Vis dažniau saldumynų pasaulyje svarbią vietą užima sėklos: ispaninių šalavijų, linų, sezamų, moliūgų, saulėgrąžų… Jos suteikia ne tik traškumo ar tekstūros, bet ir skaidulų, sveikųjų riebalų, mikroelementų, baltymų. Šie desertai tinka tiems, kurie rūpinasi savijauta neaukodami malonumo.

 

Moliūgų sėklų sausainiai

 

20 vnt.

100 g 427 kcal

Ruošti 35 min.

 
  • 100 g minkšto sviesto
  • 80 g rudojo cukraus
  • Kiaušinis
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 120 g kvietinių miltų
  • Pusė šaukštelio kepimo miltelių
  • Pusė šaukštelio cinamono
  • Žiupsnelis druskos
  • 100 g avižinių dribsnių
  • 80 g stambių moliūgų sėklų
 

GAMINIMAS. Sviestą išplakti su cukrumi iki purios vientisos masės. Įmušti kiaušinį, supilti vanilės ekstraktą ir dar kartą gerai išmaišyti. Atskirame dubenyje miltus sumaišyti su kepimo milteliais, cinamonu ir druska. Sausą mišinį suberti į sviesto masę ir išmaišyti. Į tešlą įmaišyti dribsnius, moliūgų sėklas. Iš gautos masės formuoti nedidelius rutuliukus, juos suplokštinti ir išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Palikti atvėsti ant grotelių.

 

Pumpkin,Seeds,Cookies,On,Black,Plate,,Pepita,Grains,Biscuit,,Healthy

 

Sluoksniuotas skanėstas

 

2 porcijos

100 g 181 kcal

Ruošti 8 val.

 
  • 100 g avižinių dribsnių
  • 2 šaukštai ispaninių šalavijų sėklų
  • 200 ml augalinio arba karvių pieno
  • 2 šaukštai natūralaus jogurto
  • Šaukštas klevų sirupo
  • Žiupsnelis cinamono
  • Bananas
  • 2 šaukštai kapotų migdolų

 

GAMINIMAS. Dribsnius sumaišyti su ispaninių šalavijų sėklomis, pienu, jogurtu, klevų sirupu ir cinamonu. Palikti šaldytuve brinkti per naktį. Subrendusį mišinį sluoksniuoti stiklinėse: pirmiausia šiek tiek avižinės masės, tada banano griežinėliai, vėl avižinė masė. Viršų papuošti likusiais banano griežinėliais ir pabarstyti migdolais. Patiekti atvėsintą.

 

Overnight,Oats,In,Glasses,Topped,With,Banana,Slices,And,Almonds.

 

Kava dvelkiantis skanėstas

 

3 porcijos

100 g 198 kcal

Ruošti 8 val.

 

  • 200 ml augalinio arba karvių pieno
  • 2 šaukšteliai tirpiosios kavos miltelių
  • 3 šaukštai ispaninių šalavijų sėklų
  • 2 šaukštai klevų sirupo
  • 100 g natūralaus jogurto
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 100 g maskarponės
  • Šaukštelis kakavos miltelių apibarstyti
  • Kelios kavos pupelės puošti

 

GAMINIMAS. Pieną sumaišyti su tirpiąja kava, klevų sirupu ir ispaninių šalavijų sėklomis. Gerai išmaišyti ir palikti šaldytuve brinkti per naktį. Subrendusį mišinį paskirstyti į stiklines. Ant viršaus dėti sluoksnį jogurto, sumaišyto su maskarpone ir vanile. Apibarstyti kakava ir papuošti kavos pupelėmis.

 

 Indulge,In,Creamy,,Coffee-infused,Overnight,Oats,Layered,With,A,Luscious

 

Migdolais ir saulėgrąžų nuga

 

6 porcijos

100 g 420 kcal

Ruošti 3,5 val.

 

  • 2 kiaušinių baltymai
  • Žiupsnelis druskos
  • 250 g medaus
  • 100 g cukraus
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 100 g skrudintų migdolų
  • 100 g saulėgrąžų sėklų

 

GAMINIMAS. Baltymus su druska išplakti iki standžių putų. Medų ir cukrų kaitinti puode, kol užvirs. Verdant nuolat maišyti, kol masė pasieks apie 140 °C (naudoti termometrą – labai svarbu, kad sustingtų). Lėtai srovele pilti karštą sirupą į baltymus, nuolat plakant elektriniu plaktuvu – plakti 5–6 min., kol masė ims tirštėti. Įmaišyti vanilę, suberti migdolus ir saulėgrąžas.

 

Greitai, kol nuga dar šilta ir lanksti, paskleisti masę ant kepimo popieriaus, paspausti, išlyginti. Palikti sustingti kambario temperatūroje bent 3 val. Supjaustyti norimo dydžio gabalėliais.

 

Walnut,Halva,With,Almonds,And,Sunflower,Seeds,On,Brown,Craft

 

Citrininis keksas su aguonomis

 

8 porcijos

100 g 410 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  • 180 g minkšto sviesto
  • 160 g cukraus
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • Citrina
  • 200 g kvietinių miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 80 g aguonų
  • Miltelinio cukraus papuošti

 

GAMINIMAS. Sviestą išplakti su paprastu ir vaniliniu cukrumi iki purios masės. Po vieną įmušti kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant. Nutarkuoti citrinos žievelę ir įmaišyti į tešlą. Taip pat įmaišyti išspaustas pusės citrinos sultis. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, druska. Palengva įsijoti į tešlą. Suberti aguonas, švelniai išmaišyti. Tešlą sukrėsti į sviestu pateptą ir miltais pabarstytą kekso formą. Kepti apie 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti atvėsusį ir apibarstytą milteliniu cukrumi.

 

Stolichny,Pie,With,Poppy,Seeds,And,Lemon,Zest

 
Spausdinti
 

Autorė Jūratė Survilė