Kiekviename pasaulio kampelyje esti skirtingų patarimų, kaip puikiai jaustis ir gerai atrodyti. Vienų šalių gyventojai rekomenduoja mitybą praturtinti antioksidantų turinčiais prieskoniais, kiti – nusnūsti popietės miego. Lietuvoje, palyginus su kitomis Europos Sąjungos šalimis, nuo širdies ir kraujagyslių ligų miršta daugiausiai vyrų ir moterų. Taigi ko galėtume pasimokyti iš kitų šalių gyventojų?

 

valgis

Indija: viską gardinti prieskoniais

 

Aštrų maistą reikia valgyti lėčiau. Be to, gerti daug vandens. Prieskoniuose gausu antioksidantų, kurie naikina laisvuolius radikalus ir greitina medžiagų apykaitos procesus.

 

Nyderlandai: automobilį iškeisti į dviratį

 

Nors dviratį turi daugelis gyventojų, tačiau dažniausiai jie kaupia dulkes rūsiuose. Reikia imti pavyzdį iš Nyderlandų gyventojų, kuriems dviratis yra pagrindinė miesto transporto priemonė. Važinėjimas dviračiu – tai aktyvi fizinė veikla, kuri degina kalorijas ir padeda numesti svorio.

 

Meksika: neprisivalgyti vakare

 

Vietiniai meksikiečiai pagrindinį dienos maistą suvartoja tarp 14 ir 16 valandos. Vakare tiesiog lengvai užkanda. Nepersivalgymas vakarais gali padėti išvengti nemalonių refliukso simptomų naktį, kai sukyla rūgštys.

 

Brazilija: daugiau bendrauti

 

Australų mokslininkai nustatė, kad žmonės, turintys daug draugų, gyvena net septyneriais metais ilgiau! Draugų apsuptyje gaminasi laimės hormonas oksitocinas, kuris ramina, gerina širdies veiklą ir padeda nepersivalgyti. Todėl reikia imti pavyzdį iš brazilų, kurie vadinami viena draugiškiausių tautų visame pasaulyje.

 

Lenkija: valgyti namie

 

Lenkai išleidžia 5 procentus visų savo pajamų valgydami ne namie. Taip jie ne tik sutaupo, bet ir rūpinasi sveikata. Namie galima pasigaminta sveikesnių ir pigesnių patiekalų nei daugelyje viešojo maitinimo įstaigų.

 

Japonija: nustoti valgyti, kai tik pajuntamas sotumas

 

Ilgaamžiai japonai sako, kad nuo stalo pakilti reikia tada, kai jautiesi 80 procentų sotus. Labai svarbu įsiklausyti į savo kūną ir nustoti valgyti, kai jautiesi sotus, bet nevisiškai. Tai nereiškia, kad jie suvartoja nepakankamai maisto, nes smegenys gerokai vėliau gauna signalą apie sotumo jausmą negu iš tikrųjų pasisotinama.

 

Kinija: medituoti

 

Meditacija sumažina širdies ligų, priepuolių, infarkto rizika. Palengvina dėmesio, nerimo, depresijos simptomus. Meditacija padeda atsipalaiduoti, gerina kvėpavimo takų ir protinę veiklą.

 

Gambija: valgyti riešutus

 

Šioje Vakarų Afrikos šalyje riešutai pakeičia mėsą. Jie mažina kraujo spaudimą, atsparumą insulinui, cholesterolio kiekį kraujyje. Padeda nuo sutrikusio širdies ritmo ir diabeto. Reguliariai, penkis kartus per savaitę riešutus vartojantys asmenys sumažina širdies ligų ir priepuolių riziką net 50 procentų.

 

Ispanija: nusnūsti dieną

 

Siesta – poilsio metas Pietų Europoje, kurio pavydi tikriausiai visi šiaurinių kraštų gyventojai. Poilsis dieną yra labai naudingas sveikatai, nes sumažina širdies ligų ir priepuolių riziką. Ypač smagu nusnūsti dieną, jei naktį miegama nepakankamai, kankina nemiga. Miego trūkumas gali būti daugelio ligų priežastimi.

 

Islandija: valgyti daugiau žuvies

 

Per metus vidutinis islandas suvalgo apie 100 kg žuvų: silkių, menkių, upėtakių. Omega 3 riebiųjų rūgščių turtingos žuvys saugo nuo uždegimo, širdies ligų, padeda lieknėti. Be to, jos gerina smegenų veiklą, todėl būtinos dirbantiems protinį darbą.