Visos nori būti gražios, žavėti išraiškingu žvilgsniu ir dailiomis lūpomis, tačiau profesionaliai atlikti makiažą geba ne kiekviena, o ir laiko dažnai pritrūksta. Išeitis – ilgalaikis makiažas. Grožio studijos „Permanento pasaulis“ ilgalaikio makiažo meistrė Kristina Šutaitė atskleidžia, kaip išsirinkti gerą meistrą ir ką privalu žinoti apie šias procedūras.

 
siuntimas5 (1)

Kristina Šutaitė, asm. archyvo nuotrauka.

Kada atlikti, o kada negalima?

 

Ilgalaikį antakių makiažą rekomenduojama atlikti tada, kai antakiai smarkiai išretėja, nebėra aiškios formos ir netenkina vien cheminis padažymas. Ilgalaikis lūpų makiažas ypač tinka moterims, kurių lūpos mėlynuoja, kai trūksta spalvos arba visai neaiški forma, išblukęs natūralus kontūras. Ilgalaikis akių makiažas tinka visoms be išimties, nes visos nori ryškių, tankių blakstienų efekto. Rinktis klasikinę liniją ar šešėliavimą patars ilgalaikio makiažo meistras. K. Šutaitė atkreipia dėmesį, kad teisingai atlikus ilgalaikį makiažą, jis laikui bėgant turi blukti – atnaujinimo procedūros atliekamos po 2–3 metų.

 

„Ilgalaikio makiažo neatlieku nepilnamečiams, net ir su tėvų sutikimu. Pasaulyje jau atliekamas ilgalaikis antakių makiažas vaikams, sergantiems onkologinėmis ligomis ir dėl to netekusiems plaukų. Neatliekama nėščiosioms, taip pat sergantiems cukriniu diabetu, turintiems polinkį į randus, vartojantiems tam tikrų vaistų. Sergant onkologine liga kartais atliekamos ilgalaikio makiažo procedūros, tačiau reikalingas gydytojo sutikimas. Neatliekama esant odos ligoms: dermatitui, žvynelinei ir t. t.“, – įvardija meistrė.

 

Svarbu individualus požiūris

 

Pasak ilgametę patirtį turinčios meistrės, svarbu, kad atliktas ilgalaikis makiažas lemtų teigiamus pokyčius: jaunesnį veidą, žvalesnį žvilgsnį, gražias lūpas. „Visada klientėms užduodu daug klausimų: kokie kasdienio makiažo įpročiai, kokiu tikslu nori šios procedūros, kaip oda reaguoja į saulę, kokius vaistus vartoja ir daugelį kitų. Tai leidžia tinkamai įvertinti, kokį pigmentą ir atlikimo techniką derėtų rinktis. Kol bendrauju su kliente, įvertinu anatomiją, mimiką, bendrą įvaizdį, taip iš patirties galiu pasakyti, kas rekomenduotina, o ko atlikti negalėsiu. Svarbu būti atvirai su klientais“, – sako pašnekovė.

 

Kaip pasiruošti procedūrai?

 

„Pirmiausia į procedūrų kabinetą neikite iš karto po saulės vonių, leiskite odai nors vieną savaitę nurimti, – pažymi specialistė. – Jei norite akių vokų pravedimų, į konsultaciją / procedūrą ateikite be priaugintų blakstienų. Jei blakstienos šviesios, rekomenduočiau kelias dienas prieš procedūrą nudažyti jas chemiškai. Atliekant ilgalaikį lūpų makiažą svarbu, kad jos būtų nepažeistos, neišsausėjusios. Žinoma, kiekvienas meistras turi ir savo rekomendacijų, bet šios universalios.“

 

K. Šutaitė atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu daugeliui žmonių pasireiškia alergijos, todėl ji dirba tik su sertifikuotais antialerginiais pigmentais, atitinkančiais visus higienos reikalavimus. „Visada domiuosi ilgalaikio makiažo naujovėmis – nuo atlikimo technikų iki naudojamų aparatų, adatų. Nors turiu daugiau nei 10 metų darbo patirtį, vieną kartą per metus dalyvauju mokymuose užsienyje. Tai leidžia tobulėti, pasitikrinti save kaip meistrę“, – sako ji.

 

Turi bluktiMacro,Photo,Of,Eyebrows,With,Applied,Permanent,Makeup,In,Pixel

 

Vis dar pasitaiko tikinčių mitais, kad ilgalaikis makiažas atliekamas kartą gyvenime, tačiau tai netiesa. „Visada sakau, jei ilgalaikis makiažas neblunka 10 metų, tai jau ne ilgalaikis makiažas, o tatuiruotė. Tinkamai atliktas ilgalaikis makiažas turi blukti, kad būtų galima lengvai koreguoti formą ir atnaujinti pigmentą, juk oda atsinaujina kas kelias savaites, – pabrėžia specialistė. – Perdengus nekokybiškai atliktą ilgalaikį makiažą, rezultatas džiugins trumpai, t. y. nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių, todėl kartais jį tenka visai išimti.

 

Deja, atliekant ilgalaikį makiažą pasitaiko klaidų. Jas gali lemti kliento veido anatomija, oda, tiesiog ne ta diena ar nesusikalbėjimas. Man patiko vieno plastinės chirurgijos specialisto pasakymas: „Jei specialistas sako, kad dirba be klaidų, vadinasi, jis tik pardavinėja paslaugas, bet pats procedūrų neatlieka“. Kai sukaupi daug metų patirties ir su kiekvienu klientu vis dar mokaisi, klaidų darai retai, nežymių ir lengvai pataisomų.“

 

Kaip atsirinkti kvalifikuotus specialistus?

   

„Eikite pas tą meistrą, kuris pateikia daugiausia sugijusių darbų pavyzdžių, kuris gyvena savo darbu, tikrai gerai atlieka procedūras, o ne tik gerai retušuoja savo darbus. Stebiu kitus meistrus, ypač kuriuos plačiai rekomenduoja, kurie skelbiasi gerais mokytojais. Keista, tačiau nuėjus į jų paskyras socialiniuose tinkluose – jokių darbų, tik atostogos, gėlių puokštės… Ilgalaikis makiažas nėra dekoratyvinė kosmetika, tad meistrus rinkitės atsakingai, pagal jų darbus.

 

Viena pasaulinio lygio meistrė ilgalaikį makiažą sulygino su mini plastine chirurgija. Sutinku, nes ilgalaikis makiažas keičia veido bruožus, išryškina akis, suteikia formą lūpoms, o tvarkingi antakiai gali atsukti laiką atgal“, – sako K. Šutaitė.

 

Autorius Laima Samulė