Garnyrai – tobulai skonių gamai užbaigti
2024-12-12 08:49Dažniausiai dėmesys krypsta į pagrindinį patiekalą, o garnyrai tarsi lieka nuošalyje. Visgi tenka pripažinti, kad be gero garnyro patiekalas – lyg paveikslas be dailių rėmų. Tad kokiais garnyrais verta papildyti meniu?
Keptos moliūgų riekelės
3 porcijos
100 g 97 kcal
Ruošti 45 min.
- 750 g Hokaido moliūgo
- 2 skiltelės česnako
- Šaukštelis malto kumino
- Pusė šaukštelių maltos kalendros
- Šaukštelis aitriųjų paprikų miltelių
- Pusė šaukštelio ciberžolės miltelių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Kelios šakelės šviežių rozmarinų
GAMINIMAS. Išimti moliūgo sėklas, supjaustyti apie 1,5 cm storio riekėmis (lupti nereikia!). Atskirame indelyje sumaišyti smulkintą česnaką su prieskoniais ir aliejumi. Mišiniu gerai įtrinti moliūgo riekeles. Sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Viršų apdėlioti rozmarinų šakelėmis. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Kukurūzai su kumpiu
6 porcijos
100 g 184 kcal
Ruošti 25 min.
- 100 g rūkyto kumpio
- Svogūnas
- 650 g kukurūzų
- Šaukštelis cukraus
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 2 šaukštai smulkintų laiškinių česnakų
- Šaukštas smulkintų šviežių kalendrų
GAMINIMAS. Kumpį smulkiai supjaustyti ir apkepinti sausoje keptuvėje, kol gražiai apskrus. Atidėti. Toje pačioje keptuvėje nuo kumpio likusiuose riebaluose kepti smulkiai pjaustytą svogūną, kol suminkštės ir taps skaidrus. Suberti kukurūzus, cukrų, pagardinti prieskoniais. Kepti apie 10 min. reguliariai pamaišant, kol kukurūzai ims karamelizuotis ir iš kraštų ruduoti. Įmaišyti kumpį, nukaitus pagardinti smulkintais žalumynais.
Aitrūs žiediniai kopūstai
4 porcijos
100 g 110 kcal
Ruošti 40 min.
- Vidutinio dydžio žiedinis kopūstas (apie 600 g)
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštelis česnakų miltelių
- Šaukštelis rūkytos paprikos miltelių
- Pusė šaukštelio maltos aitriosios paprikos
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Kopūstą išskirstyti žiedynais. Atskirame dubenėlyje sumaišyti aliejų su prieskoniais. Mišinį supilti ant žiedynų ir labai gerai išmaišyti, kad tolygiai pasiskirstytų. Paruoštus žiedynus sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Bulvės su šparaginėmis pupelėmis
4 porcijos
100 g 120 kcal
Ruošti 50 min.
- 500 g mažų bulvių
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šaukštelis česnakų miltelių
- 300 g žalių šparaginių pupelių
- Šaukštelis džiovintų itališkų žolelių mišinio
- Šviežių čiobrelių ar petražolių patiekti
GAMINIMAS. Bulves nuplauti ir perpjauti (lupti nereikia). Apšlakstyti dviem šaukštais aliejaus, pagardinti druska, pipirais ir česnakais. Išmaišyti. Paskleisti kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, kol taps traškios ir auksinės spalvos. Pupeles suberti į verdantį sūdytą vandenį ir virti apie 4 min. Išgriebus greitai perlieti šaltu vandeniu, kad liktų ryškios spalvos ir traškios. Nusausinus apšlakstyti likusiu aliejumi, pagardinti prieskoninių žolelių mišiniu. Patiekti sumaišius su keptomis bulvėmis ir papuošus smulkintais žalumynais.
Sviestinės morkos
4 porcijos
100 g 130 kcal
Ruošti 40 min.
- 500 g morkų
- 2 šaukštai sviesto
- 2 skiltelės česnako
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 3 šaukštai tarkuoto parmezano
- Šviežių petražolių arba čiobrelių papuošti
GAMINIMAS. Morkas nuskusti ir supjaustyti apie 1 cm storio griežinėliais. Nedideliame puode ištirpinti sviestą, įmaišyti spaustą česnaką, druską, pipirus. Paruoštu mišiniu užpilti morkas ir gerai išmaišyti. Vienu sluoksniu išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Ištraukus apibarstyti parmezanu ir dar 5 min. kepti, kol sūris išsilydys ir truputį apskrus. Patiekti papuošus smulkintais žalumynais.
Autorius Jūratė Survilė