius, su lukštais arba labai trumpai apvirti (ne ilgiau nei 30 sekundžių), kad trynys išliktų žalias. Aukštoje temperatūroje žūsta daugelis vertingų medžiagų.
 
  • Putpelių kiaušiniai labai maži, todėl jų galima suvalgyti daugiau negu vištų kiaušinių. Tačiau nerekomenduojama suvalgyti daugiau negu 20 per dieną. Jeigu per dieną suvartojami 5 putpelių kiaušiniai, taip pat reikėtų sumažinti vitamino A turtingų maisto produktų suvartojimą (morkų, žuvų taukų). Įprastinė dienos norma suaugusiam žmogui – 3 – 5 putpelių kiaušiniai. Juos geriausia valgyti per pusryčius.
 
  • Nors putpelių kiaušinių skonis panašus į vištų kiaušinių, tačiau teigiama, kad jų skonis sodresnis, labiau išsiskiriantis, šiek tiek sviestinis. Taip yra dėlto, kad juose yra daugiau mikroelementų, suteikiančių skonį. Putpelės minta vabzdžiais, sėklomis, žolėmis, ankštiniais augalais, randamais laukinėje gamtoje. Putpelių kiaušinių lukštas yra saugesnis negu vištų kiaušinių, nes po kietu lukštu susiformuoja tvirtesnė membrana. Dėl membranos į kiaušinio vidų sunkiau patekti bakterijoms.  Putpelių kiaušiniai gražūs, skanūs ir sveiki. Tai viena geriausių gamtos dovanų mums!