Tropinis pasiflorų žavesys
2025-07-14 09:41Pasifloros – egzotiškas vaisius, kuris žavi ne tik kvapu ir skoniu, bet ir išvaizda. Saldžiarūgštis minkštimas puikiai tinka gaiviems vasaros desertams – nuo lengvų kremų iki tortų ar šerbetų. Išbandykite keletą receptų, kuriuose pasifloros atskleidžia visą skonio gelmę ir tropinį žavesį.
Gardusis pyragas
8 porcijos
100 g 233 kcal
Ruošti 4 val.
PAGRINDUI:
- 200 g sausainių
- 100 g sviesto
ĮDARUI:
- 120 ml pasiflorų tyrės
- 400 g saldinto sutirštinto pieno
- 3 kiaušinių tryniai
- 2 šaukštai šviežiai spaustų žaliųjų citrinų sulčių
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
GAMINIMAS. Pagrindui sausainius susmulkinti iki trupinių ir sumaišyti su tirpintu sviestu. Mišiniu padengti pyrago formos dugną ir kraštus (turėtų būti nuimami), tvirtai suspausti. Kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Atvėsinti. Sumaišyti įdarui skirtus ingredientus. Supilti ant atvėsusio pagrindo ir kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 °C. Įdaras turi sutvirtėti, bet centre vis dar virpėti. Išėmus atvėsinti ir 3 val. laikyti šaldytuve, kad sutvirtėtų.
Švelnučiai putėsiai
4 porcijos
100 g 190 kcal
Ruošti 2,5 val.
- Šaukštelis želatinos
- 2 šaukštai vandens
- 200 ml pasiflorų tyrės
- 200 ml plakamosios grietinėlės
- 2 kiaušinių baltymai
- 3 šaukštai cukraus
GAMINIMAS. Želatiną užpilti vandeniu ir palikti išbrinkti. Tuomet ištirpinti karšto vandens vonelėje.Pasiflorų tyrę sumaišyti su cukrumi ir ištirpinta želatina. Atskirai išplakti grietinėlę iki purumo, kitame inde – baltymus iki standžių putų. Į pasiflorų tyrę atsargiai įmaišyti grietinėlę, paskui – baltymus. Masę išdėlioti į serviravimo indelius ir 2 val. laikyti šaldytuve, kad sustingtų. Patiekti papuošus šviežiomis pasiflorų sėklomis ar tyre.
Gaivinantys ledai
6 porcijos
100 g 90 kcal
Ruošti 4,5 val.
- 2 prinokę mangai
- Šaukštas šviežių citrinos sulčių
- 2 šaukšteliai medaus
- 100 ml kokosų vandens
- 4 pasifloros
GAMINIMAS. Mangų minkštimą sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos tyrės. Įmaišyti citrinos sultis, medų, kokosų vandenį, galiausiai pasiflorų minkštimą su visomis sėklomis. Gautą masę supilti į ledų formeles, įstatyti pagaliukus ir dėti į šaldiklį 4 val., kol visiškai sustings. Norint lengviau išimti ledus iš formelių, trumpai panardinti į šiltą vandenį.
Desertinis glotnutis
2 porcijos
100 ml 95 kcal
Ruošti 5 min.
- 3 pasifloros
- Bananas
- 100 ml kokosų vandens
- Šaukštelis klevų sirupo
- Keli šviežių mėtų lapeliai
GAMINIMAS. Į trintuvą sudėti bananą, pasiflorų minkštimą, supilti kokosų vandenį ir klevų sirupą, įmesti kelis mėtų lapelius. Sutrinti iki vientisos konsistencijos. Patiekti papuošus mėtomis, papildomai galima įmesti ledo kubelių.
Greiti drebučiai
4 porcijos
100 g 70 kcal
Ruošti 3,5 val.
- 7 g želatinos miltelių
- 200 ml vandens
- 50 g cukraus
- 150 ml šviežiai spaustų pasiflorų sulčių
- 2 šaukštai citrinos sulčių
- 300 g mangų minkštimo
GAMINIMAS. Želatiną užpilti 50 ml vandens ir palikti 10 min. išbrinkti. Likusį vandenį sumaišyti su cukrumi ir užvirti. Nukaitus įmaišyti brinkintą želatiną, maišyti, kol ištirps. Supilti pasiflorų ir citrinų sultis, įmaišyti mangų tyrę. Masę supilstyti į silikonines formeles ir mažiausiai 3 val. šaldyti, kad sustingtų. Patiekti išėmus iš formelių, galima papuošti pasiflorų sėklomis.
Autorė Jūratė Survilė