Suknelės – mėgstamas drabužis vasarą, tačiau kiek pavėluotai prasidėjęs šaltasis sezonas nereiškia, kad šį patogų ir itin dailų moterišką rūbą būtina kabinti į spintą. Šiltos ir iš jaukių audinių pasiūtos suknelės net atvėsus tinka kasdienai, o lengvesnės ir net perregimos – idealiai tiks ypatingoms progoms. Tik jas dėvint teks pasitelkti sumanų sluoksniavimą ir taip elegantiškai apsisaugoti nuo vėsos. Pasižvalgykime į 2024 m. šaltojo sezono suknelių tendencijas.

 

Tarsi nužengusi iš praeitiesHappy,,Smiling,Woman,Wearing,Stylish,Autumn,Blue,Checkered,Dress,,Orange

 

Pristatydami šiam rudeniui skirtas kolekcijas daugelis didžiųjų mados namų tarsi leido nusikelti į praeitį ir prioritetą skyrė vintažiniams įvaizdžiams. Visgi vieni dizaineriai panoro laiku nusikelti toliau nei kiti. Itin ryški šį rudenį XX a. 4-ojo–6-ojo dešimtmečių įtaka. Ant didžiųjų podiumų demonstruojami modeliai persunkti nostalgijos ir pripildyti užuominų apie ikonišką praėjusio amžiaus 5-ojo dešimtmečio stilių. Tai laikmetis, kai atsirado pirmieji madų šou, o visa mados industrija patyrė vieną reikšmingų perversmų. Anuomet, kaip ir dabar, dominavo švarių linijų, A silueto suknelės iš tvirto audinio. Jos derinamos su trumpintu švarkeliu, tad sukuria elegantišką, bet itin moterišką įvaizdį. Šią kryptį išlaikantys „Chanel“ mados namai šįmet keitė tik spalvų paletę bei audinių raštus. Visgi buvo ir drąsesnių sprendimų. Dizaineriai nusprendė prisiminti XX a. 8-ojo ir 9-ojo dešimtmečių sandūrą. Tad ant podiumų atsirado vietos kaubojiškam įvaizdžiui, vadinamosioms prerijų stiliaus suknelėms pūstomis rankovėmis ir 9-ojo dešimtmečio dvasia alsuojančioms vakarinėms suknelėms, kurios drąsiai apnuogina pečius ir išryškina liemenį. Tad norinčioms susikurti vintažinį įvaizdį tikrai yra iš ko rinktis.

 

Leopardo kailis ir geras skonis

 

Ištisus dešimtmečius leopardo kailio raštas laikytas ekstravagantišku aprangos elementu. Juo itin mėgo puoštis legendinė aktorė Audrey Hepburn, stiliaus ikona Jackie Kennedy ir tokios XX a. 9-ojo dešimtmečio žvaigždės kaip atlikėja Blondie ir modelis Kate Moss. Būtent šios garsios damos atsakingos už tai, kad leopardo kailio raštai dabar yra klasikinis ir beveik neutralus bazinio garderobo elementas. Šis akį traukiantis audinio raštas visada sulaukia daugiau dėmesio vėstant orams. O šįmet iš jo siuvamos ir suknelės. Tiesa, ne trumpos ir seksualios, o atvirkščiai – kuklios, elegantiškos ir, kaip dera vėsiu oru, pridengiančios daugiau kūno. Šį rudenį stilistai rekomenduoja rinktis midi ilgio marškinių tipo sukneles, per liemenį sujuosiamas dirželiu. Taip pat, norint subalansuoti stilių, dėvėti švarkus ar švarko stiliaus sagomis susegamus megztinius. Sluoksniavimas rudenį tiesiog neišvengiamas. Dėvint madingas leopardo kailio rašto sukneles vertėtų atkreipti dėmesį į spalvų paletę. Šįmet šis lengvai ekstravagantiškas raštas turėtų būti derinamas su švelniu kreminiu atspalviu ir juoda.

 

Rudens klasika – langelių raštas

 

Mados gerbėjams neabejotinai patinka matyti, kaip dizaineriai kasmet iš naujo interpretuoja bene ryškiausią rudens akcentą – langelių raštą. O šio sezono stiliai tikrai nenuvylė. Klasikinių langelių raštų derinių ir suknelių pademonstravo „Burberry“ bei „Helmut Lang“. Visgi daugiausia dėmesio sulaukė „Loewe“ mados namai, kurie šiam rudeniui sukūrė įspūdingą, prie kūno priglundančią suknelę aukštu kaklu. Šis modelis neabejotinai užkariaus ne tik socialinius tinklus, bet ir gatves. Mat ilgoka prigludusi ir langeliais marginta suknelė tiesiog idealiai dera su laisvai krintančiais smėlio spalvos ar juodais paltais. Štai trumpas klasikinio kirpimo sukneles langelių raštais tokie mados grandai kaip „Chloé“ ir „Loewe“ suderino su juodomis pėdkelnėmis, plačiais švarkais bei ilgaauliais. Taip į vieną derinį sujungdami žaismingumą, oficialų įvaizdį ir seksualumą. Tiesa, norint neatsilikti nuo mados tendencijų vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kokios spalvos derinamos langelių rašto audiniuose. Šį sezoną itin daug dėmesio sulaukia žalios ir kreminės spalvų deriniai. Taip pat aktuali išlieka klasikinė raudona, derinama su juoda ir balta. Mėlyni ar juodai balti langeliai nelaikomi madingu pasirinkimu.

 

Rudens žiedai ir bohemiškas įvaizdis

 

Visi žino, kad gėlių raštas priklauso pavasariui. Visgi jau antrus metus iš eilės dizaineriai užsispyrusiai keičia šią taisyklę rudenį pristatydami gėlėtų audinių sukneles. Tiesa, šaltymečiu gėlės žydi kiek kitaip nei kaitinant saulei. Praėjusį rudenį dominavo stambūs rožių žiedai tamsiame fone, o šįmet žydintys akcentai tampa mažesni, tačiau gražiai išryškėjantys pilkuose, rusvuose ir net juoduose fonuose. Gėlėtų asimetriškų suknelių pristatė „Erdem“, „Marine Serre“ ir „Altuzzara“ mados namai. Veikiausiai didžiausia šio sezono naujiena – žemę šluojančios marškinių tipo gėlėtos suknelės su puošniomis rankovėmis. Toks drabužis tradiciškai būtų laikomas vasaros akcentu, tačiau pritaikius rudeninę spalvų paletę ir suderinus su stilingais aulinukais ilga gėlėta suknelė pavirsta rudenišku rūbu. Nesudėti gėlėtų drabužių, juolab suknelių į spintas verčia ir bohemiško įvaizdžio tendencija, kuri šį rudenį itin ryški. Kelius ir pusę blauzdų siekiančios gėlėto šifono suknelės derinamos su džinsiniais ir odiniais švarkais, kaubojiškais aulinukais ir rankinėmis, puoštomis kutais. Toks laisvalaikio įvaizdis šį rudenį tiesiog karaliauja nuomonės formuotojų socialiniuose tinkluose. Beje, bohemai atstovauja ne tik gėlės, bet ir kutai, plunksnos. Tad tikroms stileivoms verta paieškoti ir šių išskirtinių akcentų turinčių suknelių.

 

Stebėtinai ryški spalvų paletė

 

Ruduo visada diktuoja savo spalvų paletę. Ir neretai ji būna itin gamtiška. Paprasčiau tariant, parudavus lapams, nurunda ir garderobas. Bet ne šį rudenį. 2024 m. rudens ir žiemos kolekcijose kaip niekada daug ryškių akcentų. Dizainerė Molly Goddard pademonstravo raudonų, rožinių ir geltonų suknelių, o mados namų „Miu Miu“ modeliai beveik panašėjo į spalvų derinimo pamokėlę. „Miu Miu“ suknelėms ir rudeniškiems paltams naudojo netikėtus spalvų blokus, pavyzdžiui, neoninę žalią, garstyčių geltoną ir itin švelnią rožinę. O gautas rezultatas pranoko lūkesčius. Iš tokių spalvų blokų sukurtos laisvai plazdančios suknelės iš tiesų puikiai dera prie įprastos rudeniškos paletės. Tad galbūt šiam rudeniui verta įsigyti bent vieną ryškią suknelę. Visgi nenorinčioms ryškiai šviesti apniukusiame fone stilistai rekomenduoja rinktis burgundišką spalvą. Šis sodrus atspalvis – rudens sezono naujoji juoda. Dizaineriai šio rudens madingiausią atspalvį vadina jaučio krauju. Iš tokios spalvos audinio pasiūtos suknelės iš tiesų spinduliuoja kažką išskirtinio. Mados namai „Ferragamo“ ir „Saint Laurent“ burgundiškus atspalvius pakylėjo į dar aukštesnį lygmenį ir iš šios spalvos dirbtinės odos pasiuvo kelius siekiančių suknelių. Šios atrodo ne tik stilingai, bet ir prabangiai.

 

Trumpai

 
  •  Šią vasarą neįtikėtino populiarumo sulaukusias baltas sukneles su balioną primenančiais sijonėliais rudenį keičia trumpos pūstos suknelės. Tai, pasak stilistų, modernus lėlytės įvaizdis, puikiai tinkantis ypatingoms progoms.
  •  Vis dar aktualios išlieka perregimo audinio suknelės. Tiesa, šį rudenį madingos tik juodos, subtiliai sluoksniuoto audinio ir gana ilgos.
  •  Itin mėgstamas rudeniškas drabužis – megzta suknelė. Jos turėtų siekti pusę blauzdų ir būti pilkos. Tai ne tik madingas, bet ir universalus drabužis.
   

Autorius Eglė Stratkauskaitė