Ar galima nereikalingas, netinkančias ir nepatinkančias dovanas perdovanoti? Galbūt geriau būtų tokias dovanas tiesiog paaukoti tiems, kuriems jų labiau reikia. Pavyzdžiui, gavus tokią pačią knygą galbūt būtų geriau padovanoti bibliotekai ir pan.? Tačiau jei dovana yra vertinga ir tikrai pradžiugintų kitą, labiau nei jus patį, kodėl jos neperdovanojus? Tik šiuo atveju reikia elgtis itin atsargiai, panaikinti visus įrodymus, kad ši dovana kažkada jau buvo dovana…

 

"perdovanojimas"

8 patarimai, kaip perdovanoti dovanas be gėdos jausmo:

 
  • Net gavus nepatinkančią, nereikalingą dovaną nepamiršti padėkoti. Net jei dovaną įteikęs žmogus prašovė pro šalį, jis vis tiek stengėsi įtikti, galvojo apie jus ir rinko dovaną. Nesvarbu, kokia tai dovana, tačiau niekada nereikia pamiršti padėkoti. Kartais dovanas galima pakeisti parduotuvėje, todėl verta pasiteirauti dovanotojo, kur jis ją pirko.
 
  • Dovanas, kurias planuojama perdovanoti, apklijuoti lipniais lapeliais. Kiekvieną dovaną, skirtą perdovanojimui, apklijuoti lipniais lapeliais. Ant jų parašyta, kas dovanojo šią dovaną ir kokia proga. Kai pasitaikys proga dovaną perdovanoti, šie užrašai padės nesusipainioti ir nepadovanoti dovanos tam pačiam žmogui arba tiems, kurie palaiko artimus santykius su originaliu dovanotoju. Tvarkingai sužymėtos dovanos padės išvengti nejaukių situacijų ir pasiaiškinimų, kodėl nusprendėte perdovanoti dovaną.
 
  • Neperdovanoti dovanų, kurios turi gilią reikšmę. Niekada neverta perdovanoti tokių dovanų, kurios perduodamos iš kartos į kartą (šeimos palikimas), rankų darbų dovanos ir tai, ką artimi giminaičiai arba geriausi draugai galėtų kada nors ateityje paprašyti apsivilkti arba parodyti (brangūs juvelyriniai dirbiniai, kuriuos dovanojo močiutė, šalikėlis, kurį kada nors galėtų paprašyti paskolinti draugas ir pan.).
 
  • Paklausti savęs, ar ši dovana apskritai yra prasminga. Niekada nedovanoti daiktų, kuriais norima tiesiog atsikratyti. Dovanoti tik tai, kas yra puikios būklės ir kitam žmogui galėtų labiau praversti. Pavyzdžiui, ne jūsų stiliaus, dydžio drabužiai, kurie nuostabiai atrodytų ant draugės (draugo) arba virtuvės prietaisas, kurį jau turite ir kurį kažkas jau seniai svajoja turėti.
 
  • Neperdovanoti maisto produktų. Įsivaizduokite, kad šv. Valentino dienos proga gavote saldainių dėžutę, bet niekada jos neatidarėte. Todėl nusprendžiate ją perdovanoti kitam draugui per šv. Velykas. Kai jis galų gale atidarys saldainių dėžutę, jų galiojimo laikas jau bus pasibaigęs, nuo ilgo laikymo šokoladas bus pabalęs ir praradęs pirminę išvaizdą. Todėl niekada neperdovanokite maisto – jis greitai pasensta ir genda.
 
  • Net ir perdovanojamą dovaną galima padaryti unikalia. Seną dovaną originaliai įpakuoti arba įdėti kažką, kas dovaną padarytų dar ypatingesne. Pavyzdžiui, jeigu perdovanoja receptų knyga, prie jos dar galima įdėti virtuvės įrankių. Į gražų nuotraukų rėmelį galima įdėti draugo nuotrauką ir pridėti prasmingą raštelį. Visada dovanas kruopščiai supakuoti, kad jos atrodytų kaip naujos ir tiktų konkrečiai progai.
 
  • Panaikinti visus ženklus, kurie primena dovanos pirminę paskirtį. Keletą kartų patikrinti planuojamas perdovanoti dovanas, kad ant jų nebūtų jokių įrodymų apie tai, kad jos kažkada jau buvo dovanotos kitam žmogui. Dovana turi būti nepriekaištingos būklės ir atrodyti tarsi būtų ką tik paimta iš prekybos centro lentynos. Įsitikinti, ar dovanoje nėra paslėptų raštelių, išgraviravimų, monogramų, seno dovanų pakavimo popieriaus likučių. Taip pat patikrinti, ar nėra etikečių, receptų ar kitų dalykų, kurių gali būti paslėpta pakuotėje.
 
  • Surengti dovanų perdovanojimo vakarėlį. Paprastai perdovanoti dovanas nelaikoma gero tono ženklu, tačiau… Ar tikrai verta išmesti daiktus, kurie galbūt galėtų praversti kam nors kitam? Vakarėlis, kur kiekvienas svečias atsineša dovaną, kurią kažkada buvo gavęs, bet taip ir niekada nepanaudojo, gali labai pradžiuginti tą, kuris tarp tų dovanų randa kažką, kas jam tinka ir patinka. Kaip turėtų vykti vakarėlis? Kiekvienas svečias turėtų atsinešti supakuotą dovaną (svarbu, kad jos būtų naudojamas ne pirmą kartą. Naujų daiktų dovanoti negalima!). Svečiai užrašo po skaičių. Tas, kuris užrašo mažiausią, pirmasis išsirenka dovaną ir atidaro prieš visų akis. Tada renkasi ir pakuoja dovaną tas, kurio skaičius yra šiek tiek didesnis ir taip visi iš eilės išpakuoja ir pasidalina dovanas. Paskui prasideda linksmiausia dalis – derybos ir apsikeitimas dovanomis. Jei žmogui patinka dovana, kurią išsirinko, jis gali ją pasilikti arba išmainyti į kitą, labiau patinkančią.