Šiaurės rytų Lietuva – tai kraštas, garsėjantis ne tik pasakiško grožio ežerais ir miškais, bet ir išskirtinės architektūros dvarais.

 

Rokiškio rajono perlas – Ilzenbergo dvaras

 

Pažintį su gražiausiais šiaurės rytų Lietuvos dvarais siūlome pradėti nuo Rokiškio rajone, visai netoli sienos su Latvija įsikūrusio Ilzenbergo dvaro. Vėlyvąjį klasicizmą menantys rūmai, išpuoselėtas parkas, kuriame galima pasigrožėti sodu, tvenkiniais ir skulptūromis, šalimais tyvuliuojantys ežerai – visa teritorija idealiai tinka maloniems pasivaikščiojimams bei jaukioms iškyloms.

 

Ilzenbergo dvaras svečiams siūlo aibę įvairiausių ekskursijų. Tiek tradicinių, vaikštinėjant su gidu po teritoriją ar rūmus ir klausantis įkvepiančių pasakojimų apie dvaro istoriją bei dvariškių gyvenimą, tiek išskirtinių – važinėjant po teritoriją elektromobiliu arba romantiškai plaukiojant po Ilgio ežerą el. katamaranu. Beje, ši ekskursija itin giriama dvaro svečių: apylinkės, žvelgiant iš vandens, atsiveria naujomis spalvomis. Dvaro lankytojai taip pat kviečiami pasivaikščioti po ūkį, stebėti žemdirbystės procesus, susipažinti su čia gyvenančiais gyvuliukais.

 
default

Ilzenbergo dvaras, nuotraukos autorius Simonas Rudaminas

 

Rokiškio dvaras kviečia susipažinti su krašto istorija

 

Dar vienas dvaras, kurį verta aplankyti viešint šiaurės rytų Lietuvoje, be jokių abejonių, yra Rokiškio dvaras. Įspūdingi rūmai pastatyti 1801 m., klasicizmo stiliumi. Tiesa, 1905 m. pastatas perstatytas ir įgijo baroko elementų.

 

Istoriniame architektūros ansamblyje įsikūręs Rokiškio krašto muziejus. Todėl, viešint dvare, būtų nuodėmė neaplankyti ekspozicijų – susipažinti su Rokiškio krašto istorija, regiono dvarų kultūra. Išskirtinę vietą muziejuje užima unikali dievdirbio Liongino Šepkos (1907–1985 m.) drožinių ekspozicija. Beje, visai neseniai čia pat atidaryta respublikinė medžio drožėjų konkursinė paroda, kuri skirta garsiojo dievdirbio atminimui pagerbti. Rokiškio dvare lankytojų laukia ir vienintelė Lietuvoje prakartėlių (Betliejų) ekspozicija. Čia rengiamos dailės parodos, plenerai, klasikinės muzikos koncertai, literatūros vakarai.

 
Rokiskio dvaras, aut. Giedrius Kujelis _rgb

Rokiškio dvaras, nuotraukos autorius Giedrius Kujelis

 

Salų dvaras – kultūros ir laisvalaikio rezidencija

 

Į maršrutą po šiaurės rytų Lietuvą verta įtraukti ir dar vieną Rokiškio rajono pažibą – Salų dvarą. Jau tikriausiai pavadinimas išduoda, kad jis įsikūręs Dviragio ežero saloje. Ar žinojote, kad, žvelgiant į šią salą iš paukščio skrydžio, galima matyti Lietuvos valstybės kontūrus?

 

Dvaro rūmus pastatė italų giminės atstovai Morikoniai, kuriuos į Lietuvą pasikvietė Bona Sforca. Vėliau juose puotas rengdavo Tyzenhauzų giminė. Tad įdomių istorijų dvaro rūmai yra girdėję ne vieną. Šiandien Salų dvaras – atviras lankytojams. Jis žavi išpuoselėta teritorija, edukaciniais užsiėmimais, amatų dirbtuvėmis. Beje, teritorijoje galima sutikti lamų, ponių ir stručių. Ypatinga vieta tiek norintiems praplėsti akiratį, tiek svajojantiems pasimėgauti ramybe ir žavingais peizažais.

 
Salu dvaras, aut. Darius Baltakys _rgb

Salų dvaras, nuotraukos autorius Darius Baltakys

 

Antazavės dvaras – istorinė architektūra ir tradicinių amatų centras

 

Pabuvoję Rokiškio rajone, persikelkime į ežerų kraštą – Zarasų rajoną. Būtent čia įsikūręs dar vienas išties unikalios architektūros Antazavės dvaras. XVIII a. pabaigoje jį pastatė vokiečių kilmės grafai Pliateriai. Trijų aukštų neoklasicistinio stiliaus baltus rūmus tuomet puošė ir Pliaterių herbas. Šalia dvaro iš akmenų buvo sumūrytas svirnas, tvartas, kiti ūkiniai pastatai.

 

Didelis dėmesys skirtas kraštovaizdžiui – teritorijoje buvo įrengtas ovalo formos gėlynas, kurį juosė platus takas. Kiek toliau iškasti tvenkiniai, pastatytas jungiamasis tiltas, o Zalvės ežero prieškalnėje pasodintas trijų terasų parkas.

 

Išskirtiniai dvaro rūmai ir teritorija lankytojus žavi iki šių dienų. Šiuo metu dvare įkurtas tradicinių Zarasų krašto amatų centras. Čia įrengtos medžio drožybos, audimo ir keramikos dirbtuvės, vyksta amatininkų parodos, įvairios edukacijos ir užsiėmimai. Tikrai verta įtraukti į kelionės po šiaurės rytų Lietuvą maršrutą!

 
Antazaves dvaras. Aut. V.Visockiene _rgb

Antazavės dvaras, nuotraukos autorė V. Visockienė

 

Astravo dvaras – vienas ryškiausių romantizmo architektūros perlų Lietuvoje

 

Pažintį su gražiausiais šiaurės rytų Lietuvos dvarais siūlome užbaigti apsilankant Biržuose – Astravo dvaro sodyboje. Tikriausiai nenustebsite, kad Tiškevičių pavardė skamba ir šio dvaro istorijoje. Ši grafų šeima XIX a. pradžioje įsigijo Biržus ir visai netrukus įkūrė Astravo dvarą, kurį šiandien galime įvardinti kaip vieną ryškiausių romantizmo architektūros perlų šalyje.

 

Didingų Astravo rūmų kompozicija, kaip ir įprasta romantizmo statiniams, yra simetriška. Centre – iškilęs iš tolo matomas bokštas smailia viršūne. Rūmų fasadai išsiskiria nuo įprastų dvarų fasadų. Vietoj apvalių kolonų stovi keturkampiai stulpai. Astravo dvaras pasižymi plačiais langais, kiek lenktomis sienomis. Rūmų cokoliui panaudotas akmenų ir skaldos mūras.

 

Turbūt sunku įsivaizduoti dvarą be jį supančio parko. Ne išimtis ir Astravo dvaras. Parko pradžia siejama su 1851 metais, kai pradėti sodinti pirmieji medžiai. Kiek vėliau, apie 1859–1861 metus, tvarkytos parke buvusios alėjos, keliai. Specialių sąlygų reikalaujantiems augalams įrengta oranžerija.

 

Šiandien Astravo dvaro sodybos rūmai tvarkomi, tad įspūdingo grožio ansamblis po truputį atgyja.

 
Astravo dvaras. Aut. Žydrūnas Manikas _rgb

Astravo dvaras, nuotraukos autorius Žydrūnas Manikas

 

Tekstas VšĮ „We love Lithuania“

internetas logo