Želatina – skaidri, kieta, beveik beskonė medžiaga, išgaunama iš kolageno gyvulių kauluose. Gyvulinės kilmės baltymas naudojamas kulinarijoje, farmacijoje ir kosmetikos pramonėje. Tikriausiai ne daugelis žino, kad želatina gali būti vartojama kaip maisto papildas.

 

zelatina

Didžiąją želatinos dalį sudaro glicinas ir prolinas – aminorūgštys, naudojamos kolageno gamyboje. Kolagenas yra vienas svarbiausių odos struktūrinių elementų, užtikrinantis odos elastingumą ir nuolatinį odos ląstelių atsinaujinimą. Želatina sudaro odos jungiamąjį audinį ir suteikia odai stangrumo. Tai puikus kalcio, magnio ir fosforo šaltinis, todėl želatinos vartojimas stiprina dantis, nagus ir plaukus. Kad plaukai būtų sveikesni ir stipresni į mėgstamą šampūną galima įpilti šaukštelį želatinos mitelių, uždaryti ir buteliuką gerai sukratyti. Teigiama, kad reguliariai naudojamas taip patobulintas šampūnas pagerins plaukų kokybę, sustiprins ir suteiks apimties.

 

Raukšlių atsiranda tai, kai oda netenka kolageno. Kad taip nenutiktų oda turėtų gauti pakankamai aminorūgščių, ypač prolino – aminorūgšties, kurios labai daug želatinoje. Prolinas gerina kolageno sintezę ir apsaugo odą nuo ultravioletinių spindulių kenksmingo poveikio.

 

Daugiau vartoti želatinos turėtų tie žmonės, kuriuos kamuoja įvairūs virškinimo sutrikimai. Želatina malšina skausmą ir gydo žarnyną, gerina virškinimą, nes skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Ji padeda atkurti skrandžio gleivinę ir sulaiko skysčius virškinimo trakte. Padeda palaikyti sveiką žarnyno veiklą.

 

Želatina yra išgaunama iš kolageno, kuris sudaro kremzles ir kaulus. Želatinos vartojimas gerina sąnarių būklę ir sumažina organizmo uždegiminius procesus. Profesionalūs sportininkai dažnai vartoja kolageno papildus, kad mažiau skaudėtų sąnarius.

 

Želatina yra naudinga žmonėms, sergantiems artritu, po sąnarių traumų ir uždegimų. Kiekvienas asmuo, sergantis tokiomis lėtinėmis ligomis kaip artritas ir osteoporozė, turėtų vartoti želatiną, kuri mažina uždegimą ir sąnarių skausmą bei stiprina kaulus.

 

Glicinas, esantis želatinoje, padeda ramiai miegoti naktį. Įvairūs tyrimai parodė, kad prieš miegą vartojamas glicinas, gerina miego kokybę ir neturi jokių šalutinių poveikių. Glicinas yra slopinantis neuromediatorius, nes sumažina nerimo jausmą. 100 gramų želatinos turi tik 391 kcal, todėl tai gali būti nekaloringas užkandis prieš miegą. Jei skaičiuojate kalorijas, želė valgykite vieną, be grietinėlės ar kitų riebių priedų. Taip pat vakarienei galite suvalgyti nedidelį gabaliuką šaltienos, kuri taip pat yra želatina.

 

Daugelis sportininkų tvirtina, kad želatina gali padėti numesti svorio ir aprūpinti organizmą reikalingomis medžiagomis.

 

Tikriausiai dabar nekyla abejonių, kodėl želatina yra tokia naudinga mūsų organizmui. Ne vegetarai šios maistinės medžiagos gali gauti vartodami gyvūnų odas, mėsos drebučius, šaltieną, kaulų sultinius, želė desertus. Be to, įvairius patiekalus ir desertus galima papildyti želatinos milteliais.

 

Želatina naudinga ir išoriškai. Iš jos gaminamos veido ir plaukų kaukės, apie kurias kalbama, kad plaukai atrodė kaip po laminavimo procedūros.

 

Plaukų kaukė su želatina: šaukštelį želatinos miltelių išmaišyti su 120 ml vėsaus vandens. Tada įpilti dar 120 ml karšto vandens, šaukštą obuolių sidro acto ir šaukštą medaus. Viską gerai išmaišyti, kad gautųsi skystos želė konsistencijos masė. Kauke ištepti plaukus ir galvos odą. Po 10 – 15 minučių plaukus ištrinkti su šiltu vandeniu ir šampūnu.

 

Veido kaukė su želatina: šaukštelį želatinos miltelių sumaišyti su 2 šaukštais šilto vandens ir šaukštu citrinų sulčių. Užtepti ant švariai nuvalyto veido ir po 15 minučių nuplauti šiltu vandeniu.

 

Glaustai apie tai, kada gali padėti želatina:

 
  • Įvairios alergijos;
  • Maisto netoleravimas;
  • Sąnarių skausmas;
  • Pilvo ir skrandžio skausmas;
  • Vidurių pūtimas ir užkietėjimas;
  • Skausmingi žarnyno judesiai;
  • Padidėjęs apetitas;
  • Antsvoris;
  • Aknė;
  • Raukšlės ir strijos;
  • Silpni ir lūžinėjantys plaukai ir nagai;
  • Dantų ėduonis;
  • Hormonų pusiausvyros sutrikimai;
  • Nemiga nuo streso;
  • Nerimas ir nuovargis.