Alerginė ir nealerginė astma sukelia tokius simptomus kaip sausas kosulys, dusulys, švokštimas ir krūtinės spaudimas. Nealerginės astmos priepuolį gali sukelti žema aplinkos temperatūra, sausas oras, dūmai, intensyvi fizinė veikla, įtampa ir t. t.

 

astma

Deja, šiuolaikinė tradicinė medicina vaistų, kurie visiškai išgydytų astmą, neturi. Tačiau ją galima išmokti suvaldyti ir išvengti paūmėjimų. Siekiant susilpninti nemalonius simptomus iš gyvenamųjų patalpų reikia pašalinti pelėsį, vengti cheminių medžiagų, augalų žiedadulkių, dažnai skalbti patalynę, kurioje gali veistis dulkių erkutės ir valyti patalpas nuo gyvūnų plaukų bei pleiskanų.

 

Svarbiausia, kad patalpos, kuriose praleidžiama daugiausiai laiko, turėtų neskatinti astmos paūmėjimų. Be gydytojo paskirtų vaistų, naudinga prisiminti liaudies mediciną. Cheminiuose vaistuose nuo astmos yra steroidų, kurie, ilgai naudojant, gali sukelti įvairių šalutinių poveikių. Šiuo atžvilgiu natūralios gydymo priemonės yra saugesnės.

 

Garų inhaliacija – kvėpavimas garais palengvina nosies užgulimą ir išvalo kvėpavimo takus, į kuriuos patenka astmos sukėlėjų. Garai drėkina kvėpavimo takus ir skystina gleives. Namuose galima pasidaryti gydomąją garų vonelę: į verdantį vandenį įlašinti porą lašų eukaliptų ar pipirmėčių eterinio aliejaus. Pasilenkti virš garuojančio puodo ir galvą uždengti su rankšluosčiu. Giliai pakvėpuoti aromatiniais garais 10 – 15 minučių, kol sumažės švokštimas ir dusulys.

 

Imbiero šaknys mažina uždegimą ir kvėpavimo takų spazmus. Yra atlikta tyrimų, kurie patvirtino, kad cheminiai junginiai, esantys imbieruose, sustiprina vaistų nuo astmos raumenis atpalaiduojantį poveikį. Šaukštelį malto imbiero išmaišyti 240 ml karšto vandens ir išgerti 1 – 2 šaukštus gėrimo prieš miegą.

 

Kava arba joje esantis kofeinas gali padėti išvengti varginančių astmos priepuolių. Pastebėta, kad tie, kurie reguliariai geria kavą rečiau patiria astmos priepuolių negu tie, kurie jos iš viso nevartoja. Sergant astma rekomenduojama išgerti 2 – 3 puodelius juodos kavos. Kofeinas plečia kvėpavimo takus, todėl tampa lengviau kvėpuoti. Pastaba: kava nerekomenduojama vaikams, sergantiems astma!

 

Svogūnai turi priešuždegiminių savybių, kurie neleidžia susiaurėti kvėpavimo takams per astmos priepuolį. Žali svogūnai gali dirginti nosies takus, todėl dažniausiai rekomenduojama vartoti virtus svogūnus, siekiant sumažinti astmos paūmėjimų riziką.

 

Česnakai taip pat turi priešuždegiminių savybių, kurios mažina plaučių kongestiją. Kai kurie natūraliosios medicinos atstovai teigia, kad jie suteikia greitą palengvėjimo jausmą. Česnako skilteles užpilti pienu (240 ml) ir virti 10 – 12 minučių. Gerti astmos priepuolio metu.

 

Aitriajai paprikai ypatingą skonį ir aštrumą suteikia stiprus antioksidantas kapsaicinas. Šis prieskonis veikia priešuždegimiškai ir atveria kvėpavimo takus. Jis stimuliuoja plaučių ir gerklės skysčius, skystina gleives ir taip palengvina kvėpavimą.

 

Garstyčių aliejus – dar viena priemonė, kurią siūlo natūralios medicinos gydytojai. Šiek tiek garstyčių aliejaus pakaitinti su pora lašelių kamparo ir šiltu mišiniu pamasažuoti krūtinę ir viršutinę nugaros dalį. Procedūrą kartoti kelis kartus per dieną, kol simptomai susilpnės arba išnyks.

 

Figos – labai vitaminingi vaisiai. Nuo astmos rekomenduojama nuplauti 3 džiovintas figas ir išmirkyti jas vandenyje per naktį. Valgyti kelis kartus per dieną, kol simptomai susilpnės arba išnyks.