Pernai Europos Komisijos tyrimas „Specialusis Eurobarometras 534“ parodė, kad sveikatos sektorius lietuviams atrodo vienas korumpuočiausių. Kas šeštas šalies gyventojas teigė, kad gydytojai paprašė arba leido suprasti, jog tikisi kyšio. Visgi korupcijos prevenciją vykdantys specialistai užsimena apie tai, kad patys pacientai neretai mėgina pergudrauti sistemą siūlydami medikams įvairių dovanų ar nepagrįstai galvodami, jog padavę „vokelį“ gaus geresnes paslaugas. Tai viena pagrindinių kliūčių kovojant su korupcija.

 

Atsidėkoti gydytojams linkę vyresni asmenysMedicine,Doctor,Receiving,Large,Amount,Of,Euro,Banknotes,As,A

 

„Specialusis Eurobarometras 534“ atskleidė ir gerų tendencijų. 2021 m. kyšį sveikatos priežiūros specialistui davę prisipažino 7 % pacientų, bet 2023 m. tokių buvo tik 4 %. Tai penkis kartus mažiau nei 2013 m., kai kyšį nurodė davę 21 % gyventojų. Daugelis lietuvių, negaudami pageidaujamos paslaugos ar nenorintys laukti eilėje valstybinėse sveikatos priežiūros priemonėse, kreipiasi į privačias įstaigas ir už paslaugas tiesiog susimoka. Beveik 6 iš 10 respondentų (57 %) mano, kad privačios gydymo įstaigos prisideda prie korupcijos mažinimo sveikatos sektoriuje, nes čia nėra poreikio neoficialiai pinigais ar dovanomis atsidėkoti medikams. Su tuo nesutinka 29 % gyventojų, kurie įsitikinę, kad bet kurioje įstaigoje gydytojai tikisi papildomo atsidėkojimo arba kyšio, jog paskirtų tinkamą gydymą ar papildomus tyrimus. Visgi į privatų sektorių keliauja ne visi. Kai kurie negali to padaryti arba nežino tokios galimybės. Šių metų kovą pristatyta „Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa parodė, kad neoficialiai pinigais ar dovanomis gydytojams dažniau atsidėkoja vyresnio amžiaus Lietuvos piliečiai. Ir beveik visi jie – valstybinių sveikatos priežiūros įstaigų pacientai.

 

Per pastaruosius dvejus metus neoficialiai pinigais ar dovanomis medikams dažniau atsidėkojo vyresni nei 50-ies gyventojai. Tai pripažino 17 % respondentų, apsilankiusių valstybinėse gydymo įstaigose. Kitoks pasiskirstymas jaučiamas tarp kitų amžiaus grupių. Apklausos duomenimis, 30–49 m. amžiaus kategorijoje neoficialiai dovanomis pripažino atsidėkojęs kas dešimtas (11 %) respondentas, o jaunimo grupėje (18–29 m.) – tik 5 %. Iš viso per pastaruosius dvejus metus neoficialiai dovanų valstybinių gydymo įstaigų medikams yra davę 14 % asmens sveikatos priežiūros paslaugas čia gavusių pacientų. Ir šie „Baltijos tyrimų“ duomenys prasilenkia su Europos Komisijos inicijuoto tyrimo duomenimis. Šis neatitikimas greičiausiai reiškia, kad respondentai nelinkę atskleisti tikrosios padėties arba apklausti tik jauni respondentai, kurie kyšininkavimo netoleruoja.

 

Ne tik „vokeliai“

 

Ne tik tie, kurie linksta atsidėkoti gydytojams, bet ir smerkiantys tokį elgesį mano, kad kyšininkavimas sveikatos sektoriuje – opi problema. Garsiausiai apie negerėjančią situaciją, kurią neretai aštrina patys pacientai, kalba Jaunųjų medikų asociacija. Medikai dalijasi pasakojimais apie gėlių puokštėse, dovanotų knygų puslapiuose paslėptus pinigus ar kupiūras paciento ligos istorijos knygelėse. Pasitaiko atvejų, kai gydytojams tenka net vytis pacientą norint grąžinti atneštą materialinę gėrybę. To išvengti mėginama švietimu. 2022 m. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) išleido naują antikorupcinę kampaniją „Duoti ar neduoti?“ Ši kampanija – apie nemalonius jausmus, kurie aplanko tiek pacientą, tiek medikus, kai bandoma duoti kyšį. STT atstovai teigia, jog sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojai tarnauja visuomenei. Jie gauna atlygį. Tad kuriamas neigiamas precedentas, jei už paslaugas pradedamas imti papildomas mokestis. Tokiu atveju kyla visuomenės nepasitenkinimas ir nepasitikėjimas sveikatos apsaugos sistema, kurstomas nepagrįstas lūkestis, kad „vokelį“ gavęs gydytojas dirbs geriau.

 

Tačiau realybė tokiam lūkesčiui prieštarauja. Mat gydytojas, skirdamas gydymą pacientui, vadovaujasi gairėmis ir algoritmais. Tai nepriklauso nuo to, ar pacientas (ne)atsidėkos. Pabrėžiama, kad net mažiausios dovanėlės nėra nekaltos. Tad nederėtų į polikliniką ar gydytojams specialistams nešti saldumynų, gėlių, kitų daiktų. STT atstovai sako, kad vadinamoji atsidėkojimo kultūra žalinga ir dar vienu aspektu – dovanėlės žaloja gydytojų reputaciją ir menkina pacientų orumą. Tad liautis „duoti“ ir „imti“ turėtų abi pusės. Atsidėkoti gydytojui už puikiai suteiktas paslaugas, profesionalų ir malonų bendravimą galima rašant atsiliepimus gydymo įstaigų tinklalapiuose ar net siunčiant laišką įstaigos vadovui. Jaunųjų medikų asociacijos nariai tvirtina, kad žodinė paciento padėka itin vertinga, o štai dovanėlės pakenkia psichologiškai, didina įtampą, nes gydytojas priverstas ieškoti būdų mandagiai atsisakyti ir užglaistyti jautrią situaciją.

 

Su korupcija kovojama sistemingai

 

Nuo 2023 m. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) įgyvendina Šakinį korupcijos prevencijos sveikatos priežiūros sistemoje veiksmų planą, kuriuo siekiama didinti visuomenės antikorupcinį sąmoningumą, užtikrinti efektyvią ir koordinuotą priežiūros funkciją, siekti, kad sveikatos priežiūros sistemos įstaigos ne tik formaliai įgyvendintų priskirtas korupcijos prevencijos priemones, bet ir pačios prisiimtų atsakomybę kovojant su korupcija. Šio plano rezultatus ministerija turėtų įvertinti jau 2026 m. pradžioje. Kai kurios priemonės yra atviros visuomenei, pavyzdžiui, įstaigos privalo viešinti daugiau informacijos apie veiklos rezultatus, viešai pateikti atmintines pacientams apie korupcijos prevenciją, teikti informaciją interneto svetainėse. Taip pat privaloma tvarka gerinama administracinių ir viešųjų paslaugų kokybė, pavyzdžiui, skiriama daug dėmesio gydymo įstaigų prievolei rodyti visus laisvus laikus pas gydytojus Išankstinėje pacientų registravimo (IPR) informacinėje sistemoje.

 

Kita dalis uždavinių skirta darbuotojams šviesti ir įstaigų vidaus procesams skaidrinti, darbuotojams teikiama daugiau informacijos apie pranešėjų duomenų apsaugą, kuri yra viena iš svarbesnių priemonių kuriant korupcijai atsparią aplinką. Daug dėmesio skiriama interesų konfliktams valdyti, efektyvesnei ūkio subjektų veiklos priežiūrai bei sprendimų ir procedūrų skaidrumui. Plano priemonės rekomenduojamos savivaldybėms bei LR Vidaus reikalų ministerijai pavaldžioms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms. Nevyriausybinės organizacijos, suinteresuotos visuomeninės grupės ir privataus sektoriaus subjektai taip pat prisideda siekiant skaidresnio sveikatos sektoriaus. Rengiant korupcijos prevencijos veiksmų planą SAM sudaryta darbo grupė bendradarbiavo su sveikatos priežiūros sistemos įstaigomis, STT, Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija, „Transparency International“ Lietuvos skyriumi ir kitomis institucijomis bei nevyriausybinėmis organizacijomis.

 

Gresia baudžiamoji atsakomybė

 

Tikimasi, kad rezultatai, pasiekti kovojant su korupcija sveikatos sistemoje, padidins visuomenės pasitikėjimą sveikatos sistema, gydymo įstaigas skatins ieškoti būdų, kaip gerinti sveikatos paslaugas, kad jos būtų prieinamos visiems pacientams, nepaisant turtinės padėties ar pažinčių. Visgi kol kas efektyviausia priemonė kovoje su kyšininkavimu – ne kas kita, o gresianti atsakomybė. Remiantis Baudžiamuoju kodeksu ir teisine praktika, sveikatos priežiūros specialistai prilyginami valstybės tarnautojams, nes vykdydami savo pareigas teikia viešąsias paslaugas, turi administracinius įgaliojimus ir atitinka kitus Baudžiamajame kodekse numatytus reikalavimus. Tad jiems galioja griežtos taisyklės, neleidžiančios priimti dovanų. STT ir SAM primena, kad kyšiu laikomas bet koks materialinis atlygis ar suteikiama asmeninė nauda už tiesioginių pareigų atlikimą.

 

Prieš kelerius metus pradėta kalbėti ir apie tai, kad dovanas gydytojams reikėtų įteisinti. Tokia praktika, pasak antikorupcijos specialistų, nėra sveika ir turi būti keičiama iš pagrindų. Ypač neetiška, kai patys gydytojai viešai prabyla apie tai, kad priimti iš pacientų dovanas – tarsi suprantamas ir teigiamas dalykas. Visos smulkios dovanos, tokios kaip šokoladas, tortai, šakočiai, alkoholiniai gėrimai, nuolaidų kuponai, lengvatos įsigyjant paslaugas ar turtą, bilietai į renginius, paveikslai, yra laikomi kyšiu ir negali būti siūlomi gydytojui ar kitam medicinos darbuotojui. Vienintelės dovanos, kurias medikai gali priimti, yra tos, kurias įteikia su juo susiję asmenys jo asmeniniu laiku. Antraip atsiranda įtarimų dėl galimo kyšininkavimo ir gydytojui gresia baudžiamoji atsakomybė. Kyšį siūlantis ir duodantis pacientas irgi gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Mat apie bet kokius bandymus papirkti gydytojai privalo informuoti savo vadovą, SAM ir STT, kritiniais atvejais skambinti pagalbos telefonu 112 ir prašyti policijos pagalbos.

 

Patarimai, kaip nepakliūti į keblią padėtį

 
  •  Jeigu kyla abejonių, ar galima ir verta gydytojui teikti dovaną, geriau išvis to nedaryti.
  •  Yra galimybių konsultuotis su įstaigų etikos, korupcijos prevencijos specialistais.
  •  Pacientai skatinami gydytojams dėkoti žodžiu ir šypsena. Apie tai primena lipdukai ant sveikatos priežiūros įstaigos durų.
  •  Jei gydytojas užsiminė, kad už paslaugą galbūt teks susimokėti, derėtų paprašyti jo detaliai paaiškinti – kodėl.
  •  Oficialios įmokos atliekamos įstaigos kasoje, o ne gydytojo kabinete.
  •  Jeigu neaišku, už ką teks mokėti, galima kreiptis į gydytojo vadovą ar atsakingą nurodytą asmenį. Informacija apie tokius asmenis skelbiama įstaigos interneto puslapyje.
  •  Pacientai duoda kyšį, nes nesijaučia saugūs, kad gaus reikiamas paslaugas, arba tikisi jas gauti greičiau. Todėl tiek pacientai, tiek juos lydintys asmenys turėtų nepasiduoti nerimui ir laikytis įstaigos personalo nurodymų, užuot mėginę nusipirkti paslaugą, kuri jiems priklauso nemokamai.

 

Trumpai

 
  •  Baudžiamajame kodekse numatyta, kad asmuo, kuris paėmė kyšį, gali būti baudžiamas bauda, areštu ar laisvės atėmimu iki 8 metų, o duodantis kyšį – baudžiamas bauda, laisvės apribojimu, areštu, laisvės atėmimu iki 7 metų.
  •  Lietuvos teismų praktikoje galima rasti pavyzdžių, kai baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukti asmenys, davę kyšius gydytojams. Pavyzdžiui, už bandymą papirkti Kauno klinikų Akių ligų klinikos gydytoją oftalmologę, duodant jai 27 Eur vertės kyšį, asmeniui skirta 1482 Eur bauda, pripažinus kaltę ji trečdaliu sumažinta. Toje pačioje klinikoje pacientui, davusiam gydytojui anesteziologui-reanimatologui 200 Eur kyšį, skirta 19 kartų didesnė bauda – 3766 Eur.
  •  Nuo baudžiamosios atsakomybės gali būti atleistas asmuo, jeigu iš jo reikalauta arba jis provokuotas duoti kyšį ir jį pasiūlė, pažadėjo duoti arba davė, tačiau nedelsiant, per trumpiausią įmanomą laiką, kol pats netapo įtariamuoju, apie tai pranešė teisėsaugos institucijoms, taip pat jeigu kyšį pažadėjo duoti ar davė su teisėsaugos institucijos žinia.
  • Kasmet STT sulaukia daugiau nei 100 kreipimųsi dėl įvairių korupcijos apraiškų sveikatos sektoriuje. Specialistai pastebi, jog pareiškimų skaičius kasmet didėja. Tai reiškia, kad Lietuvos gyventojai tampa vis mažiau pakantūs korupcijai.
 

Autorius Eglė Stratkauskaitė